2024-03-28

3 thoughts on “Шистовият газ ще разтърси света

  1. „“Si non e vero, e ben trovato…““ (итал.) = И да не е верно, е добре (на место) казано…“ (по повод забележката на Пешо за улучилите щастливия билет от лотарията).

    Наистина, каква полза от „“внезапно““ изскочилите от земните недра богатства: та нима Русия не е най-богатата на природни ресурси страна?! И какво от това – населението й продължава вече повече от десет века да не дораства до народ – впиянчено, вманиачено, оглупявано и унищожавано.

    Проф.Янко Н. Янков-Вельовски пределно ясно е формулирал причините за провала в книгата си „Легитимните основи на политическата власт в България“ (налична в библиотеките на University of Illinois и University of Bloomingdale), с.470:

    „Демокрацията е несъвместима без „Азът” – който е нейният единствен субект, и без диалога – който е нейната единствена процедура. От своя страна, обаче, Източното православие е абсолютно несъвместимо с „Аза”, по отношение на когото то встъпва с неизменната претенция за тотално подчинение и за фактическо унищожение.“

  2. Извинявам се за досадния пропуск, но в 4:30 сутринта и това се случва, сега допълнихме в началото Източник: Медиапул, http://www.mediapool.bg/
    А колкото до пожеланието:
    Кой знае, току-виж и територията България се окаже в числото на богатите на газови шисти; може пък това да й даде шанса отново да стане държава, а населението й – народ.
    Се сещам за милионерите от лотарията и колко от тях са успели да съхранят печалбата си…

  3. Поздравявам редакцията на EuroChicago.com за идеята да преведе на български и да публикува този материал.

    Отдавна следя темата и се радвам, че и други българи са били не само заинтригувани от нея, но са се и потрудили да я направят обществено достояние за онази част от българската публика (уви, все още нищожния процент, наречен „гражданско общество“…), която трезво мисли не само за днешния, но и за вчерашния, и особено – за утрешния ден. Както казват французите, „Информираният струва за двама“ („Un homme ouvertue cout deux“).

    Кой знае, току-виж и територията България се окаже в числото на богатите на газови шисти; може пък това да й даде шанса отново да стане държава, а населението й – народ.

    Дай Боже!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *