2024-07-17

2 thoughts on “Цвета Трифонова: Помен за Данаил Крапчев

  1. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг лично поздрави постигнатото споразумение между премиерите на Република Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за разрешаване на спора за името, съобщи БГНЕС. „Горещо подкрепям договора между Заев и Ципрас за разрешаване на спора за името. Този исторически договор е резултат от дългогодишната търпелива дипломация и волята на двамата премиери да решат този спор, който прекалено дълго време засягаше целият регион. Призовавам и двете страни да финализират постигнатото споразумение от страна на двамата премиери. Този договор отваря пътя за НАТО на Скопие, което в същото време ще консолидира мирът и стабилността на Западните Балкани“, каза още Столтенберг.

    Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе направено само няколко минути след декларациите на Зоран Заев и Алексис Ципрас за постигнатото споразумение за разрешаване на дългогодишния спор за името.

  2. Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви, че страната му ще бъде преименувана на Република Северна Македония, съобщава Jutarnji. „Постигнахме историческо споразумение, което ще потвърди македонската културна и етническа идентичност”, казва Заев. През есента в страната ще се проведе референдум по въпроса за утвърждаване на името.

    Ще бъдат запазени названията „македонци” и „македонски език”.

    По-рано премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че Атина и Скопие са успели да се договорят за новото име на Република Македония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *