2024-03-28

5 thoughts on “Лично мнение: За двойното българско гражданство и за нашата емиграция

  1. Бивши и настоящи „скрити сили“ лишават българите в САЩ от гражданство и право на глас

    Атанас Чобанов
    http://www.atanas.fr/

    Писмо на правосъдното министерство от октомври тази година разбуни духовете сред българските граждани в САЩ.

    Като се позовава на мнение на отдел „Международно право“ на МВнР, което цитира договор със САЩ от 1924 г., заместник-правосъдният министър Жанета Петрова праща следното становище до администрацията, занимаваща се с българското гражданство „…в съответствие с чл. 1 от Договора, за българската държава е възникнало международноправното задължение, да признава на натурализираните в САЩ български граждани американско гражданство и същевременно да се счита по отношение на тези граждани, че са загубили предишното си т.е. българското си гражданство.“

    Администрацията тутакси започва да прилага „творчески“ министерското становище като наредба, но не само спрямо натурализираните американци, а срещу всички българи в САЩ. През ноември служба ГРАО отказва ЕГН на едногодишната дъщеричка на български граждани от Атланта.

    Службата поискала от родителите удостоверение, че нямат придобито американско гражданство. Потърпевшите твърдят, че администрацията в САЩ издавала документи за нещо, което се е случило, а не за нещо, което никога не е било. Според тях такъв документ просто не може да се получи.

    Темата веднага се завъртя в емигрантските сайтове и породи дълга дискусия във Facebook групата „Гласуване без граници“, която тази година взе награда „Човек на годината“ за гражданска активност.

    През изминалата седмица се включиха и националните медии, които потърсиха мнението на компетентните институции. Само че след изявленията на говорителя на МВнР Драговест Горанов и на министъра за българите в чужбина Божидар Димитровмъглата около проблема като че ли се сгъсти, вместо да настъпи яснота.

    Горанов увери сънародниците ни, че Външно министерство ги счита за български граждани въпреки, че през април е изпратило точно обратното становище до Министерство на правосъдието.

    Димитров пък провидя в становището на МП „скрити сили, които използват нашите зазяпвания“. Пред в. „Труд“ той обяви казуса за „неволен опит да се лишат от право на глас нашите сънародници отвъд Океана“ защото „голяма част от тях подкрепят ГЕРБ“.

    Има обаче една малка подробност. През април 2009, когато е пратено становището на отдел „Международно право“ на МВнР Божидар Димитров още е член на управляващата тогава БСП, тоест, на страната на „скритите сили“ Той премина към „зазяпалия“ се ГЕРБ през юни, непосредствено преди парламентарните избори.

    Все пак Божидар Димитров обеща да поиска обяснения и от външното, и от правосъдното ни ведомство. Дано има повече успех от обикновените граждани, които поискаха лично обяснения от Румяна Желева по време на нейната визита в САЩ и още ги чакат.

    Да гласуват или не?

    Изглежда също, че „скритите сили“, които се опитват да отнемат правото на глас на българите в САЩ не са си отишли съвсем с предишното правителство и дебатът тепърва предстои в рамките на дискусиите за Новия Избирателен Кодекс. Паралелно с мнението на Божидар Димитров в „Труд“ излезе и мнението на Искра Фидосова за правото на глас на българите в чужбина „Личното ми мнение е, че правото на вот за национален парламент трябва да се упражнява в рамките на ЕС“ – смята тя.

    Както за казусът с гражданството така и за избирателното право има изрични текстове в Конституцията. Опитите да бъдат лишавани от гражданство и избирателни права българите в чужбина грубо нарушават основния закон – подчертават от Facebook групата „Гласуване без граници“.

    Според „Гласуване без граници“ „скритите сили“ се идентифицират с апарата на Външно от времето на предишното управление. Становището на отдел „Международно право“ на МВнР от април т.г. не е „неволен“, а по-скоро неуспял опит на Тройната коалиция да ограничи правото на глас в САЩ.

    Това се потвърждава и от съкращаването на избирателните секции в САЩ за сметка на тези в Турция, нежеланието да се отворят нови секции въпреки закона и в крайна сметка „изгубването“ на бюлетините от бившия посланик, което предизвика скандал между институциите.

