Home » Избрано

Желева и Хилъри стягат среща Обама-Борисов до края на годината

2009.11.24 Един коментар
Spread the love

Обвинителните актове срещу двама бивши министри и разследването на шестима магистрати са сред най-силните аргументи на страната ни, че тече усилена борба с корупцията.


САЩ предлагат допълнителна експертна помощ на България в борбата с корупцията. Това стана ясно след срещата снощи между американския държавен секретар Хилари Клинтън и министъра на външните работи Румяна Желева, предаде пратеник на БНР. Освен приветствие за българския принос в Афганистан, бе съобщено още, че след седмица американският пратеник по енергийните въпроси ще пристигне у нас с конкретни предложения за съдействие и в сферата на енергетиката. Българската страна се надява на инвеститори от САЩ в проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”.

Министър Румяна Желева е представила списък с конкретни действия на новото правителство за борба с корупцията, като са били посочени обвинителните актове срещу двама министри на земеделието и отбраната от предишното правителство до съдебните производства до други двама – сваления депутатски имунитет на бившия премиер Станишев и разследванията срещу шестима магистрати. Американската страна е предложила и експертна помощ в съдебната реформа. “Приветствах българските усилия за изкореняване на корупцията да се търси отговорност на всеки и да се прекрати без ненаказаността на държавните служители”, заяви Клинтън. Американският държавен секретар се ангажира лично с подкрепа на българските усилия за влизане в американската програма за безвизово пътуване. Тя обаче ясно даде да се разбере, че въпросът не може да се политизира и за никого няма привилегии.

Все още страната ни няма паспорти с биометрични данни, а процентът на отказаните визи е много над 3%. Затова е нужна законодателна програма на този праг с гласуване в Камарата на представителите и Сената, което изисква силно лобиране сред конгресмените.

По визовия въпрос българската делегация в американската столица проведе среща с влиятелния републикански сенатор Ричард Лугар, зам.- председател на Комисията по външна политика в Сената. Днес предстоят разговори с конгресмена Робърт Уекслър – председател на подкомисията за Европа и на комисията по правосъдие, както и с Елизабет Шерууд-Рандал – специален помощник на президента на САЩ по европейските въпроси.

На въпрос на БНР дали САЩ ще поискат увеличаване на българското военно присъствие в Афганистан, държавният секретар отговори, че се обсъжда какви са възможностите за приноса на България както във военната, така и в цивилната сфера. По време на визитата на българския външен министър стана ясно, че се подготвя среща между президента Барак Обама и премиера Бойко Борисов може би още преди края на тази година.

Източник: FrogNews.com

One Comment »

 • Pesho said:

  Желева в САЩ: Не сме източник на сериозен имиграционен поток

  В рамките на работното си посещение в САЩ министърът на външните работи Румяна Желева e разговаряла с посланик Ричард Морнингстар, специален представител на Държавния департамент по енергийните въпроси в региона на Евразия, и Джонатан Елкайнд, главен зам.- помощник секретар по политика и международни въпроси в Департамента по енергетика, информират от Министерството на външните работи.

  Обсъдени са били енергийните проекти на територията на България, възможностите за разширяване на българо-американското сътрудничество в тази сфера, както и свързването на газопреносните системи на страните от региона.

  Министър Желева е посочила, че страната ни разполага с потенциал да допринесе за общата енергийна сигурност на Европа, за което съществен принос ще има изграждането на планираните трансгранични енергийни инфраструктури, преминаващи през територията на България. В този контекст, от особено значение за страната ни ще бъде увеличаването на американските инвестиции в енергийните проекти в България.

  Приоритетен за нас е проектът „Набуко”,

  който представлява добро решение за диверсификация на източниците на енергия.

  Посланик Морнингстар е приветствал усилията на българското правителство в посока към по-голяма енергийна независимост. Той заявил, че американски компании проявяват значим интерес към инвестирането в енергийния сектор.

  Търсенето на пресечни точки на интересите на страните производители, потребители и транзитьори, обаче, трябва да става в условията на пълна прозрачност и конкурентноспособна среда с ясни правила.

  Посланик Морнингстар подчертал още, че регионалното сътрудничество играе ключова роля за реализирането на проектите.

  На среща със сенатор Ричард Лугър, зам.- председател на Комисията по външна политика на Сената на САЩ, министър Желева е отделила специално внимание на

  включването на България в Програмата за безвизови пътувания на САЩ.

  Тя е подчертала, че България не представлява източник на сериозен имиграционен поток.

  Страната ни работи активно за изпълнение на критериите за включване в Програмата, част от които е очакваното издаване на паспорти с биометрични данни.

  Сенатор Лугър, съобщава българското външно министерство, се ангажирал да работи както със своите колеги в Конгреса, така и с американската администрация за включването на България в Програмата.

  Обсъдени били и въпроси на енергийната сигурност, която има както регионално, така и глобално измерение. Двете страни са на едно мнение – енергийните въпроси са в основата на сигурността и е необходимо да се работи за диверсификация на източниците и начините за доставка на енергийни ресурси.

  И на тази среща е била откроена ролята на газопровода „Набуко”, чрез който би могло да се доставя за Европа и природен газ от Ирак.

  Вести.бг

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.