2024-05-01

Всичко от литература

Spread the love

литература

  • Мандарини

    Разказ от Хасан Ефраимов

    Снимка: bnt.bg
    Илюстрация: bnt.bg

    Зима. Студ. Куче да вържеш, няма да седи. Наближава Коледа. Всички са полудели. Пазаруват като невидели. Нападнали са хипермаркетите и сергиите и нямат наяждане.

    „Ако туй всичкото го изядат, ще напълнят канала“ – ми минава през ума. Купуват и пазаруват, а все реват, че нямат пари. После идва Нова Година… После именни дни. Не стига това, а и по новому… по старому… Няма край.

    – Дай на мързеливия празник и му гледай сеира! – изръсва някакъв старец до мен.

    Псувам и изпълнявам и аз поръчка, с лист в ръка. Краката ми са подгизнали, ръцете ми – вкочанени. Носът ми е запушен отдавна. Така да я мразя тази зима.

    „Колко ненормален трябва да си, за да живееш в тази киша? А има толкова много тропически острови…“ – минава през главата ми тази странна мисъл, но отговор не намирам. Изръсвам поредната псувня и преминавам към следващата сергия.

    Някакъв човек продава мандарини. „Пет килограма мандарини“ – пише в списъка ми. После има тиренце – „без семки“ и удивителен. Не, момент… Три удивителни… Дебело подчертани… Повтаряно е десетки пъти с химикала… за да се види дори от такъв идиот като мене. После всичко това е и заградено. Наистина уникално…!

    Тръгвам към сергията с мандарините. Някаква лелка, виждайки, че се запътвам натам, прави всичко възможно, за да ме пререди. Отстъпвам… Винаги отстъпвам. Затова сигурно ме смятат за идиот и ми дават такива бележки в ръката, с три дебело подчертани удивителни.

    Намества се лелката пред сергията и започва великото избиране. Опипва мандарините една по една, притиска ги, върти ги… Имам чувството, че е една машина за мачкане на мандарини. Сигурно е тръгнала да купува сок от мандарини. Не казвам нищо. Изнервен съм докрай, но си налагам да мълча. Пристъпвам от крак на крак. Така студът се усеща по-малко. Подухвам в шепите си, за да ги стопля поне малко. Продължавам да мълча. По едно време почвам да зяпам някъде другаде, за да не се дразня.

    „Поне да беше лято, че да гледам хубави мадами, а то всички се заврели в едни кожуси“ – минава отново през главата ми.

    Лелката продължава с издевателствата над мандарините. Продавачът мълчи и само гледа лошо. Премръзнал е целият. Присвил е ръце и духа в шепите си с маниакална настървеност. Пристъпва като мене от крак на крак. На главата му има някакъв калпак. Увит е и с някакъв шарен шал на квадратчета.

    „Може пък и да я набие накрая“ – мисля си и ми става някак си драго при мисълта, че може да й дръпне един хубав бой.

    – Мандарините със семки ли са? – изтърсва накрая лелката. Гласът й е злобен. Погледът също. А можеше да поздрави, да се усмихне. Щеше да постопли продавача в този студ.

    – Що, ще сееш ли? – отвръща продавачът.

    Изведнъж избухвам в смях. Вече не ми е студено. Краката ми не са така вкочанени… И ръцете ми се стоплиха. Лелката блъсва на масата мандарината, която мачка в ръката си, и мърморейки се отдалечава.

    Пристъпвам към масата.

    – Пет килограма мандарини – поръчвам, хилейки се неудържимо.

    Продавачът със смях ми напълва торбата. Пет килограма станаха и минаха, а той продължава да слага.

    – Заповядай, брато…! Весела Коледа ! – изрича, подавайки ми торбата.

    Тръгвам към следващата сергия, а на душата ми е едно леко. Не ми е студено даже.

    Стоплих се изведнъж.

    Наистина! По Коледа ставали чудеса!

     

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Още от същия автор вж. тук, тук, тук и тук.

    .

  • Въпроси
    Илюстрация: Аthousanddots.blogspot.bg
    Илюстрация: Аthousanddots.blogspot.bg

    .

    За първи път прекрачи прага мъж
    от онзи петък, в който ти си тръгна.
    Не падна гръм и не удари дъжд
    и нищо в мен това не преобърна.

    За първи път на стола друг стоя
    и друг с тютюн пердетата опуши.
    Друг в стаята говори и се смя
    и в други длани моята се сгуши.

    За първи път поканих в къщи гост
    и с него влезе някаква магия.
    Но влезе и дежурният въпрос:
    Готова ли съм да се преоткрия?

    Готова ли съм пак да дам това,
    което ти с ботушите си сгази?
    И мога ли да бъда пак добра,
    когато знам, че с тебе бях „ОНАЗИ“?

     

    Мая Стамболис

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Авторката д-р Мая Стамболис е живяла в Бургас. Починала е преди 7 години. Приживе е публикувала свои творби под псевдонима comma. Още творби от Мая Стамболис могат да се видят в личния й блог, който след нейната кончина се поддържа от сина й.

    .

  • Забранени хоризонти

    Разказ от Боби Кастеелс

    untitled

    Необичайно мека се оказа тази ноемврийска вечер. Въпреки облачното време и ситния дъжд, Манхатън ослепително грееше с целия си блясък. Сентрал парк приютяваше в причудливи сенки неоновата премяна на небостъргачите по 5-то авеню. Като празничен фойерверк проблясваха дръзките рекламни билбордове и разкъсваха на хиляди парчета черната копринена рокля на Ню-Йоркската нощ. Там, където някога се извисяваха кулите близнаци на Световния търговски център, вече изправяше снага новият гигант – Кулата на свободата. Каква ирония? Кулата на свободата за онези, които нямаха никаква свобода на избор, скачайки в отчаянието си от прозорците на онзи ад.

    Мариaна потръпна и задържа дъх, припомняйки си ужаса от трагедията на 11 септември. Но Манхатън беше жив, пулсираше, танцуваше, избухваше в цветове и багри, екзалтиран и неутолим. Една огромна мелница, в която човешкият поток играеше роля на кръвна артерия и захранваше сърцето на преуспелия Мегаполис. А тя… тя обичаше самотата си и фантастичните приказки, които й „разказваше“ небесният град.

    Приказките за Американската мечта, за града на необятните възможности и обещания за неземни радости и благополучие. Илюзия и холограма на виртуални реалности. Вярваше само в собствените си сили и възможности. През какво не премина, за да стигне до тук. Но не Американската мечта бе нейната цел, не несметни богатства и лесни пари. Не. Искаше да забрави. Да потъне в новото предизвикателство, в дебрите на изнурителен труд и реализация с неистови усилия – за да не мисли. За родината, за онова, което остави зад гърба си. За родния град, за несбъднатите мечти, за пропиляната любов. Да, за тази фатална и трагична любов, която я остави бездиханна и огорчена до смърт. Две горещи сълзи се родиха и намериха тихо безмълвните й устни, оставяйки соления вкус на тъгата по тях. В стъклото, на фона на късния Манхатън, се отразяваше красиво и бледо лице със застинало изражение и поглед, вперен в мрака навън. Толкова огорчена и безнадеждно отчаяна тръгна от България, за да загърби болката си. Синът й бе единствената й утеха. И отговорност, която приемаше с жертвоготовност и всеотдайност. Знаеше колко компромиси трябва да направи… но стискаше зъби и вървеше напред, заради него, заради бъдещето, колкото и неясно и далечно да беше то.

    Лекарската й професия бе огромно предимство, но свързана с непреодолими бариери в непозната среда. Само тя знаеше какво й струва оцеляването и отглеждането на детето. Не, не трябва да гледа назад… а и всичко отдавна се подреди така, както искаше.

    Само да не я преследваше този спомен, за ръце, които изтръгваха от тялото и ноти на екстаз и пълнота от усещане за взаимност. Устни, които изгаряха плътта й, впиваха се в акордите на сърцето и нажеженото й тяло крещеше „осанна“. Можеше да гледа без умора походката му, стойката. Цялото излъчване, което я изпълваше с гордост, че й принадлежи. Да слуша гласа му, да чувства присъствието и упойващия мъжки парфюм, носещ аромата на желание и неудържима страст. Да й казва всяка сутрин „Обичам те“. Да я прегръща дълбоко и тази прегръдка да е люлка на желанията в очите му. Остави се за миг на чувството и болката я прониза с неочаквана интензивност, преживявайки отново това така разтърсващо усещане. Раздялата. Отиде си, без да й каже и дума… все едно никога не го е имало. Мариана не разбра защо. Умът й не приемаше такава реалност. Та те бяха двете страни на една монета. Създадени да бъдат заедно. Минаха години в опити да го забрави. И го обичаше, и го мразеше едновременно. Как да си обясни постъпката му – сърцето й знаеше, че любовта му е истинска, неподправена. Нямаше как да се преструва, тя го познаваше. Предаде я… не трябваше да го обича… но цялото й същество гореше и се противеше. Господи, а когато научи истината! Не заплака, а стисна зъби, за да не позволи на болката от наученото да смете незавидните й чувства. Майка й – как е успяла да скрие, че го е молила да си отиде, за да бъде щастлива дъщеря й? Как е могла да го убеди? В онези мътни времена на зараждащата се демокрация да си бизнесмен бе, меко казано, опасно. А той беше легенда. Какво е уплашило майка й толкова, че да постъпи така? А той, сам неуверен в бъдещето, е жертвал любовта им заради безопасност. За да я съхрани, да я опази… а тя, тя го разпна милион пъти на кръста на своите съмнения.

    Годините минаваха и денят, в който го откри по случайност, на хиляди километри от нейния свят, сърцето й знаеше, че е ден на възмездие. На възраждане, на химна на душите, подет от небесния глас на надеждата. Потръпна, по тялото й се разля онази позната сладост от докосването му, която още я караше да се чувства жена с главна буква.

    Социалната мрежа й даваше възможност да го наблюдава отдалече, без да се открива. И колкото повече го преоткриваше, толкова болката нарастваше осезаемо. Сега ги делеше огромно разстояние и печатът на отминалото време. Непреодолимо, за съжаление. Като остатъчен вкус от глътка старо вино, която гали небцето и възбужда сетивата. Радваше се на успехите му, галеше без да докосва любимите черти, подчертани от благородството на възрастта, и отново мечтаеше.

    Наблюдаваше децата му и в нея се породи неусетно желанието да разкрие своята поява, да му каже, че знае истината… да изкрещи „Ето ме“. Защо не сподели с мен, защо ме изостави? Така мина година и половина, до тази вечер… когато с един жест реши да погребе своето минало, тази съвършена и незавършена любов, превърнала душата й в пирамида на очакване. Изтри си профила в социалната мрежа, за да прекъсне изкушението, да го изтръгне от спомените… и затвори бавно лаптопа. Нека сенките на спомените останат там, където им е мястото – в миналото. Животът навън имаше своя ритъм, динамичен, вълнуващ и неочакван.

    Някой почука на вратата. Мариана се откъсна бавно от прозореца на своите видения и отвори вратата. Очи в очи, той стоеше там… ням от вълнение, стиснал здраво дръжката на куфара си, а посребрените слепоочия страшно му отиваха. И колко прав е бил Галилео Галилей… Светът все пак се върти в азимута на мечтите ни.

     

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Още от същия автор – вж. тук и тук.

    .

  • Няма повече

    Разказ от Ники Комедвенска

    Илюстрация: Natura2000bg.com
    Илюстрация: Natura2000bg.com

    Седем години! Седем години, откакто съм застанала между два свята, и нито единият ме пуска да си тръгна, нито другият ме иска да се върна. Два свята като два бряга, а помежду им хиляда километра. Седем години живея с половин сърце – по една половина за всеки от двата свята.

    Докато съм в Атина, все за дома си мисля, за Лясково и за Росинка – детенцето ми. Бубайко й, лека му пръст, искаше да я кръстим Рофинка – на майка му, ама аз не дадох. Лошо е това име, на болест е. И майка ти е лоша – казах му и той склони.

    Само дето не можа да й се порадва… И тъй карах-плаках година и две, и три. Работа няма. Дойде един в Девин – откри цех за дрехи. Казаха, че голям бизнес имал, всичко за Германия се изнасяло. Два месеца блъскахме ангария от темно до темно, един лев не ни плати. Вдигна си парцалите, изниза се като черво и никой не го чу, нито пък видя. Да не беше майка ми, от глад да сме се затрили. И пак няма работа. Тогава се вдигнах и аз по Гърция. Седем години вече чуждите хора гледам… Каквото изкарам, все дома пращам – да има за Росинка. А съм й чужда. Майка ми й е по майка от мене.

    Върна се вкъщи, а другата половина от сърцето ми тупа, ще се пръсне – дали ще си намеря пак работа, добра ли ще е?…

    Докато се зарадвам на детето, и хайде пак на път. А лятото в Атина е лепкаво и тежко, не е като тук. Градът голям, цяла България събрал на едно място. Като се качиш на Вълчия хълм, очите да те заболят от бяло. Тук всичките им къщи са бели заради слънцето. И тук-там мъжделее по някоя китка дръвчета. Не е като Лясково. Като Лясково няма никъде.

    Тази година обаче намерих работа на Китнос. То е малко островче, но пък е хубавко. По-зелено е от Атина и плажовете му малки, но са повече пясък, няма камънак. Една баба гледам в селото. Василики се казва – като Василка, но не съвсем. И селото е малко. Само името му е дълго – Агио Димитрио. Като Димитър, но не съвсем…

    Баба Василики е сама. Деца, внуци – всички са в Атина, а нея я оставили тук. Тя не иска в столицата, тук й е добре – няма много хора, няма шумотевица. Една таверна за цяло село и друго нищо.

    – Ела, копела, седи тука – казва ми и тупа с костеливата си ръка по дървената пейчица на двора. – Седи да говорим, стига работа.

    И си говорим, на български си говорим. Тя е от каракачаните.

    – Знаес каракацаните? Цаирли, Цаирли? – и маха с ръка към рехавите хълмчета насреща, по които козите се белеят като преспици. – Ливади знаци. Знаес го? До Сливен е.

    – Чаирли… Не го знам – казвам й. – От Родопите съм аз, от Лясково.

    – Не знае – клати глава баба Василики. – Само Сливен знае. Малка била, като тръгнали да бегат, не знае…

    И разказва на своя съскав български как тръгнали да минават границата при роднините в Гърция. „Баста, майка, сицки…”

    – Защо? – питам. Не помни вече, малка била. Но ливадите помни. На Тахир ага били ливадите там и от едно време все каракачани са живели. И пак маха към зелените хълмчета нагоре.

    – Хубаво! – примлясва с беззъбата си уста. – Зелено…

    Ех, какво знаеш ти за зеленото, бабке! Тръгнеш напролет през гората към Кюрум връх, а боровете над тебе са опънали снаги чак до небето. Стигнеш горе, селото цяло като на длан – едно село със сто къщи и сто моста. Свалиш си гуменките, грабнеш малката торбичка и пускаш в тънките бразди картофчетата. А те са дребнинки и лъскави като топчета. Под краката ти земята лека, лека… Стигнеш високото на нивата, погледнеш напред и погледът ти литва далече, далече. Плъзга се по върховете на боровете – чак до Малък Персенк. А дотам е все зелено. Зелено, та полудяло…

    Баба Василики ме слуша и клати глава.

    – Попей ми, копела! Иска да цува българско.

    Запявам, а гласът ми се свил в гърлото. Малък и той като ония картофчета семенца. Само мъката ми голяма. Събрала се в половината ми сърце и капе на тежки капки. Думите се цибрят една по една, и те дълги и горчиви като нея…

    Сос ма караш, майчинко,
    сос ма момреш,
    дой ще време, майчинко,
    и за мене, майчинко…

    Гласът ми отънява съвсем и се изгубва, а аз спирам да си поема дъх. Баба Василики плаче. Думица не разбира, а плаче за тая България, дето съвсем леко я е парнала по сърцето, пък я белязала за цял живот.

    – Пей, копела му, пей – подканя ме наново и сълзите й, дребни като мъниста, се търкалят из набразденото лице, губят се в бръчките като в издълбани корита на отдавна пресъхнали потоци и се срещат отново в изкорубените й шепи. Сякаш не сълзи, а мъката се събира…

    Запиши ма, майчинко, на вратана,
    на вратана, майчинко, на портана.
    Колчеш врата, майчинко, да отвориш
    и за мене, майчинко, да споминаш…

    Край! Не мога повече в тая чужда страна. Глас не ми стига! Дъх не ми стига! Половин сърце не ми стига!

    Само тая година да изкарам, да събера още някоя пара – и няма повече!

    Няма…

     

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Още от същата авторка – вж. туктук, тук и тук.

  • Знаеш ли…

    silhouette-des-paares-strasse-nacht-175050_1437422101

    .

    Знаеш ли…
    Знаеш ли?… снощи сънувах,
    сънувах те тебе…
    (много отдавна не беше се случвало)
    нещо отминало,
    но опазено в мене…
    спомен от времето ни
    се отключи.
    Знаеш ли?… помня те…
    спомням си вещите,
    сивата риза, която не гладеше…
    книгата, дето вечно четеше…
    как непохватно си пиеш кафето…
    погледа празен, цигарата…
    нещо търсиш в джоба си
    дълго…
    как затваряш прозореца вечер…
    и ония безкрайни недели,
    замъглени от тъмното вино…
    във които заспиваш след филма,
    а пък аз съм със чашата будна,
    докогато стопяват се свещите…
    Знаеш ли?… помня…
    помня очите ти,
    тяхната странна и покоряваща лудост,
    моята дързост… да чупя чиниите
    и във дъжда – да изхвърляш боклука…
    после… мълчанието и превъзбудата,
    после… в стаения гняв
    как се любехме…
    Знаеш ли?… помня усмивката…
    всяка целувка, която си струваше,
    всяко докосване пламенно…
    аз и ти… двамата… някога,
    преди да разкъсаме другия –
    зли и отчаяни,
    когато си тръгнахме
    като птиците…
    в дългото скитане
    към надеждата…
    Знаеш ли?… още сънувам
    сънувам те…
    как се обичаме
    още по-силно
    и обречено.
    Знаеш ли?

     

    Любов Алипиева

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Още от същата авторка – вж. тук и тук.

    .

  • Дуенде
    Снимка: http://zulu.blog.bg
    Илюстрация: Zulu.blog.bg

    .

    Разсъмва. И Земята се прекръсти…
    С ресници сънни галя необята.
    Повдигам се на Дух, а и на пръсти.
    Едва докосвам нишка в непонятното.

    По хоризонта птици везат фигури,
    чертаят знаци, образи в сияние.
    И облакът прошепва нещо. Сигурно
    е разтълкувал в багрите послания.

    В неоново или мъгливо, черно –
    съвсем като в моретата на Търнър.
    На дъното какво ли ще намеря?
    Ще мога ли оттам да се завърна?

    Морето – табор вечен е. С прибоя
    по Лорка пеят гърлено вълните.
    … Усещам те и в Огъня на Гоя,
    в разкъсаните вени на мечтите.

    Във залеза, натегнал с наръч истини,
    преливал кръв от Божите лозници.
    В стрелките ни – от вятъра измислени…
    В окото на една ранена птица…

    … И пак е лято – циганско и палещо.
    Най-синьото мънисто съм в дайрето му.
    Преди да се изгубя в снежни халища,
    запей! Аз ще тактувам със сърцето си.

     

    Алина Стоянова

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    x65q9c6h6jf55uwixАлина Стоянова е родена през 1962 г. в Ловеч, където живее и днес. Интерес към рисуването и към поезията проявява още от ученическите си години. Работила е в аранжорско ателие, както и периодично зад граница (в Швейцария, след 2007 г.). Издала е няколко поетични книги. В последната, която през 2015 г., са поместени стихотворения, които са били отличени в литературни конкурси (2007 г. – трета награда от националния конкурс, посветен на Георги Свежин; 2010 г.- първа награда от националния конкурс за поезия „Пролет моя“ при НЧ „Н. Й. Вапцаров; 2014 г.- втора награда за цикъл стихотворения от националния конкурс „Мила Родино“). Има публикации в редица сборници, алманаси, литературни издания. Член е на СНБП. Още творби на Алина Стоянова могат да се видят в сайта „Откровения“.

  • Баба Кера и Жана

     Разказ от Георги Стойков

    Илюстрация: purvite7.bg
    Илюстрация: Рurvite7.bg

    Изпълни се домът на баба Кера. Гости от Франция им дойдоха. Внукът с жена си – французойка и правнучката Жана. Прегърна бабата внука. Мил й беше, носеше името на дядо си Борис. Притисна го до себе си, помилва го, целуна го и чувстваше, че сякаш нейният Борис на младини държи в ръцете си.

    – Ех, чедо! Ако знаеш колко те обичам – и топли сълзи покапаха по гърдите й.

    – Не плачи, бабо! Ето ме, жив съм здрав съм и аз те обичам. Целуна я и седна при другарите си да разнищват „световните проблеми“.

    Малката Жана си завря нослето навсякъде из двора. Набра букетче цветя от цветната градинка, застана пред прабаба си и изучаващо я заразглежда.

    – Бабо, защо си толкова стара? Ти бабата на бабите ли си? – попита с гърленото си „р“ момиченцето.

    – Но, миличка, аз не те разбирам, какво ми казваш? – отвърна баба Кера.

    – Ех, бабо, защо не говориш френски, как да те разбера сега? – не спираше да бърбори малката Жана. – Хвана с две пръстчета края на рокличката си и направи реверанс пред нея.

    – На баба французойчето! Ами не те ли научиха да говориш на нашенския език? Този баща ти, ей!… Ти си нашенче, българче!… Коренът ти е тукашен… Как без нашенския език ще растеш? – Замисли се баба Кера и добави: – Ами то все едно през лятото да не грее слънце, ако не говориш по нашенски. Но ще му се скарам аз на баща ти, не може така, я! – продължаваше да говори с мек глас бабата, а очите й, от старост… или от радост, се навлажниха и кафявото в тях заискри.

    Малката не спираше да бърбори.

    – Чедо, златно, много си хубаво! – клатеше одобрително глава баба Кера. – Не разбирам какво ми говориш, но зная, че е хубаво… О-ох! От колко време така никой не е говорил по човешки с мен… а ти сега!… Ангелче! – и посегна с трепереща ръка да избърше търкулналата се сълза по бузата й.

    Жана седна в скута на прабаба си и сгуши малкото си телце в нея. Тя усети как от нея излиза някаква сила нагоре в небето като нишка, а някой отгоре я запреде.

    „Кой ли преде в небето?“ – си мислеше Жана.

    „Само един може“ – отговори баба Кера мислено и Жана я разбра. Мама и тате я водеха на черква. Тя знаеше кой е Бог.

    Люшкаше баба Кера малката Жана с някакъв напевен ритъм в скута си. Вече можеха да общуват без да си говорят, само с мислите и така се разбъбриха, че Този отгоре спря да преде нишката и се заслуша в разговора им.

    Жана заспа в скута на прабаба си и засънува, че се изкачва по тънката нишка към небето. Изкачва се, изкачва се, изкачва се…

    Баба Кера разбра най-после, че тази нишка, която се преде от Него горе, е и началото, и краят. Досега тя си мислеше, че животът на човека е като пясъчен часовник – щом изтече пясъкът, идва краят. Тя стискаше последните прашинки пясък в шепата си, за да забави края, но сега разбра – край няма, има само начало. Притисна малката Жана до гърдите си и я целуна по главичката – целуна новия живот.

    .