    „Гласуване без граници“ акцентира върху липсата на представителство в парламента за българите в чужбина. Българската общност в чужбина не е в състояние да защити своите конституционни права, защото няма свой представител в Народното Събрание. Настояваме Новия Изборен Кодекс да ни предостави такава възможност. Изготвени са и конкретни предложения за новия Изборен Кодекс, които включват създаването на 3 МИР за българите в чужбина.

    Договор с неясна съдба

    От реакциите на институциите не стана ясно какво именно се е случило с договора от 1924 г. между Царство България и САЩ, който все още фигурира в списъка на действащите конвенции спазвани от американското правителство. Информация за това е публикувана на сайта на Държавния департамент на САЩ.

    Според Божидар Димитров правителството „Сакскобургготски“ е прекратило договора през 2003 г. но от МВнР не са изпратили нота на американската страна.

    Според МВнР пък договорът за натурализация със САЩ е прекратен по искане на Вашингтон. Драговест Иванов дори се учуди, че Държавният департамент на САЩ е пропуснал да свали договора от списъка на действащите конвенции.

    Правосъдното министерство също призна с половин уста за проблема и обеща, че въпросът ще бъде уреден в новия Закон за българското гражданство.

    Нито дума не се чу от институциите за оттегляне на скандалното становище и за някакви санкции срещу капацитетите по международно и вътрешно право, които са го изготвили и подписали. Докато то важи българските граждани от САЩ или ще бъдат връщани от българските гишета, или ще ги препращат към американските за документ, който не могат да получат.

  2. Raine ,niamash nikakav problem da vzemesh EGN na dashterichkata si.Izprati palnomoshtno zavereno na niakoi ot roditelite si,afidavit ot braka vi,akt za razdane na malkata i tvoite roditeli triabva samo da idat v kmetstvoto i da podadat dokumentite.Ot tam natatak vsichko minava po reda si.Palnomoshtnoto se izvazda v nasheto consulstvo.Neobhodimo e tvoite roditeli da prevedat vsichki dokumenti pri zaklet prevodach.

    Uspeh

  3. Райне, разбирам те напълно. Да оставят детето ти без ЕГН – ето заради това не искам и да чуя за България. Хубава земя, но населението( в голяма част), администрацията(99.9%) и политиците (всичките) са боклуци.

  4. Kakto kaza samiat Dragovest Goranov, toi predstavi poziciata na MVnR po tozi kazus v razgovara s BNT. Na praktika obache stanovishteto na M-vo na Pravosadieto se prilaga po obshtinite, kakto kazah v razgovora s reportera na BNT. Kogato ni kazaha che ne moje da bade izdaden EGN, nie otpravihme zapitvane do Glavna Dir. GRAO, i do Dir. Balgarsko Grajdanstvo kam M-vo na pravosadieto, kadeto beshe potvardeno che e neobhodim dokument pokazvasht che NE SME pridobili amerikansko grajdanstvo predi 2003 g. Tai kato nie sme studenti, predlojiha ni da pratim kopie ot vizite, studentski karti, ili niakakav takav dokument. Razbira se, takav dokument niama oficialna sila zashtoto e izdaden s druga cel, no tai kato niama i ustanoven dokument koito pokazva che ne sme amerikanski grajdani, precenihme che tova e nai-lesnoto neshto dokato se dade poveche iasnota po tozi vurpos. V nachaloto na noemvri razgovoriah s Konsulskiat Otdel v Washington, D.C., kadeto ne biaha chuvali za stanovishteto ot M-vo na pravosadieto i mi kazaha che shte prouchat tozi sluchai. Neobhodimo e da se poluchi oficialno izkazvane ot M-vo na Pravosadieto, koeto za sega te ne davat. Vupreki che komentara na G-n Goranov zvuchi uspokoiavashto, nie vse oshte niamame EGN za nashata dashteria.

  5. За гражданството на българите в САЩ – Драговест Горанов

    Източник: БНТ

    През 1923 г. между България и САЩ е подписан договор, който влиза в сила през 1924 г. Договорът се нарича – Договор за натурализация между България и САЩ. В него има клауза, според която всяка една от договарящите се страни може едностранно писмено да заяви своето желание за прекратяване на договора. И това го прави американската страна през 2002 г. и през 2003 г. този договор престава да действа. В студиото на „Денят започва“ Драговест Горанов уточни какво следва от това.

    Драговест Горанов – говорител на МВнР:
    – Българите в САЩ, които са придобили американско гражданство, продължават да бъдат български граждани. Първо, този договор вече е прекратен, не действа. Ние смятаме, че този договор не се прилага автоматично, т.е. независимо, че той е бил в сила през този дълъг период от почти 80 години, загубването и придобиването на гражданство не става по автоматичен път. И затова имаме немалко довод. Първо, през 1995 г. български гражданин, който е придобил американско гражданство по време на силата на този договор, нашият Конституционен съд, след като е разгледал случая, категорично заявява, че този гражданин е с двойно гражданство. Освен това съдът постановява, че договора, за който говорим дава материалното основание да започне една процедура по придобиване или загубване на съответното гражданство. И в българския закон за гражданството член 36 категорично казва, че придобиване, загубване, лишаване от гражданство на българските лица става само с указ на президента.

    ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

    Водещ: Още веднъж добро утро от мен, Виктор Николаев. Добро утро на зрителите, които ни гледат и по БНТ 1, но и по БНТ САТ. Това е важно уточнение, защото следващата тема засяга едно притеснение, изразено в доста публикации и коментари в интернет, и в писма до нашата електронна поща за това дали тайно и полека българите в САЩ в опит да бъдат изолирани от правата си на граждани, които да гласуват, губят българското си гражданство, ако са натурализирани американци, ако получат американско такова? Добро утро на Драговест Горанов, говорител на външно министерство.
    Драговест Горанов: Добро утро.

    Водещ: Помолихме ви да се намесите и да се запознаете с този казус, понеже наши сънародници твърдят, че остават без отговор техни молби и запитвания до правосъдното министерство, което по принцип отговаря за гражданството. Какво е положението с прословута спогодба, първи документ всъщност, който сме имали с американците, от 1924 г., че ако бъдат натурализирани и получат американско гражданство, българите губят автоматично българското си гражданство. Каква е тази история?
    Д. Горанов: Така, ще се опитам с няколко думи да внеса яснота по този казус. Вие правилно споделихте, че въпросите с българското гражданство се интерпретират и третират от Министерството на правосъдието, докато Министерството на външните работи е натоварено да тълкува и да дава позиции по двустранните споразумения и многостранните споразумения на Република България. . .

    Водещ: Да разтълкуваме точно този договор от 1924 г.
    Д. Горанов: Наистина през 1923 г. между България и САЩ е подписан договор, много кратък, който влиза в сила през 1924 г., който договор се нарича Договор за натурализация, между България и САЩ. В този договор има клауза, нарочно така прескачам същността на договора, която ще тълкувам малко по-късно, има клауза, според която всяка една от договарящите се страни може едностранно писмено да заяви своето желание за прекратяване на договора. И това го прави американската страна по собствено желание през 2002 г., и 12 месеца след това, както е според договора, 2003 г. този договор престава да действа.

    Водещ: Тоест не действа това, че ако бъдат натурализирани и получат
    американско гражданство, не действа условието да загубят българското си. И тези хора в момента не губят българското си гражданство. Твърдите ли го категорично?
    Д. Горанов: Момент, аз твърдя категорично, че българите в САЩ, които са придобили американско гражданство, те продължават да бъдат български граждани. Сега ще ви обясня защо? Първо. . .

    Водещ: Сигурен ли сте?
    Д. Горанов: Да. Първо, искам да споделя, че този договор, той вече казах, че е отменен, денонсиран е.
    Водещ: Защо стои, извинявайте, че ви прекъсвам, на страницата на Държавния департамент на САЩ към 01.01.2009 г.?
    Д. Горанов: Това е работа на Държавния департамент. Този договор, казах ви, имаме всички документи, е прекратен. . .

    Водещ: Прекратен е. . .
    Д. Горанов: . . . е не действа, да.
    Водещ: Това, че стои на страниците, какво означава – пропуск на американската страна да го махне?
    Д. Горанов: Да. Това трябва съответно ние да ги. . .
    Водещ: Ще ги помолите ли по някакъв дипломатичен път. . .
    Д. Горанов: Разбира се.
    Водещ: . . . да го махнат, защото хората са изпаднали в огромни притеснения в Щатите?
    Д. Горанов: Разбира се. Това ще го направим. Но искам да споделя нещо повече по същността на договора. Ние смятаме, че този договор не се прилага автоматично, т.е. независимо, че той е бил в сила през този дълъг период от почти 80 години, загубването и придобиването на гражданство не става по автоматичен път. И за това имаме не малко доводи. Първо, искам да кажа, че през 1995 г. български гражданин, който е придобил американско гражданство, забележете, по време на силата на този договор, нашият Конституционен съд, след като е разгледал случая, категорично заявява, че този гражданин е с двойно гражданство.

    Водещ: Тоест не си губи?
    Д. Горанов: Той не си губи. Освен това съдът постановява, че договорът, за който говорим, той притежава, той дава материалното основание да започне една процедура по придобиване или загубване на съответното гражданство. И в българския закон за гражданството, чл. 36 категорично казва, че придобиване, загубване, лишаване от гражданство на българските. .. на лица, които го притежават, става само единствено с указ на президента.

    Водещ: Тоест единствено президента, ако поименно всички, всички българи в Щатите тръгне да им отнема гражданството, само тогава има опасност те да не могат да гласуват или да загубят земите на дядо си примерно. . .
    Д. Горанов: Да, това е така. Продължавам в този ход на мисли. Този договор, пак казах, дава материалното основание, примерно, ако български гражданин реши да се откаже от българското си гражданство, този договор му дава материалното основание да започне процедура пред нашите власти в Министерство на правосъдието в един момент да прекрати своето гражданство.

    Водещ: Добре, това е друга хипотеза, да чуем обаче две мнения. ..
    Д. Горанов: От Министерство на правосъдието казах. . .
    Водещ: . . . ама ето, те са се позовали на този договор? Откъде накъде, нали казвате, че не важи.
    Д. Горанов: Не, категорично казвам, нашата интерпретация, посочих ви правните основания, има решение на Конституционния съд. Също така мога да продължа и в тази посока, една секунда, да продължа в тази посока. От много години държавата е създала специална институция, която се нарича Държавна агенция за българите в чужбина, която се занимава, тя се грижи за тези хора. А да не говорим, че при настоящето правителство има и министър, който отговаря за. . .

    Водещ: Божидар Димитров.
    Д. Горанов: . . . връзките между България и. . .
    Водещ: Към тях ли да се обърне Райна, чиято малка дъщеря тук властите. . .
    Д. Горанов: Да.
    Водещ: . . . не искат да бъде българче?
    Д. Горанов: Да, категорично трябва. . .
    Водещ: Вие твърдите, че нямат право да отказват с такива основания.
    Д. Горанов: В Министерство на външните работи смятаме, че този договор следва да се тълкува в тази посока – че те са български граждани, не са загубили. . .

    Водещ: Надявам се да има синхрон в тълкуванието, защото вие го тълкувате по един начин, те си позволяват да не дават гражданство на това детенце, което. . .
    Д. Горанов: Сега, нека първо да видим и какво ще каже другата страна, тъй като не рядко попадаме на случаи, когато при подаване на документите комплектът е непълен. . .

    Водещ: Има някакви неточности.
    Д. Горанов: . . . и неточен и поради това се получава този отказ. Бързам да се обърна специално към нашите сънародници в САЩ и в другите държави. В САЩ имаме три генерални консулства, едно посолство. Моля ви, обръщайте се към тях директно, писмено, тъй като те са институциите, които са упълномощени и които ще дадат най-компетентен отговор по всички въпроси.

    Водещ: Дано да не изхвърлят чувала с жалбите. Това в кръга на шегата. Трябва да приключваме. Българите в САЩ са все още и ще бъдат български граждани. . .
    Д. Горанов: Български граждани.
    Водещ: . . . твърди външно министерство. Ако някакво друго министерство, българско, като това на правосъдието, не изпълнява това тълкувание, това вече е проблем, пак е проблем.
    Д. Горанов: Смятам, че се изясни въпросът.
    Водещ: Благодаря ви. Драговест Горанов.
    Д. Горанов: Благодаря и на вас.

    Видео от интервюто може да видите на следния адрес:
    http://bnt.bg/bg/news/view/19677/za_grajdanstvoto_na_bylgarite_v_sa_sht

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *