2024-04-19

1 thought on “Желева и Хилъри стягат среща Обама-Борисов до края на годината

  1. Желева в САЩ: Не сме източник на сериозен имиграционен поток

    В рамките на работното си посещение в САЩ министърът на външните работи Румяна Желева e разговаряла с посланик Ричард Морнингстар, специален представител на Държавния департамент по енергийните въпроси в региона на Евразия, и Джонатан Елкайнд, главен зам.- помощник секретар по политика и международни въпроси в Департамента по енергетика, информират от Министерството на външните работи.

    Обсъдени са били енергийните проекти на територията на България, възможностите за разширяване на българо-американското сътрудничество в тази сфера, както и свързването на газопреносните системи на страните от региона.

    Министър Желева е посочила, че страната ни разполага с потенциал да допринесе за общата енергийна сигурност на Европа, за което съществен принос ще има изграждането на планираните трансгранични енергийни инфраструктури, преминаващи през територията на България. В този контекст, от особено значение за страната ни ще бъде увеличаването на американските инвестиции в енергийните проекти в България.

    Приоритетен за нас е проектът „Набуко“,

    който представлява добро решение за диверсификация на източниците на енергия.

    Посланик Морнингстар е приветствал усилията на българското правителство в посока към по-голяма енергийна независимост. Той заявил, че американски компании проявяват значим интерес към инвестирането в енергийния сектор.

    Търсенето на пресечни точки на интересите на страните производители, потребители и транзитьори, обаче, трябва да става в условията на пълна прозрачност и конкурентноспособна среда с ясни правила.

    Посланик Морнингстар подчертал още, че регионалното сътрудничество играе ключова роля за реализирането на проектите.

    На среща със сенатор Ричард Лугър, зам.- председател на Комисията по външна политика на Сената на САЩ, министър Желева е отделила специално внимание на

    включването на България в Програмата за безвизови пътувания на САЩ.

    Тя е подчертала, че България не представлява източник на сериозен имиграционен поток.

    Страната ни работи активно за изпълнение на критериите за включване в Програмата, част от които е очакваното издаване на паспорти с биометрични данни.

    Сенатор Лугър, съобщава българското външно министерство, се ангажирал да работи както със своите колеги в Конгреса, така и с американската администрация за включването на България в Програмата.

    Обсъдени били и въпроси на енергийната сигурност, която има както регионално, така и глобално измерение. Двете страни са на едно мнение – енергийните въпроси са в основата на сигурността и е необходимо да се работи за диверсификация на източниците и начините за доставка на енергийни ресурси.

    И на тази среща е била откроена ролята на газопровода „Набуко“, чрез който би могло да се доставя за Европа и природен газ от Ирак.

    Вести.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *