2021-12-03

3 thoughts on “Отчет на ДАБЧ пред парламентарна комисия (стенограма)

  1. По време на заседанието на Комисията, което е проведено на 30 май, както се вижда и от стенограмата, г-н Биков казва, че не знае какво се е случило на 29 май относно делото.

    Делото, впрочем, каквато информация стигна до Еврочикаго, е било отменено и се е провело на първа инстанция на 12 юни. На първа инстанция чешкият съд е решил българските организации в Прага и Чехия, с които Министерството на външните работи се съди заради сградата на Българския дом в Прага, да напуснат сградата. Решението е обжалвано и ще отиде на по-висша инстанция.

    Г-н Биков, впрочем, е част от подкомисията, която Комисията по политиките за българите в чужбина реши да създаде, за да отидат нейните членове на място в Прага и Чехия, и да разговарят с представители на всички български организации там. Тази подкомисия не отиде, обаче, в Чехия, както беше решила Комисията, командировката й не бе одобрена от председателката на парламента Цвета Караянчева и от Председателския съвет към НС, който се състои от председателите на парламентарните групи. Не е ясно дали все пак ще отиде тази подкомисия в Чехия, но е добре това да се случи – на принципа по-добре късно, отколкото никога.

    Защото, освен всичко друго, никой министър, зам.-министър или главен секретар на Външно министерство, при различни правителства и управляващи екипи на това министерство, не е отишъл на място в Прага и в Българския дом в последните години, ами висшето ни дипломатическо ведомство и посланикът в Чехия решиха вместо разговори с българските организации в Прага и Чехия, да харчат парите на българските данъкоплатци и да „разговарят“ с наши сънародници в Чехия чрез услугите на чешки адвокати.

  2. Доста интересно е изказването на г-н Биков – ако е бил в Микулчице, би следвало да знае, че там е построен паметник и на двамата братя, а не само на Методий. Още по-интересно става, като говори за казуса „Български дом” – делото трябва да е минало, време е да потърсим информация какво е станало. „Това е първа инстанция, те може да обжалват”??? Нали още нямат информация? – в противен случай се сещам само за два възможни варианта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *