Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Казусът “Камчев” засекрети точка от заседание на парламентарна комисия

2018.06.01 Няма коментари
Spread the love

На 30 май 2018 г. се състоя Заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина към Народното събрание, при следния дневен ред:

1. Информация от Министерство на външните работи относно предложението за назначаване на Йордан Камчев за почетен консул на Република България в Република Македония.

2. Отчет за резултатите от дейността на ДАБЧ за периода от юни 2017 г. до юни 2018 г.

3. Разни.

По предложение на депутата от Обединени патриоти Юлиан Ангелов и след гласуване от членовете на Комисията, точка първа от дневния ред бе разгледана закрито. Така обяснението на Министерството на външните работи относно предложението за назначаване на Йордан Камчев за български почетен консул в Р. Македония, което предизвика много негативни реакции и недоумения в Македония (вж. тук), стана известно само на депутатите и на хора, имащи сертификат за достъп до квалифицирана информация. Казусът “Камчев” се оказа въпрос, свързан с националната сигурност, или поне така беше мотивирано и гласувано предложението за неговото закрито разглеждане. Гости, служители и журналисти бяха помолени да напуснат залата, докато се гледа първа точка.

Момент от заседанието на Комисията

По точка втора от дневния ред председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев говори към час и половина за различни конкурси и инициативи на ДАБЧ, или с участието на ДАБЧ, свързани с българите зад граница. Той се похвали, че ДАБЧ работи много добре с Министерство на външните работи във връзка с тези инициативи и спомена за опита на Ирландия по отношение на нейната диаспора, за който опит е научил при една от последните си командировки. Г-н Харалампиев каза, че ДАБЧ има намерение да направи среща с представители на българските общности в Западните Балкани, както и, по-нататък, кръгла маса с представители на цялата българска диаспора по света.

Накрая председателят на ДАБЧ говори и за основната дейност на Агенцията. Той каза, че за периода от юни 2017 г. до юни 2018 г. са били подадени 15 хиляди нови заявления за български произход и са били издадени 30 хиляди удостоверения за такъв произход. Според г-н Харалампиев, има голямо залежаване на преписки в Министерство на правосъдието, а практиката на това министерство и на вицепрезидента г-жа Йотова да искат по различни преписки и издадени вече удостоверения за български произход нови проверки от ДАБЧ само забавя и натоварва допълнително служителите на Агенцията. Той каза още, че има голям наплив от желаещи да получат удостоверения за български произход наши сънародници от историческата ни диаспора, от Украйна, Молдова, Македония, Албания, Косово и др. Според председателя на ДАБЧ, процесът на подаване на заявления и издаване на удостоверения може да стане по-бърз, при този голям наплив от желаещи, само при по-голям брой служители, по-голям човешки и институционален ресурс, ангажиран с него.

По-късно, след заседанието, попитан от представител на нашето издание откъде ДАБЧ черпи финансов ресурс за многобройните инициативи зад граница, за които г-н Харалампиев разказа подробно пред членовете на Комисията, зам.-председателят на ДАБЧ Димитър Владимиров отговори, че това е от общия бюджет за дейността на Агенцията. Както и, че за някои от тези инициативи е имало и частни спонсори. 

По точка трета от дневния ред председателят на Комисията Андон Дончев попита един от нейните членове, Тома Биков, за впечатленията му от събора в Микулчице, организиран от Българското посолство (вж. тук), който дублиран събор бе посетен от него и от други представители на българската държава, както и за делото, което Министерството на външните работи води с български организации в Чехия, заради Българския дом в Прага. (За това дело имаше насрочена дата 29 май 2018 г.) Г-н Биков каза, че е разговарял с представители на организациите, които са били на този събор в Микулчице. Както и, че не знае какво е станало с делото на 29 май, но ако създадената към Комисията по политиките за българите в чужбина подкомисия (която трябваше да отиде миналия месец в Прага и Чехия, но Председателският съвет към НС не разреши – вж. тук) има смисъл да отиде в Чехия, това е добре да стане преди гледането на делото на втора инстанция. (Що се отнася до самото дело на 29 май, нашето издание научи по-късно, че то е било отложено за м. юни.)

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.