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Георги Стойков пред скулптура на Георги Донов
    Георги Стойков пред скулптура на Георги Донов, за чието дооформяне е помагал. Скулптурата се намира зад Националната художествена галерия в София.

    Георги Стойков e роден през 1953 г. в с. Кулата, Благоевградско. По-късно започва да живее в с. Нови хан, Софийско. Завършил е техникум по автотранспорт, специалност ,,Двигатели и икономика на автотранспорта”, но не е упражнявал тази професия. Имал е много трудности в живота, но е продължил обучението си. Работил е различни неща, но най-вече като военен. Освен писането, което обича от малък, има и други артистични наклонности – музикант и се занимава с металопластика. Заместник председател е на Литературен клуб ,,Димчо Дебелянов” – гара Елин Пелин. Все още няма издадена книга. Негови творби са публикувани в много сборници, алманаси и други печатни издания. През 2013 г. е отличен с награда в Национален конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“.

     

  • Автобиографично
    Илюстрация: kalin8.blogspot.bg
    Илюстрация: Kalin8.blogspot.bg

    .

    Със омачкан и прашен от пътя костюм
    той вървеше без цел и посока
    и горчиво броеше години на ум –
    все години на орис жестока…

    Две сълзи на печалното, бледо лице
    миг преди да загинат се спряха…
    Той разтвори самотното свое сърце
    и сълзите със писък умряха…

    Шепа дребни пари, стара чанта и прах
    бяха негови тъжни другари,
    а грехът му, едничкият, негов си грях
    бе душата му – празна и стара…

    Тук ще спре, ще погали бездомно кутре…
    Там ще седне за кратка почивка…
    Но вървеше и търсеше где да умре
    с изкривена от болка усмивка.

    Малко хляб за вечеря и глътка вода
    сред студените сенки на мрака
    той вървеше, незнаейки що е беда –
    него нямаше кой да го чака…

    Във живота му нямаше страсти, жена,
    той не знаеше що е целувка
    и познаваше само една тишина –
    на потропващи в мрака обувки!

    Без приятели, дом, без постеля и плам
    той напусна света много тихо…
    Бе роден и живя тъй отчайващо сам;
    и така в самота го откриха.

    Но сега във прегръдките зли на смъртта
    бе намерил почивка и радост:
    Бе докоснал със длани за миг любовта –
    вече стар бе открил своя младост…

     

    Красимир Трифонов

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Красимир Трифонов е роден през 1973 г. Завършил е Българска филология и История, както и Възрастова и педагогическа психология. Работи в един софийски ресторант. Друга негова любов, освен поезията, е духовата музика. Има издадени досега две поетични книги – „Избавление“ и „Цялата си нежност“.

     

  • Здравей и сбогом в Ла Игера

    Разказ от Ружа Велчева

    13236313_1028205830606367_1190153310_n

    Роса протегна ръка и пусна душа. Нежните пръски на водата пробягаха по цялото й тяло и тя облекчено въздъхна. Имаше нужда от пречистване. Искаше водата да изличи присъствието му. Да изтрие ласките и устните, докосвали нейното още живо тяло, тяло, което скоро щеше да бъде само пръст и спомени…

    Връзката им от години беше изчерпана от съдържание и тя приемаше ласките му само, за да се чувства още жива…

    Жива? Колко дълго тя не знаеше, но присъдата, събрана в един лист, изпълнена с медицински термини и евфемизми, беше повече от категорична. Роса я прие като даденост, карма, която няма как да я отмине, и тя я скри дълбоко в душата си.
    Не се чувстваше обречена, а по-скоро предадена от това някога толкова жизнено и любящо тяло…

    А душата? Душата й беше светла, все така търсеща и жива!…

    Душата търсеше опора в приятелите, в книгите и идеалите, които беше събирала през всичките тези години…

    Не сподели с никого присъдата на лекарите, дори с децата си… Не искаше да ги натъжава предварително. Щяха да имат достатъчно време след това да я оплакват.

    Тя самата беше лекар и знаеше, че присъдата е окончателна и без право на обжалване.

    Първо потърси помощ и съвет от Бог.

    Отбиваше се в малката квартална църквичка и горещо отправяше своите молитви нагоре, към опушения от годините купол, но Бог мълчеше. Не даваше знак, че е чул въпроса й какво да прави сега… Имаше толкова мъка по земята, че сигурно е зает да помага на по-нуждаещите се…

    Понякога сядаше на пейката пред църквата и дълго си говореха с отец Славчо за живота и смъртта… И след смъртта… Само с него посмя да сподели присъдата на лекарите. Загатна за това, което се въртеше в обърканите й мисли…

    – Дъще – кротко промълви свещеникът – човек е храм Божий и Духът Божий живее в него. Ако някой разори Божия храм, него Бог ще разори, защото Божият храм е свят, а този храм сте вие. Да вземе човек тази божествена власт над човешкия живот в свои ръце е равностойно на богохулство. Смирение, дъще. Бог е милостив.

    Но тя нямаше време. Часовникът тиктакаше неумолимо… И остави Бог да се грижи за другите. Тя трябваше да се погрижи за себе си сама.

    Роса спря душа, загърна се добре в меката хавлия и първо запали цигара. Вдъхна дълбоко дима и се усмихна. Като ще е край, поне да е както трябва. Наля си от каната кафе и се изтегна на диванчето в хола. Следваше най-приятната част. Разгърна книгата, оставена на множеството пъстри, весели възглавнички, и бавно се потопи в писмата… Писмата на любимия й Ърнест Хемингуей. Обичаше го като писател, смяташе го за свой учител, но това, което я занимаваше сега, беше защо посяга към пушката в Кечъм през 1961 г.

    Особено я впечатли едно писмо до Езра Паунд, писано в Ла Финка Виния на 19 юли 1956 г., пет години по-рано:

    „Драги Е.,

    Утре е моят петдесет и седми рожден ден и се надявам, че ще приемеш медала ми за Нобеловата награда, който следва по други канали. Изпращам ти го по стария китайски принцип, познаваш го добре, според който никой нищо не притежава, докато не го е дал другиму.
    Изпращам ти го още, защото ти си нашият най-голям жив поет: малко отличие, но затова пък твое…
    Ако спечелиш шведската награда, която заслужаваш, запази моя медал и се освободи от твоя, както намериш за добре.

    Винаги твой
    Хем“

    Роса разбираше, че този жест и тези думи могат да бъдат изречени само от истински свободен човек. Свободен да избира как да живее, за какво да се бори, кого да обича и как да си тръгне от този свят. Тя усещаше по-скоро с душата си, отколкото с разума, че самоубийството му не е акт на слабост, а проява на свобода в избора. И това я връщаше към нейното право на избор.

    Преди дни пак я потърси лекарят от онкодиспансера. Обикновените тиради за ползата от химеотерапиите и лъченията. Не, не й даваше никакви гаранции, но поне така ще си откупи малка отсрочка. Не говореше за цената, а тя знаеше, че е непоносима. Съвсем случайно в интернет попадна на разказ на едно младо и талантливо момче на 23 години, Никола Рачев. С него беше спечелил награда за приказка на седмицата в популярен е-сайт. Никола беше писал не с ръка, а с кървящо сърце за жестоката одисея на химеотерапиите:

    „Оказа се, че терапията не действа и туморът е пораснал в сравнение с началото, но ще я сменят с някаква друга, която би трябвало да подейства. Спокойно, викат, всичко ще бъде наред.
    Тук все още бяхме в самото начало – индивидуална стая, спокойствие, глезотийки, внимание, абе шик, лукс, болен Гошко за кокошка… Малко по малко обаче нещата започнаха да си ебават майката генерално. Появиха се страничните ефекти от химиотерапията. Вкусът в устата ти се променя от „свежа утрин“ на „разкопан гроб“. Гаденето е ясно, то не е чак такъв проблем, особено за бохем със закалка. Но най-най-скапаното нещо са миризмите – ставаш по-чувствителен от ловджийска хрътка.
    От пет метра усещаш нетърпима смрад от кожата, косата и дрехите на хората, а дъхът на всички, които ти говорят от по-малко от 7 метра, ти лъха на нещо умряло и забравено една седмица на слънце. Дъвките превръщат човешкия дъх в ароматна плитка от мърша с мента. Единствено хладилникът мирише по-зле от кенефа, честно, отваряш вратата и 40 различни варианта на остатъчна смрад ти забиват тупаница в носа.
    Тези удоволствия, комбинирани в приятен летен коктейл от перманентното гадене, вкус на мухъл в устата, инжекциите с химиотерапия в гръбначния стълб и вземането на костен мозък за изследване, превръщат рака в едно от 100-те неща, които задължително трябва да преживееш преди да навършиш 30. Така започваш да оценяваш малките неща – например, много е яко отново да можеш да дишаш. Да дишаш помага и на сексуалния ти живот. ОХ!
    Споменах за миризмите. Юли месец, навънка – 40 градуса, в болничната стая – 55, ама минимум. Въздухът не мърда, защото сме трима, а единственото прозорче е тясно като гъза на мравояд. Предстои ми в следващите 80 часа да бъда вързан към системата с химиотерапията. На съседното легло лежи дядо Киро от Самоков, който е с катетър, а урината му се събира в пластмасова торба…“

    Каква ирония на съдбата… Разказът бе озаглавен „Всичко ще бъде наред“, а Роса го прочете година след като това прекрасно, талантливо момче беше се преселило вече в един може би по-добър и по-човечен свят… Неговата съкровена изповед й помогна да направи своя избор.

    Телефонът звънна и Роса затвори книгата с неудоволствие. Беше приятелката й Дарина, известен психотерапевт в малкото им градче. С нея я свързваше дружба от детските години, както и общият интерес към модерната в последните години регресивна хипноза. Роса беше гледала няколко предавания по телевизията на тази тема и идеята й за свой избор дойде именно пред телевизора. А всъщност идеята зрееше в нея, първо плаха и неоформена, но постепенно дала насоки на търсенията й в интернет.

    Уговориха се с Дарина за следващия ден и Роса започна да се приготвя. Беше обмислила всичко. До най-малката подробност.

    Включи компютъра и потърси филма, който беше гледала стотици пъти и винаги откриваше нещо ново. Великолепното изпълнение на Бенисио дел Торо й помагаше да се потопи в атмосферата преди толкова много години. Личността на Че беше повече от съдба за нея. Беше изчела за него хиляди страници, беше видяла хиляди снимки от живота му, а филмът обединяваше всичко това в едно невероятно пътуване по стъпките на една нейна неосъществена мечта за далечните земи на Латинска Америка. Че беше свободен човек, осъществил мечтата си за един по-справедлив свят. Беше достигнал тавана на народното признание приживе. Можеше спокойно да доживее дълбоки старини като Фидел и Раул. Но това никак не приляга на неговия характер. На неговото верую.

    Тук Роса си спомни думите на неговия съименик Ърнест Хемингуей от писмото му до Езра Паунд: „никой нищо не притежава, докато не го е дал другиму…“. Ернесто Че Гевара не би се чувствал свободен човек, ако не е дал свобода и на другите…

    Роса за първи път установи, че и двете личности, които бележеха нейния живот, носеха едни и същи имена… Това си е знак на съдбата. И тя се усмихна, щастлива, че има още нещо, което е открила за тях.

    В средата на 80-те години в тяхното градче пристигна група момчета от Сандиниската армия на Никарагуа, като награда, да работят и учат в България… Много от тях бяха напуснали училище, за да защитават родината си от контрите, щедро финансирани от САЩ. Някои от тях почти деца… Преди да прегърнат момиче, бяха прегръщали в джунглата калашник…

    Тогава имаше бум на първите заболели от СПИН и бяха ги причислили към рисковите групи. Всеки месец идваха при нея в клиничната лаборатория за кръвни тестове. Нямаше заразени от тях, но тогава такива бяха правилата. Така се запозна с тях, така срещна и човека, който беляза живота й с най-красивата и най-невъзможна любов. Често й идваха на гости вкъщи и тя ги гощаваше с боб, баница и прясна питка, а те й разказваха за Никарагуа, земята на вулканите, за Сандино, за Че Гевара и поезията на Рубен Дарио… Затова, когато в един „Нощен хоризонт“ чу, че набират доброволци за подпомагане кампанията за прибиране на кафеената реколта в Никарагуа, се записа без даже да се замисли. Като лекар я утвърдиха без проблем. През тези два месеца тя попадна в един съвсем друг свят на борба за справедливост, идеали и опасности. Денем беряха кафе в плантациите около селцето Ла Лагуна, а след работа тя обикаляше околните селца, за да имунизира дечицата… И тези два месеца оставиха незаличима следа в душата й.

    Вятърът на промените отвя никарагуанците от България далече, далече в родината им, а тя зарови любовта си и повече сърцето й не трепна за никой мъж… Остана само тялото, което скоро ще бъде само пръст и нищо друго…

    Пусна онази част от филма, в която са дадени последните часове от живота на Че. Огледа всички подробности. После изключи компютъра.

    На другия ден стана рано. Както винаги. Направи си силно кафе. Запали цигара и дълго чете последните новини в интернет.

    После се изкъпа и облече любимата си червена рокля.

    Звънна да чуе децата. Знаеше, че ще им липсва много, но така беше по-добре – да я запомнят силна и усмихната.

    Обади се и на човека, който беше белязал живота й с най-красивото приятелство, за което човек може само да мечтае. Беше си забранила през годините да го нарича любов.

    След като се сбогува тайно с най-скъпите си хора, Роса за последен път огледа скромния си дом, съхранил толкова надежди, любов и терзания, заключи и пусна ключа в пощенската кутия.

    Откъсна една червена роза от градината. По пътя за Дарина се отби в кварталното магазинче за цигари и купи ароматна хаванска пура. Беше готова.

    Дарина я очакваше с нарастващо нетърпение. Беше обяснимо. Тя за първи път щеше да изпробва пътуване във времето назад чрез регресивна хипноза. Беше благодарна на Роса, че тя й даде тази идея. И двете бяха се ровили доста из интернет и изчели много страници, прегледали всички форуми по темата…

    – Много си красива днес!… – каза Дарина.

    – Нали се връщам назад близо 50 години. Като младо момиче се чувствам – усмихна се Роса и се облегна бавно на възглавниците зад нея.

    Пътуването започна. Роса почувства как вихърът я понесе през времето и пространствата. Гласът на Дарина оставаше все по-далече и по-далече…

    В сумрака на старото селско училище на Ла Игера се чуваше само учестеното дишане на Че. Роса коленичи до него и нежно погали ръката му. От него, от образа, който години носеше в сърцето си, бяха останали само очите… Тези огнени очи, които пронизват душата ти и не можеш да ги забравиш. Извади пурата, която беше скрила в джоба си от Дарина, и му я подаде. Че отрони едва:

    – Que eres tu? – Трескаво затърси кибрит и, запалил пурата, попита пак: – Коя си ти…?

    – Свободен човек като теб, Команданте!…

    – Бягай, те скоро ще дойдат за мен!…

    – Няма от какво да се страхувам!… Щастлива съм, че се докоснах до теб! Това е моят избор. Изборът на свободен човек!…

    После в сумрака настъпи тишина.

    Роса се прислони до Че, вдъхвайки лютивия мирис на пурата, после бавно се присегна и отдели сребърната нишка, която свързваше астралното й тяло с физическото.

    Когато сержантът от боливийската армия Марио Теран, влязъл в историята като палач на Ернесто Че Гевара, заедно с няколко войника извличаше трупа на Че от училището, видя, че на пода гори една червена роза. „Сигурно е останала от учителката Хулия Кортес, която днес беше тук, при него…“- си помисли той и с отвращение я стъпка с тежкия си войнишки чепик.

    Беше привечер на 9-ти октомври 1967 година в боливийското селце Ла Игера.

    Дарина дълго се опитва да събуди Роса. Тя беше заспала завинаги, оставайки там, далече, при своята мечта. На лицето й грееше тиха усмивка, сякаш искаше да каже на света около нея: “Щастлива съм, защото съм свободен човек!…“

    В суматохата Дарина не забеляза, че липсваше червената роза…

     

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    10645070_10152781864952787_5408259992126592541_n

    Ружа Велчева е родена през 1946 г. в Павликени, но от 10-годишна живее във Велико Търново. Инженер по професия, дълги години работи по специалността си, но първата й любов, на която не изневерява, е поезията. За първи път нейни стихове излизат през 1981 г. в поредицата „Смяна 81“ на “Народна младеж“. По-късно нейни стихове са отпечатвани в много централни и регионални издания, в различни антологии и алманаси. В периода 2004-2008 г. Ружа живее в Калифорния, САЩ. Сама превежда стиховете си на испански и английски; има много публикации в поетични издания на двата езика. Нейни стихове са включени в издадената през 2015 г. в Белград двуезична антология „Пред звездната врата“ и в излязла през 2015 г. в Куба антология, посветена на Че Гевара. Автор е на 12 книги със стихотворения и разкази, някои от които двуезични и триезични: „Синя птица“ (съвместно с още две авторки) 1985 г.; „Синя птица“ (стихове) – 2000 г.; Полетът на кондора – 2002 г.; „Любовни досиета“, 2003 г.; „Пустинята на времето“, 2006 г.; „Благословената река на спомените“, 2009 г.; Не отвръщай лице, Господи“, 2010 г., „Вън от Рая“, 2013 г., „Рая и дъгата“, 2014 г., “Нестинарка“ и „Блажени нищите“, 2016 г. Член-учредител на Национално общество за литература и изкуство /НОЛИ/, създадено във В. Търново през 2009 г., и на световното движение „Poetas del Mundo”, учредено в Чили, в което членуват поети от цял свят. Член и на Съюза на българските писатели. Ружа Велчева е носител на Литературна награда на НОЛИ и Община В. Търново за 2009-2010 г.; втора награда за хайку-поезия от международен поетичен конкурс в Мелник, 2012 г.; първа награда в конкурса „Свищовски лозници – 2012“; трета награда в конкурса за социална поезия на е-сайт „Червеният ездач“, 2013 г.; специалната награда за хумористичен разказ в конкурс на „ХуЛИте“ и арт галерия „Маркони“, 2013 г.;  специална награда на „Червеният ездач“ в конкурс за къс разказ, 2014 г.; отличие за разказа „Вместо некролог“ в конкурса “Бедността не е бъдеще“ на същия сайт, 2016 г.. За разказите си „Здравей и сбогом в Ла Игера“ и „Знак от ангел“ получава грамота и диплом за значимо творческо присъствие в Националния литературен конкурс „Атанас Липчев“, 2015 и 2016 г.

  • Зелените хълмове на Родопите
    Илюстрация: ag-plovdiv.com
    Илюстрация: ag-plovdiv.com

    С Анка се запознах в един горещ юлски ден. Бях набримчил климатика, а и музиката – така релаксирам. Минат някоя и друга пациентка, стоварят си проблемите и успокоени си тръгват, а след тях още дълго стоя и мисля. Тежкият метъл ми помага да забравя за проблемите им. А и няма кой какво да ми каже. Нямам шефове на главата си, а и отдавна не ми пука от нищо. Напоследък все такива идват – проблемни. Стоят до последно в къщи, защото личните лекари не им дават направления. Не дават, защото няма откъде да им дадат. Минават през него, споделят си оплакванията, а той им отговаря: “Няма направления”.

    – Ами, добре тогава – отвръщат унили и се прибират. Това е здравеопазването в момента в България. За каква Европа говорите? Не на мене тия! Стоят ден-два, някои и повече, и като видят, че няма накъде, тръгват при специалист, кои навреме, кои късно. Повечето вече идват май късно, но вината не е моя. Правя, каквото мога. Затова вече знам – влезе ли някоя в кабинета, значи е много зле.

    – Свободно ли е, докторе? – попита Анка от вратата.

    Беше си напъхала само главата и отначало видях едни тъжни очи. Постепенно забелязах, че около очите има и лице. Не след дълго се появиха и носа и устата, подобаващо място зае и косата, но очите продължаваха да са все така тъжни.

    – Заповядайте – изрекох и намалих музиката.

    Беше около 35-годишна. Облечена само с една поличка и някаква бяла блузка с къси ръкави. В ръката си държеше бяла дамска чанта.

    – Благодаря – изрече жената с тъжните очи и пристъпи в кабинета. После срамежливо седна на посетителския стол, оставяйки чантата си на бюрото.

    “Стерилитет – направих веднага предположение. – Сега ще извади от чантата си и цяла папка с изследвания.”

    Винаги правя предположения, още докато видя пациентката. От толкова дълго време работя, че мога да чета диагнозите по лицата им. В повечето случаи познавам, а и ако си кажат оплакванията, прегледът може да стане и излишен. Тогава ги гледам на видеозона, само така, да не кажат, че даже не съм ги прегледал. Ако са бременни, влизат щастливи. Изгарят от нетърпение да се докоснат до тайнствения свят, който се намира някъде там, в утробата им. Знаят, че скоро ще дадат живот на едно същество, което ще е част от тях. Има някаква магия в това. Не вървят, а летят. Хормоните ги правят такива. Действителността изчезва и заживяват с божествения свят в утробите им. Има и други бременни. Те влизат с отчаяние на лицето, като че ли аз съм виновен за това нежеланото нещо в корема им.

    Жените в климакс пък влизат в кабинета като пораженци. Знаят, че животът им заминава. Оставили са далеч зад себе си годините, изпълнени с безгрижие. Вече не им правят комплименти. Мъжете не се заглеждат по тях. И неприлични предложения не получават повече. Младостта, с която са се гордеели толкова много, е отлетяла безвъзвратно и те, осъзнали, че са заложили на нещо толкова преходно като младостта, приемат действителността подобно на смъртна присъда. Пристъпват, а в очите им се чете обреченост. В отчаян опит някои наблягат на вълшебни кремове и помади, други опъват бръчките с разни токсини и ботулини. Да, бръчките се губят, но скоро лицата им замязват на маски на Анонимните. Има и такива, които лягат под ножа в последен опит да върнат младостта. Но такива са малко. Де пари за подобно нещо? Повечето се разболяват от синдрома на лелката. Обличат престилката и застават пред готварската печка. Килограмите се трупат един след друг. Да, в България за хормонозаместваща терапия не са и чували. Всъщност, чували са, но това, което рекламират или по-скоро антирекламират фирмите, които продават растителни хормони. Откъде да знаят жените, че с растителните хормони ще си докарат рак? Та те са натурални! Никой не им го обяснява. А някой ако тръгне да го прави, те не му вярват. Как така някое си провинциално докторче ще им казва какво да правят? Та те знаят всичко! Пише го в интернет. Но за комисионите, които получават докторите, за да изписват подобни препарати, даже не се досещат. Не се досещат и за това, че липсата на хормони ги прави лелки, депресира ги, отнема желанието им за живот. Да, липсата на хормоните на младостта. А е толкова лесно да им се помогне. Има и други. Приемат без драматизъм естествения ход на нещата. Знаят, че един ден си отива всичко – и младостта, и животът. Във всяка една възраст има нещо хубаво и те го намират. Но такива са малко. Повсеместно е отчаянието. По тези географски ширини е така.

    – Не мога да забременея, докторе – изтърсва Анка и очите й стават още по-тъжни. – От десет години се мъчим с мъжа ми, къде ли не ходихме, но ефект така и няма. И на ин витро ходихме… Пет пъти… Но не става и не става.

    – А каква е диагнозата ви? – питам ей така, колкото да я прекъсна и да не се разплаче. Знам, че няма диагноза. Всички са така. Ходят с години, но диагноза нямат. Досега една не видях с диагноза. Зарекъл съм се, ако дойде поне една, която да е с диагноза, да си изям дипломата. Но тя продължава да си стои гордо някъде там, из рафтовете. Оня ден погледнах и номера й. Фабричен е! Колко глупав трябва си, за да обикаляш толкова време по лекари и да не знаеш диагнозата си? Всъщност, по-точно, колко глупав трябва да си, за да те мотаят толкова дълго? Но естествено, откъде да знаят пациентите, че в България няма школа по стерилитет? Навсякъде е пълно само с корифеи. И те са толкова важни. Пльоснали са се в скъпи и прескъпи кабинети. Около тях блести. И са толкова надменни. Да, те са богове, знаят всичко. Влизат в кабинетите пациентите и докато стигнат до тях, вече са загубили и малкото самочувствие, което са имали. Присядат срамежливо на стола, а богът-професор ги гледа от толкова високо. Нищо, че си е купил и доцентурата, и професурата. На кого му пука?

    – Не знам… – отвръща и Анка. – Никой не ми е казвал нищо.

    – А защо мислите, че аз ще мога да ви помогна? Били сте на толкова места…

    Изведнъж Анка започва със суперлативите. За отрицателно време разбирам, че съм най-големият доктор на света. Онези там, професорите, ряпа да ядат. Могат да ми дишат само прахоляка. Добре, че не й се хващам. След малко ще излезе и ще отиде при друго величие и тогава само как ще ме плюе. Знам им номерата вече, целият репертоар ми е ясен. Знам, че пациентът идва при мен заради далаверата – я безплатно или поне евтино прегледче, или ей така, да пробва, може и да стане пък работата. Не намери ли далавера, ще стана най-черният на света. Ще вляза във всякакви черни и тъмни списъци, в отрицателни, негативни и какви ли не още. Ще си пусне Фейса и ще плюе ли, плюе. Няма да й дойде дори наум, че и аз мога да видя написаното.

    – Дайте си изследвания, госпожо.

    – Нямам изследвания.

    – Как така нямате?

    – Ами нямам…

    – Нали сте ходила пет пъти на ин витро? Не ви ли направиха изследвания там?

    – Ами… не.

    Туй то! За какво да правят изследвания хората? Важното е да правят велики неща и да се месят в божиите дела. И го правят. В цял свят индикацията за ин витро е една – запушени маточни тръби на жената. В България също е една – жената да има пари. А и за какво да я забременяват още от първия път? Да не се баламурници? Ами останалите четири опита? Кой ще им плати за тях? Да не са застанали там, защото много обичат бебетата? Някой да го опровергае? Ще го направи, ама още ще си отворя устата! Пък колко работи знам още! И за ненужните хоспитализации знам. Видели миома някаква и бегом, под ножа. А в цял свят миомата се лекува с лекарства. С лекарства! Ама в България не. Нещо повече, може да се предскаже дълги години преди да се появи и да се направи така, че да не се развива никога. Ама това е за белите страни. Бордът на директорите в болницата трябва да се храни.

    Много се разприказвах. Колегите ще се сърдят. Не, че инак ще ме обичат повече.

    Та, с Анка… Имаше съвсем лек хормонален проблем. Изобщо не беше за ин витро. 90 % от тези, които се редят за ин витро, изобщо не са за там, но кой да им каже? Пък и кой ще ти повярва? Няма нищо лично, става въпрос за бизнес! Коригирах проблема на Анка и тя на третия месец наду корема. Не, че съм голям лекар. Просто проблемът й беше банален. Можеше да го разреши дори такъв незначителен провинциален лекар като мен. Нищо, че досега беше изхарчила около 50 000 лева за него. Другите да не са баламурници като мен? Е, и аз намазах нещо – получих цяло направление и Здравна каса ми плати 19 лв. за него. Като приспадна 10 % ДОД, ми остават почти цели 17 лв. Толкова струва едно бебе.

    За какво разправям всичко това ли?

    Ами днес Анка дойде да си вземе картона. Щяла да ходи при друг, по-голям доктор. Не знам дали отвращението има степени… Ако има, мислете за най-високата. Това усетих. Не знам как се нарича. Като излекувах кучето си, ако знаете само с какви очи ме гледаше… Анка не каза дори довиждане. На излизане блъсна и вратата. А не исках нищо от нея. Само очаквах да чуя едно благодаря. Нищо повече.

    Май остарявам… Разплаках се след нея. Напоследък станах много чувствителен.

    А цяла България е полудяла с изборите. Навсякъде за това се говори. Вече ми омръзна да слушам. Имало предложени 20 магарета и една магарица, и хората трябвало да изберат. Така твърди татко. Аз телевизия не гледам. И новини не слушам, но пак знам всичко – от това, което се говори непрекъснато около мен. И друго твърди татко – теорията за кемтрейлс била вярна.

    – Ръсели с литий – твърди той. – От самолетите… Ти си доктор, знаеш за действието на лития, нали?

    – Да…

    – Затова всички са откачили наоколо… Огледай се, един нормален не е останал. От лития е…

    – Не е заради самолетите, тате – усещам се, че изричам. – Не е и от лития… Заради парите е! Всички са полудели по тях. Друга ценностна система не им е останала. Само за това говорят. Всички са полудели по парите. Загубили са си и душите вече, а празното място запълнили с пари.

    Лятото бях в Родопите. Ей така, избягах от всичко. Понякога така си бягам. Никога не бях виждал такива хора досега. Някакви чукари. Десет къщи отсреща, десет вляво, още десет в дясно. Казаха, че оттатък зъберите имало още десетина такива. Като разбраха, че съм лекар, цялото село се изреди да ме моли да остана. Дойде и кметът, и ходжата, и попът. Бяха обзавели цяла къща за доктора, който така и не идвал. Дори дървата бяха нарязани и подредени. Никога няма да забравя погледите им като си тръгнах. Почувствах се като поредният предател. Много е лошо никой да не иска да ви лекува.

    Оттогава сънувам зелените хълмове на Родопите. Напоследък сънищата стават особено натрапливи. Дали не откачам? Та какво ми трябва вече? 10 лв. на ден. Ако спра цигарите, и толкова няма да ми трябват. А и дървата са наредени.

     

    Хасан Ефраимов

    Добрич, 8.11.2016 г.

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    Бел.ред.: Разказът е по действителен случай. Публикува се извън специалната литературна рубрика на Еврочикаго.

    .

     

  • Тишина с дъх на зрялост и мед
    Илюстрация: Seebulgaria.net
    Илюстрация: Seebulgaria.net

    .

    Смълча се. Не прискърцват призори
    забързани към нивите каручки.
    А слънцето, и то застопори –
    не бърза по баира да се спусне.

    Долавя се прозрачна бледина –
    във въздуха, по листите, в небето.
    Лозниците отпуснали крила
    без гроздове не са така напети.

    Под стрехи и провисени навред
    се люшкат огърлици от сушелки.
    Ухание на зрялост и на мед
    полъхва от дървото с къснозрейки.

    Врабците, като топчета в прахта
    отскачат и отлитат примирено.
    Самотно ги замеря тъжен грак.
    Прибавя се и къщното гълчене.

    Невестите разгънали чеиз,
    под есенното слънце го напичат.
    Безветрено е и димът горчи.
    Стариците зад хурките надничат.

     

    Людмила Билярска

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Още от същата авторка – вж. тук.

    .

  • Червено конче за внучето

    Разказ от Катя Рашева

    Илюстрация: Detstvoto.net
    Илюстрация: Detstvoto.net

    Никифор, дето цял живот беше гледал изпод вежди овдовелите си акрани, дето все за жени приказваха, сам овдовя и разбра какво им е на сърце. Както си живя неговата Сия, тъй си и отиде – ни “ох”, ни “олеле”. “Лошо ми е, Никифоре” – рече една вечер, легна и на сутринта не стана. Старецът отърча у комшиите да викне лекар по телефона, но като дойде докторчето и й хвана ръката, само си свали бомбето. “Че тя изстинала бе, дядо Форьо!”…

    Две седмици Никифор се мота като урочасан из празната къща. Вдигаше това, слагаше онова, местеше безсмислено столовете от едната стена на другата. Сутрин забравяше да издои овцете, вечер не се сещаше да пуска резето и пътната врата по цяла нощ стенеше под бесните пристъпи на вятъра.

    Вятърничавата му сестра, дето уж щеше да го наглежда, се яви чак на третата седмица. Беше обиколила цялото село и половин час стоя на вратата, да му разкаже кой-що и кой-кого. Най-подир му тикна една закачулена с вестник чиния и приседна на леглото.

    – Другата събота ще трябва да слагаме 40 на буля, та затуй дойдох, да видим кое-що. – И заоглежда наоколо с алчните си очички.

    – Аз ще заколя добичето, пък вий елате да наготвите рано. – Само при мисълта за софрата стомахът му се свиваше, зер откакто се спомина Сия, готвено не беше ял.

    Сестра му пак зашари с очи.

    – Да вземем да поразровим, бате, дрехите на буля, че ще трябва да раздадем на помена.

    Никифор се сепна, сякаш най-сетне изваден от дълбокия сън, в който беше затънал от смъртта на жена си. Ще рови, зер, как пък няма да я остави да разръчка всичките дрехи! Сия, каквато си беше чистница и уредна, ще се обърне в гроба, като види мърлявата му сестра да й рови в багажа.

    Изпроводи я набързо и се разшета. Запали печката, отвори прозорците и чак тогава помете, както беше виждал бабичката му да прави. Като свърши и последното нещо, за което се сети, най-сетне се реши да разрови скринове и гардероби. Сякаш за пръв път виждаше колко прилежна жена беше Сия, всичко беше чисто и надиплено, чеизът на покойната им дъщеря тъй си стоеше, наръсен с нафталин… От скрина, дето си беше прибрала “новите дрехи”, го лъхна тръпчивата миризма на орехови листа и лавандула. Дръпна чекмеджето и се закова втрещен – върху дрехите светеше като жив ликът на дъщеря му. На излинялата снимка апаратът я беше запечатал с пеленаче на ръце. Машинално я обърна и се зачете в писаното на гърба й: “Мила мамо, ако можеш, изпрати ми още пари, че в дома много лошо ги хранят децата, все купувам мляко, като ходя да го видя. И ако намериш сгода, кажи на тате, аз съм сигурна, че той ще ми прости и ще се зарадва на детето, нали на него съм го кръстила. От сряда съм на друга работа и ще ти се обадя къде да ме търсиш.

    Твоя дъщеря Невена”

    Значи имаше внук. Никифор. Кога беше забременяла дъщеря му, кога беше родила и как не беше разбрал, така и не можа да си обясни. “Кьорав да ходиш, Никифоре, дето си нямал очи за единственото си дете, че преди да се спомине, майчица е станала! И внук си имал, и кой знае в кой сирашки дом гладува и тегли, пък те не са смеели, горките, с майка си, да продумат”…

    Зави се и се замая проклетият старец. Прочут с избухливия си нрав, не беше свъртял никого край себе си. Едничката му дъщеря рано изчезна от селото, затри се по градовете, да слугува по барчета и хотели. Лани замина за Холандия и след три месеца се обадиха, че загинала в голяма катастрофа. Жена му устиска само пет месеца след свидното си чедо, като се косеше, че не можаха барем да я изпратят. И сега това внуче, изпълзяло незнайно откъде, се загнезди като червей в болното му сърце. Гризеше и стържеше, всяка нощ му се явяваше насън и все голичко… пърхаше с малките си ръчички и блееше досущ като агънце.

    Четири нощи се мъчи тъй Никифор, прехвърля и пресмята годините, в които дъщеря му беше живяла по градищата, писа и смята, докато най-сетне в мозъка му блесна светкавица: преди четири-пет години беше заминала по морето, а после писа, че остава при същите чорбаджии, само че ще кара зимата в Търново. Тогава не се вести в село сума ти месеци.

    И в мисълта му узря да отиде в Търново. Как щеше да стане, как щеше да намери де е работила и де е живяла, кога е родила и къде е сега детето, и той не знаеше. Сигурен беше само в едно – ще намери малкото и ще го вземе в село. Продаде кобилата и овцете, разтреби къщата, помете двора и обърна в пари всичко, което можеше да влезе в работа – железа, стари печки, каци и дамаджани с ракия. Сви в една кърпа пари и документи, стегна си торбата и замина, без да се обади на никого. На гарата срещна докторчето и се престраши. Младото го изслуша замислено, огледа снимката и отсече:

    – В Дебелец е, дядо Форьо, сигурен съм. Отивай направо в Дебелец, в Търново няма какво да търсиш. – И се почеса по рядката брадица. – Като гледам писмото, тя го е дала за отглеждане, не за осиновяване – щом е ходела да си го вижда.

    Шестте часа във влака Никифор прекара в агония. Из главата му се мотаеха толкова щурави мисли, че ако надникнеше някой, щеше да се гръмне: ту си представяше, че взема детето, връща се в село и се жени за някоя млада вдовичка, да има кой да го гледа; ту се виждаше да си иде с празни ръце, защото момченцето беше осиновено и никой не казваше къде е. „Ами ако детският дом е изгорял или са го закрили? Де ще го търся тогава, ако е оцеляло от пожара?“

    Краката му изтръпнаха, а юмруците се вкочаниха от стискане. Не усещаше, че скърца със зъби и навремени приплаква от безсилие и яд. „Де си тръгнал, бе, чутуро нещастна, що не отиде да потърсиш дъщеря си, като не се вясна цяла година в село? Какво ще дириш сега и къде ще го намериш, че то може и да не е живо, може да са го продали зад граница…“

    И цял изстина. Беше се нагледал на зловещи репортажи по телевизията – за осиновени или продадени деца, за отвлечени… „Боже мили, ами ако са го продали нейде из Америките?“

    В Дебелец го посрещна една ухилена дебелана, радваше му се, сякаш тя беше намерила родния си баща. Старецът разтреперан й тикна всичките документи, що беше свил в кесията, и зачака отговора, пушейки цигара след цигара. Сърцето му щеше да изскочи като разбра, че дъщеря му наистина е имала момченце, че малкото се казва Никифор, ама тука му викали Кифо и го дали в едно детско селище, като получили от Холандия известие за смъртта й…

    Обнадежден, сияещ и луд от радост, Никифор потегли към още по-далечния край, към селището, за което толкова беше гледал по телевизията. Таксито го стовари на същото място – чисто, подредено, с едни спретнати бели къщи. Нийде не се виждаха да щъкат деца. „На училище са“ – обясни му директорът и заразглежда документите. Ходи някъде из канцелариите, въртя телефони, говори с кого ли не и накрай си каза тежката дума:

    – Можеш да го видиш, след един час майка му ще го вземе от детската градина.

    И Никифор зачака на портала. Мина-не мина, по пътя се зададоха майките с рой дечурлига. Изтръпнал и сякаш в несвяст, той жадно гледаше детските личица и във всяко мъниче се мъчеше да открие чертите на покойната си дъщеря.

    Позна го отдалече – подтичваше досущ като нея, когато беше мъничка, черните му очета – огромни и любопитни, гледаха жадно и удивено. Избърза напред и застана пред канцеларията на директора.

    SOS-майката беше жена, щедро надарена от природата, създадена сякаш точно да бъде майка и баща на тия сиротинки: едра и снажна, с големи меки ръце. И тия ръце побутваха Кифо напред, а тя кротко му думаше:

    – Иди, моето момче, дядо ти е дошъл да те види!

    Момченцето се скри зад полите й:

    – Аз нямам дядо, това е моята майка. – И току ревна.

    Напразно се силеше Никифор да му се хареса, напразно диреше малката му ръчичка – Кифо остана непреклонен. Игра и щуря със сестрите си и братята си, вечеря и си легна. А старецът прекара нощта седнал на леглото в стаята за гости.

    Прибра се в село разтреперан от радост и горест едновременно. Надеждата – тая непозната сила, се беше вселила в умореното му сърце, стягаше му гърлото с непознати мъжки сълзи. На пощурялата си от тревога сестра не можа да се скара, както правеше откак се беше родила.

    – Внук съм имал, батювата, внук, Никифор… – Не издържа и се затресе от плач.

    – Изкара ми акъла, бе, бате! – хлипаше и жената. – Що не се обади, че отиваш да го дириш, аз щях да ти кажа къде е!

    Разлюлян от радост и вълнение, старецът пропусна тая новина край ушите си, без да я брои – това, че роднините му знаеха за внучето, правеше задачата му още по-лека. Нямаше нужда да им обяснява и разказва, искаше само да го оставят на мира – да крои планове как да размекне внучето, та да го докара в село. И едвам утрая да се изниже седмицата, та да потегли пак към далечното детско селище. Натоварен с армагани за всичките дечица от къщата, Никифор пропътува четири пъти България, докато се застуди. И сякаш сега откриваше света – залепил нос о стъклото, жадно се взираше във всичко наоколо. Не преставаше да се диви на безкрайните разорани поля, на криволичещите междуселски пътища, на накацалите по жиците врабци. Едва сега доби очи за майчицата България, виждаше я тъй, както сигурно всички наоколо отдавна я бяха видели, само той не беше забелязал – че колкото е хубава, щедра и плодородна, дваж повече рани бяха отворили на голямата й снага. В гърлото му се събираше буца, колчем зърнеше изоставени стопанства, порутени железопътни спирки, дупките по асфалта, просяците по гарите… Къде ли са тръгнали всичките тия старчоци, с вехтите си дрешки и продънени обувки – питаше се той, като сам на себе си задаваше и въпроса де е тръгнал, и какво още очаква да стане…

    Кифо сякаш посвикна с него. На четвъртото му ходене в селището малкият се престраши и улови дядо си за ръката.

    – Дядо, а твойто село далече ли е?

    – Далече е, дядовото – сепна се Никифор. – Далече е, ама е много хубаво. Големи поляни, да се ненатичаш и ненаиграеш, кучета, теленца, кончета…

    Момченцето неочаквано изтърси:

    – Ако имаш кон, ще дойда на село да си играя с него.

    Това беше! Завесата беше вдигната – трябваше само да си върне животинките в двора, за да приласкае детето, расло по чужди домове, с чужди хора. Да го научи да обича животните, пък после земята човек сам я обиква, зер на село тя ти е и майка, и баща…

    За пръв път Никифор се качи във влака спокоен. Избра последното купе на последния вагон, затвори се и разгърна портфейла си. Преброи внимателно парите, раздели ги на купчинки и отдели най-голямата за него – бъдещото конче на Кифо. Душата си щеше да извади, обувките си да скъса от ходене, но ще намери конче за внучето. Като си няма майка и баща, да си има поне дом, дядо и другарче…

    И за пръв път от смъртта на Сия блажено заспа. Навън заваля мокър сняг, старецът се сгуши в излинялата си шуба и засънува безкрайните заснежени поля на родното си село. Малко червено конче, с тънките си детински крачета, стоеше насред снега и го гледаше жално, с човешки очи. Цяло трепереше от студ и се озърташе за майка си. В съня си беше сигурен, че кончето търси точно нея, а тя все не идваше и не идваше. После в снега застана малкият му внук, яхнал синята играчка, дето му я подари дядо Никифор, и викаше:

    – На коня, дядо, на коня! – И тичаше ли, тичаше към него… Никифор протегна ръце към Кифо, прегърна скъпото си момченце и се унесе…

    До Коледа оставаха дванадесет дни – достатъчно време, за да намери конче за внука.

     

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Още от същата авторка – вж. туктук и тук.

    .

  • И точно в два след полунощ
    Илюстрация: Аliexpress.com
    Илюстрация: Аliexpress.com

    .

    …и точно в два след полунощ
    вратата скръцва, някой влиза,
    луната хвърля спукан грош
    и осветява дълга риза

    на бледа фигура една –
    призрак, решил да се отбие
    от пътя си и у дома
    насън съня ми да завие.

    Да се отпусне покрай мен,
    глава до мойта да положи
    и тъмносиният сатен
    на мрака да се уталожи.

    Не знае, че я виждам, да.
    Пристигнала е тайно мама.
    Усещам как една сълза
    се стича по лицето няма.

    Чия е кротката сълза –
    не мога да ви отговоря,
    но всяка обич е тъга
    на капки, капнали отгоре…

     

    Румяна Симова

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    * Още от същата авторка – вж. тук и тук.

    .

  • Жива вода

    Разказ от Вехлиджан Ахмедова

    Илюстрация: opoznai.bg
    Илюстрация: Opoznai.bg

    .

    Събуди ме суматохата в двора на селската ни кирпичена къща. Баба сновеше като совалка насам-натам и носеше дамаджани, бидончета, шишета, въобще всичко, за което се сетеше, и ги слагаше в каруцата.

    – Чакай де, не бързай толкоз! – мъмреше я дядо. – А слама сложи ли под тях, че бързаш да ги мъкнеш? – продължаваше да упорства той.

    – Не, не съм. Забравих – виновно смутолеви баба и започна да сваля от каруцата един подир друг всички съдове, които бе примъкнала от мазето.

    Слънцето осветяваше стаята ни и пердетата от руска, цветна басма, която беше доста модерна, пускайки малки, игриви зайчета право в очите ми. Веднага се сетих, че дядо стягаше каруцата за път, щеше да ходи някъде. Не можех да го изпусна! Че изпуска ли се такова приключение? Дядо ходеше на най-интересните и живописни места из околността. Беше като книга, на чиято страниците й оживяваха в пъстри и неповторими приключения. Жива книга…

    – Дядо, къде? – попитах, заприпквайки с боси крака, които сутрешната роса мокреше и ме караше да настръхвам от хлад.

    – Ще ходя за вода, къзъм – отговори той и продължи да нарежда на дъното на каруцата сламата, която носеше от сайванта.

    – Откъде, дядо?

    – От една чешма, която се намира в една далечна, далечна гора.

    – Искам и аз! Искам и аз!

    Баба набързо ми спретна закуска от филия селски хляб, намазана с лютеница, приготвена от нея, и дядо ме метна в каруцата, на една дъска в предната й част, върху която тя бе постлала една от тъканите й шарени черги. Завърза за страничните колчета на каруцата една торбичка от тъкана аба, в която имаше малко домашно сиренце, хляб, някой доматец, вода, и ни изпроводи.

    Затракаха колелетата на писаната каруца по селския каменен път, покрай който се редуваха къщи – някои кирпичени и варосани с бяла вар, а други – тухлени и по-модерни, чиито дворове бяха като нарисувани с най-различни палитри картини – пъстроцветни лехи, натежали от грозде асми и лозя, прави като конец редове с всякакъв зеленчук и варосани фиданки, клоните на които лежаха на подпирки, за да не се счупят от натежалия плод. Целият човешки живот бе събран в тези дворове.

    Минахме покрай училището, което се огласяше от детска глъч и смях, като че ли приличаше на истински пчелен кошер; после по дългия селски централен път, от двете страни на който се перчеха цветни розови лехи, прилежно поддържани и красиви; покрай високата водна кула, която гордо бе изправила ръст, защото нямаше по-висока от нея. Гледаше и виждаше всичко отвисоко, а тънкият й връх сякаш искаше да стигне там, където само човешкият поглед можеше.

    Дядо пришпорваше от време на време сивото магаре, пошляпвайки го леко по гърбината с тънката пръчка, а то сякаш в знак на протест току махаше с опашка и леко засилваше ход.

    Неусетно селските къщи вече бяха оредели и на тяхно място се заредиха дървета. Пред погледа ми се ширнаха поля – царевични, слънчогледови и житни, между които прокарваше своята снага пътят – черен и прашен, и се губеше нейде в далечината. Наоколо прелитаха най-различни животинки – пъстри пеперуди, кацащи по всяко цветче и стръкче, полски жътварки и малки гущерчета, които мързелуваха на припек, необезпокоявани от никого. Селото бе останало зад гърба ни и полека-лека изчезваше от погледите ни.

    – Дядо, къде сме?

    – В Коджа анлък (Голям синор), къзъм. Нарича се тъй, защото е граница между нашето и съседното село, та всеки да си знае двора и да няма кавги. Хе го там и Ак пънар (с. Бистра), сгушило се е в ниското и кротува – рече дядо, притискайки между устните си цигарата, за да не падне, и посочи едно селце в далечината, вдигайки пръчката в ръката си. Тъй го запомних завинаги – с цигара между устните.

    Навлязохме в дебрите на гората…

    Пътят бе неравен и набразден от дирите на многобройните каруци, минали от тук. Порои от навалелите дъждове бяха оставили своите следи по него, оголвайки корените на дърветата и оставайки ги без защита.

    – Дали ги болеше?! – чудех се аз и ми ставаше мъчно, че не мога да поправя онова, което природата бе сторила.

    А мислите ми се изпаряваха при вида на величието й…

    Навсякъде бе божествено… жужаха непознати за мен гласчета на горски обитатели и птички им пригласяха с невероятните си чирикания. Излегнах се на меката, постлана слама в каруцата, и вперих поглед нагоре. Исках да уловя с очи слънчевите лъчи, които игриво ми убягваха, ту криейки се между листата на дърветата, ту показвайки се неочаквано. Но лови ли се слънце?!

    Тук бе най-истинската и жива картина, която не можеше да нарисува и най-талантливият художник. Рисуваше Нейно Величество Природата…

    – Тпруууррр, стоооой….- подвикна дядо и каруцата спря.

    Надигнах се и погледът ми спря на една чешма от белокаменната снага, на която се изливаше бистра, чиста като човешка сълза вода, и напявайки своята песен пълнеше три бели корита едно подир друго, след което се стичаше някъде дълбоко в земните недра. Край нея дърветата бяха украсени с най-различни пъстроцветни парцалчета и приличаха на сватбена премяна, а малко по-нататък бе направена дървена беседка, с маса и няколко пейки около нея.

    Дядо започна да сваля посудата от каруцата, коленичи пред чешмата и започна да я пълни.

    – Ела, де… Ела… Не стой така. Ела, измий лицето и си пий! Това не е каква да е, а жива вода. Такава не тече нийде… – подвикна дядо. Това е Кору чешма (Горска чешма), защото се намира в корията (гората) и е нейният пазител.

    – Че как така жива?

    – Ми така… Я виж… Всеки е дошъл тук с дерта (мъката) си. Кой болен от любов, кой от зла болест, кой желание да си нарече. Затова са тези пъстри „дарове“ по дърветата… Всеки е оставил по нещо от себе си, от душата си.. оставил е мъката, но е тръгнал с надеждата. Тук получаваш нов живот, затова и водата е жива… Я погледни в коритата на чешмата…

    Приближих се и погледът ми се спря на най-различни монети, които лежаха на дъното на коритата, които времето бе покрило със зелен горски мъх.

    Дядо извади от пояса си малка кърпичка, сгъната и вързана на малка бохча, отвърза я и ми подаде монета с думите:

    – Ето, наречи си нещо, коленичи и пий, след което хвърли парата в течащата вода. Вярвай и нареченото ще се сбъдне. Живата вода е дадена от Всевишния и е извор на благодат, а от извора, къзъм, се пие на колене!

    Взех дядовата пара и коленичих… Представих си как животът се лее като тази вода… Давайки ни любов и мъдрост, вземайки ни болката, тъгата и несгодите. Отпих и пуснах парата… В тялото ми потече свежест и надежда… надежда , която нося и до днес…

    Потекоха годините като вода и отнесоха със себе си много животи – на близки, познати и непознати дори…

    Дядо го няма, баба – също, но корията (гората) е там, Кору чешма – също и ромоли водата й – жива и вечна…

    .

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    lenВехлиджан Ахмедова е родена през 1972 г. в гр. Тервел. Родният й дом е в село Безбер, което е на 7 км от Тервел. Голяма част от детството и младежките си години прекарва в Безмер. Средното си образование започва да учи в бившия гр. Толбухин (Добрич) в тогавашната руска гимназия, но поради политическите промени покрай 1989 г. се налага да прекъсне и да продължи последната година в родния си Тервел. Към настоящия момент Вехлиджан учи начална училищна педагогика в ШУ „Епископ Константин Преславски“- колеж Добрич. Пише едва от тази година и публикуваният тук разказ е един от първите й. Обожава Йовков, защото припознава своя селски живот и спомени в неговите творби. Семейна, с две дъщери.

     

  • Корида

    img_248350_446963_b

    „Остави тази болка на мен…“

    Л. Левчев

    Този кратък Живот заприлича досущ на корида –
    даже лунният рог връх заостри внезапно срещу ми,
    за да може, когато прехапя език от обида,
    да изкорми душата ми, пълна с неказани думи.

    Ти отдавна прозря: в мен не спи прероден чудотворец:
    само кули от думи строих, а не смогнах за къща.
    Ако Господ рече, друг ще мине под твоя прозорец,
    който мойта душа е готов… и ранена… да тръшне.

    Ще те води ли някой идалго по кръчми и гари,
    или в замъци мрачни ще вграждате сенки до късно?!
    Не, не гледай назад. Слънчогледите суша попари.
    (И Ван Гог би захвърлил платна…
    ако утре възкръсне).

    Той ще гледа през теб и ще реши косите ти с пръсти,
    и гласът му, подобно рапира, нахално ще звънка,
    а из двора ни сънен, тук, мама до гроб ще се кръсти,
    ще прелива сълзи на цветята от косъм по-тънки?!…

    Ще засеете с него из замъка две-три момчета,
    дето саби ще гълтат, ще яздят коне и девици.
    Не, не искай от тях да издишват бездомни куплети
    и да шият крилата на всички простреляни птици.

    Остави тази болка на друг! Пък макар и все още
    вместо къдри на щерки, да сплитам сто въжени рими,
    по които ти идваш и стъпваш задъхано нощем
    да ми връщаш деня, моя изгрев, и шепот, и име.

    Аз не вярвам във тази любов, тъй летлива, далечна,
    като бисер, презрял във окото на пукната мида,
    който бляска и мами на плиткото кораби речни
    и с подводни скали им устройва жестока корида…

     

    Ивайло Терзийски

    ––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Още от същия автор вж. тук.

    .

  • Старецът в метрото

    Разказ от Анастасия Петрова

    .

    Илюстрация: Ангел Ангелов, Рhoto-forum.net (фрагмент)
    Илюстрация: Ангел Ангелов, Рhoto-forum.net (фрагмент)

    Алекс седеше на седалка в последния вагон на метрото, часът беше 11.30 вечерта. Уморените й пръсти стискаха телефон в едната ръка, а с другата придържаше пълна раница, която от тежестта се беше свлякла почти до земята. Метрото по това време винаги беше празно, явно не всеки се прибира от работа в тези часове. Детето й бе само, услужливата съседка леля Нанка отдавна го беше приспала и сигурно гледаше късния турския сериал в дома си. Алекс бе толкова вглъбена в себе си, че не забеляза приближаващия се към нея пътник. Възрастен мъж на около осемдесет, прилично облечен, но непран от доста време… Боже, какво прави този човек в метрото по това време, да не би да се връща от работа или може би е клошар…? Старецът приседна до нея, като едва-едва сгъваше краката си. Алекс се отмести малко уплашена: „Защо, по дяволите, сяда до нея, след като има толкова свободни места?“. Човекът я погледна и сякаш разбра какво си мисли.

    – Докато сме живи, трябва да общуваме!

    Алекс го погледна любопитно и се извърна към него, махайки слушалките от ушите си.

    – Моля!?!

    – Да си говорим, да общуваме, казвам, докато сме живи.

    Младата жена го изгледа отегчена.

    – Не искам да общувам – отговори иронично тя. – Цял ден говоря, такава ми е работата, уморена съм, извинете! – Алекс стана и се премести през една седалка от стареца.

    – Ядосана ли си? – попита отново възрастният човек.

    – Не, бясна съм!

    – Сподели!

    – …Че кой сте вие, за да ви споделям…?  – „Луди хора“ – помисли си Алекс.

    – Никой съм, а ти защо работиш толкова много и толкова до късно?

    – Не ви влиза в работата, пък и на вашата възраст също не е нормално да се возите в метрото по това време, освен ако не сте клошар или някой самотен откачен!

    – Позна, самотен откачен съм, който има дом и в него никой не го чака. Самотата ме плаши, затова всеки ден пътувам в метрото от сутрин до вечер и говоря с хората. Някои от тях вече ме познават, други бягат от мен, но аз седя тук и ги гледам, чакам да си общуваме. Има такива, които се отпускат и споделят, и то какви неща… страшни, глупави, маловажни, важни, мъчни, абе житейски работи, но споделят, имат нужда да кажат на някого. Хората са самотни.

    – Аз не съм самотна, имам дете, за което трябва да се грижа, и изобщо не ми е до вашите приказки.

    Спирката на Алекс беше дошла и тя излетя от вагона без да се обръща назад. Следващите няколко дни срещаше стареца често в метрото и го наблюдаваше как говори с хората, как им се усмихва, ръкувайки се с тях, но винаги стоеше прав и гледаше, чакайки поредното си общуване. Когато погледите им се засичаха, той й намигаше, а Алекс поклащаше глава, все едно му казваше: „Ти си луд, човече“. Всяка вечер след края на работния ден младата жена виждаше стареца как седи в метрото на последния вагон и сякаш я чакаше, за да си говорят. В началото тя странеше от него и дори не го поглеждаше, но в последствие сама започна да сяда до Чудака и така…

    Алекс му разказва за живота си, за майка си и баща си, за това „как започна всичко“, после за детето, трудностите в града, безпаричието и най-накрая за самотата… Старецът слушаше внимателно без да я прекъсва. Алекс понякога си мислеше, че е сама във вагона, но той беше там и само поклащаше глава, а от време на време леко потриваше ръцете си една в друга. Всяка вечер младата жена бързаше да хване метрото, за да срещне стария чудак, да му разкаже за работния си ден, за гадния началник, за гадния си живот, а той слушаше внимателно всяка нейна дума. Един път, докато пътуваха и Алекс споделяше своите премеждия, старецът й каза:

    – Знаеш ли кой е Дънов?

    Алекс се сепна и го погледна любопитно, сконфузи се.

    – Чувала съм за него, ама честно казано не знам подробности.

    – Той е бил мъдър човек и преди време е казал много неща, но има някои, които могат да ти послужат и на теб:

    „Ако искаш да имаш успех в живота си, търси го в себе си, а не вън от себе си. Отвън са само условията на живота.“

    “Ако искате някой да ви обича, между него и вас трябва да има разлика, която да е хармонична, както между тоновете в музиката. В това правилно съчетание, в това различие именно седи хармонията, от която ние се възхищаваме.“

    „Не можеш да убедиш хората в нещо, ако ти сам не вярваш в него.“

    „Не може да събудиш доброто в човека, ако ти нямаш доброто в себе си.“

    Вървейки към дома си или към работата, Алекс не спираше всеки ден да си повтаря наум думите на възрастния мъж. След няколко неуспешни опита да сподели своето ново виждане с околния свят, тя се разочарова и ядосана бързаше да хване метрото, за да каже на стареца, че това са пълни глупости и няма такова нещо като „хармония“, „успех… в теб или извън теб“, и че „доброто в човека“ не съществува. Докато се качваше във вагона, готова да „изригне“, забеляза, че той е абсолютно празен. Следващите дни и вечери от Чудака нямаше и следа. Сутрин Алекс се оглеждаше с надежда да го срещне и с нетърпение очакваше края на работния ден, тичайки да хване последния вагон, надявайки се, че той ще бъде вътре, но старецът все така не идваше и не идваше.

    Изминаха няколко месеца. Алекс разпитваше хората в метрото за странния чудак, който пътува от сутрин до вечер и „общува“, но всеки я гледаше странно, все едно е луда. Някои казваха, че никога не са виждали такъв човек, други, че има много старци в метрото… и младата жена съвсем се отчая, накрая спря да се надява, че някога ще го види отново. След много време тя осъзна, че тази среща с Чудака, неговите думи и странното му изчезване са променили завинаги нещо в нейния живот. Тя започна да гледа на хората и на събитията около себе си по друг начин – по-изчистен, по-земен, опитваше се да говори, да споделя, да слуша… та нали трябва да общуваме, докато сме живи!

    След 50 години…

    Алекс седеше на седалка в последния вагон на метрото, часът беше 11.30 вечерта, но вагонът беше пълен с хора. Уморените й, изкривени пръсти тракаха по клавишите на малък компютър, когато млада жена, прилично облечена, се приближи и седна до нея. Алекс се усмихна и я попита:

    – Искате ли да си поговорим…?

     

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    12

    Анастасия Петрова (Ани Димитрова) е родена и живее в гр. София. Завършила е професионална гимназия „Индира Ганди“ в родния си град, а по-късно и Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 1995 г. работи в IT отдел на университет в гр. София. Пише поезия от ученичка, но едва преди няколко години започва да публикува свои творби, първо в сайта „Откровения“, по-късно и в „Стихове БГ“. Публикуваният тук разказ е нейният първи опит в прозата.

     

  • Прекършиш ли онази тишина…
    Илюстрация: jadesousa.blogspot.bg
    Илюстрация: Jadesousa.blogspot.bg

    .

    Прекършиш ли…
    …онази тишина
    която нощем
    броди по перваза
    сънят невидим
    спрял се над града
    и всички стъпки
    сгушени на прага…
    разтеклите се
    в струните следи
    накацали по жиците
    в диези
    в очите ми
    в очите ти
    по теб
    разкъсани
    от хиляди брътвежи…
    и някакви акорди в полутон
    от свили се в бемоли дисонанси…
    безмълвие в безмълвие и път
    завинаги напуснал същността си…
    прекършиш ли я
    …идва есента –
    животът свършва толкова внезапно…
    сънят невидим
    спира над града
    и сгушва се
    до моето пиано…
    …а знам, че ще посвирим някой ден…

     

    Бехрин Шопова

    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    13620941_1817259731841187_8915940076781680246_n

    Бехрин Шопова е родена през 1975 г. в Търговище. Завършила е Академията за муцикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив, където живее понастоящем. Преподава по пиано, занимава се и с научна дейност, свързана с изследване на музикалния фолклор. Пише от малка поезия, проза и музика. Засега няма издадени книги. Стихотворението, публикувано тук, е посветено на нейна приятелка и съученичка, която е починала преди няколко месеца. 

  • Естествено любов

    Разказ от Веселин Николаев – Лебовски

    Илюстрация: Аldiphotogallery.com
    Илюстрация: Аldiphotogallery.com

    Седя и зяпам. В колата съм, къде другаде. Паркирал съм окончателно до една улична лампа. Пиша от тъпия си смартфон и съм пиян до козирката на шапката си. Имам хубава шапка. Е, имал съм и по-хубави. Но с тази имам спомени. Почти се разпада. Никой не може да ме обвини, че съм си пуснал брада и нося шапка, защото започва да ми оредява косата. Брада и шапка нося, откакто се помня. Но какво виждам на 5 метра от мен, гледайки през предното стъкло, да ви кажа… 🙂 Естествено – любов!

    Като първична розова аура, светеща под едно дърво. Първо стояха под него и свенливо се държаха за ръцете. Гукат си. И двамата са с чисто новите розови очила, с матираните стъкла. Първите очила на хората, непредписани от лекар – идващи изневиделица и изчезващи тутак си…

    Да де, ама стана час..

    – ‘Айде, казах си, дърво да си, щеше да ти се разлюлеят клоните. Цял час като пън. Пусни тия ръце, ще ги държиш като остарее, и вземи, че хвани нещо друго.

    След още час ги сложи на кръста й. Е, и това е нещо. Някакъв дебелак, миришещ на пот и печени чушки, мина да хвърля кофата. Спря и ги зазяпа нагло. Тъжен е… Не знае кофата ли да хвърли, или сам себе си. Според мен и двете. Е, аз също съм нагъл. Но все пак аз го правя за науката. Душевната наука.

    Опаа, не… Помислих, че я целуна, а той й прошепна нещо. Сигурно й каза, че я обича, хихи.. Колко лесно излизат тия думи от устата на човека, а са летливи като хелий. Според мен й каза, че иска да я целуне. А? Как мислите? То и няма какво друго. Може ли да обичаш някого, когото не си целунал? Но лудоста не знае граници… Тя се смее. Хубава е. Той е вече като петле 🙂 По-уверен е, а тя го харесва. Знам го, но знам и доста други неща, които нещастникът не подозира. Тя се завърта, но много кокетно, лекичко, по оста си. Не спира да се смее и оправя деликатно кичурче от косата си. Ако мога да го питам, знам какво ще ми каже. Младежът, де. Ще ми каже, че няма нищо против да умре там. Ако трябва от глад и жажда. Но няма да си тръгне, докато тя не си погледне часовника. А тя няма никакво намерение.

    Свърши ми бирата. Но има време до началото на прожекцията. Лампите още светят. Отивам да си купя нова. На касата ме гледа мъртва продавачка. От джоба й се подава пакет „Виктори“. Сигурен съм, че има в портфейла си и снимка от университета. Сигурен съм и, че ще ми я покаже, ако я поискам. Но аз бързам. Нямам време дори за такива лигавщини.

    Тъкмо фъсвам първата „Ариана“, и младежът я целуна. Изсмукват се вече четвърт час :). Струва ми се , че никой не знае, как точно трябва да спре. Нямат си на идея. И това е хубавото. А и по филмите вече не дават такива неща. Кларк Гейбъл отдавна е мъртъв, та днес целуването е старомодно. Той знае по-добре от нея къде е онази точка, подготвил се е, но не знае как да спре да я целува… Психопатска работа. Масмедийна. Но те все пак се целуват и нямат намерение да спират. Значи още има живи хора. Чувствам се като на кинопреглед, но филмът не ме интересува. Харесвам само прегледа. Знам филма. Ще е тъжен. Бих се обзаложил. Сигурен съм, че и оня тип с кофата ще го направи. И въпреки това бих го заплюл. Да заприлича на такава мазна свиня. Хората днес не уважават никого, но най-вече себе си. Не може да си с изхвърчало от потника шкембе, вонящ на пот, и да искаш жена ти да гледа през терасата, притеснена, защо си се забавил с проклетата кофа. Камо ли да те целува. Трябва да е откачила съвсем… Но всъщност, май трябва просто да те обича.

    А тези все още се целуват. Нямат кореми. Нито тя, нито той. Още е рано.

    И не, не съм песимист. Напротив. Знам, че има и изключения.

    – Да, аз съм такова! – ми крещите, докато четете… Знам! Бъдете благодарни. От малцината сте. Но не бъдете самодоволни, а осторожни. Врагът е пред портата и само чака да се заблеете или да кривнете.

    А филмът е ясен, защото е прожектиран още преди да е изобретено киното. Освен ако не присъствам на прожекция, която не съм гледал. Дано. Много бих се радвал, ако е така. Филмът ще бъде трагикомедия, ще мине през фарс и ще завърши драматично. Първо ще се вричат. Сетне няма да могат да спят. Телефоните им ще стоят перманентно на зарядно. Ще спрат да ядат. Да говорят с околните за дежурните глупости. Ще ходят и ще се усмихват сами като смахнати. После ще се оженят, както е на мода, без подписи и корони в черква. Първите няколко месеца ще е като в лудницата – всичко бяло, голи и щастливи, но не поради хапове.

    И сетне… сетне, каквото сабя покаже. Това е война…

    И понякога, понякога има приятелски огън. Дали ще умреш от приятелски огън или не, няма особено значение. Все си мъртъв. Но има и инвалиди. Те са корави копелета… повярвайте ми. Мразят войната и са били решени да не стъпят на бойното поле, дори да им поникнеха нови крака. Но пак отиваха, като на заколение. Уважавам ги, но ми е мъчно за тях.

    За мен – блажени са убитите.

    Та филма няма да ви го разправям, защото е като книга игра. Зависи накъде ще завиеш, ако ме разбирате. Щастливият край е там, но е само един, както във всяка книга игра. За сметка на това тъжният край е многообразен. За жалост или щастие, не можеш да отидеш направо накрая. А е и невъзможно, като в книгата, просто да прелистиш пак страниците и да си избереш по-верния маршрут.

    Тук се кърви, повръща и умира наистина…

    И не всичко зависи от теб. Това е най-страшното.

    Но все пак, ако ме пита някой, бих желал да умра от любов, дори да е несподелена, а не от омраза. И нека не гадая филма им. Те може да са от умните. От младите старци, чиито филм е с неочакван край. Неочакван за статистиката, но очакван и заръчан от всемира.

    Затова и ще свърша по другия начин, не като оня, знаете кой, опиянчен и надупчен от приятелски огън гений, а като Марли. Той гледа нагоре и затова ще оцелее и ще е вечен. Ти също. Защото си като него. Нямаш друг избор. Заровете ти са отдавна хвърлени и ще успееш, както и аз. Защото така съм избрал!

    .

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

    *Още от същия автор – вж. туктук, тук, тук и тук.

    .

  • Приютих се…
    Илстрация: картина на Лидия Виланговска
    Илюстрация: Лидия Виланговска

    .

    Приютих се в сърцето ти
    тихо и нежно,
    като влюбено птиче,
    намерило пристан,

    като морска вълна,
    разпиляна в морето,
    като чиста сълза,
    притаена във ириса.

    Като топла въздишка
    след нощна милувка,
    като нова надежда,
    докоснала изгрева,

    като вятър бездомен,
    притихнал във ехото,
    като вино червено,
    пропито във вените.

    И макар да съм мълния
    дива и огнена,
    приютих се смирено
    в твоята есен.

     

    Дочка Георгиева

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    *Дочка Георгиева е на 55 години. Живее в София. По образование е строителен инженер. Работи като проектант на метални конструкции. Стихове пише от 33-годишна, с големи прекъсвания. За Дочка поезията е особен пристан сред динамичния свят, където остава наедине със себе си и с вътрешния си лиричен мир.

    .

  • Един посред нощ е

    index1

    .

    Един посред нощ е. Ръмжи булевардът
    с гърла на таксита и късни коли,
    а улични лампи, с очи на клошари,
    от локвите гледат как ситно вали.
    Пияни, бездомници и закъснели
    тропосват паважа на мокър тегел.
    Прозорците горе – от мрак притъмнели,
    чертаят съня си с невидим пергел.

    А там – на витрината на магазина,
    между папагала, приклюмващ с глава,
    и хамстери, дремещи под стърготини,
    е черното пале на бели петна.
    И днес не го купиха – пак е самотно.
    (А толкова сръчно опашка въртя…)
    И всеки минаващ, макар през стъклото,
    и близна, и моли, и кротко скимтя.
    Поспираха, тропаха с пръст по стъклата
    загърбили мокрия, сив тротоар.
    И после си тръгваха – куп непознати,
    делящи дъжда на един булевард.

    В един магазин за домашни любимци,
    в един през нощта на витрината седна
    (тя често присяда до някой по принцип)
    онази, която умира последна.
    Тя дълго и тихо за нещо говори
    на черното пале на бели петна.
    И то я разбра! – Вдигна тяло нагоре
    и с лапи витрината нощна подпря.

    Вървят часовете. Под утринна шапка,
    ръмжи булевардът, в октава по-хладна.
    А там – на стъклото, две розови лапки
    и днес ще подпират света да не падне.

     

    Радост Даскалова

    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

    * Още от същата авторка – вж. тук.

    .