2021-12-08

2 thoughts on “Босия – ден 13

 1. Много силно Мариенче.
  Аз вчера се зачетох във физиологията на гладуването. Ето какво прочетох.
  Има три фази на гладуване – ранна, напреднала и късна.
  В ранната фазасе изчерпват глукозните резерви и организма превключва на гориво от мазнини и протеини в съотношение 2 към едно. В тази фаза мозъка, червените кръвни клетки и костният мозък все още използват глюкоза за храна. За да се прави глюкоза на организма са му необходими протеини в метаболитните цикли. Протеина обаче е много важна част от тялото. Да ползваш протеини за глюкоза е все едно да озгаряш стените на дървената си къща за да се топлиш. Затова настъпшва напредналата фаза в която използването на протеин пада до минимум. Тази фаза настъпва след десетият ден и босият е вече в нея. Познава се по това, че кръвната захар пада ниско, тъй като вече няма тъкани, които да ползуват захар за енергия. Всичко, включително и мозъка минава на кетони и ползва преди,мно мазнините, като основно гориво. Ниската кръвна захар, за която Босият писа преди два дена е знак, че той е в напреднала фаза. Друг знак за напредналата фаза е намаляването на загубите на телесно тегло. Протеините се съхраняват и отслабването се забавя. Пиша го подробно за да е ясно на хората, че телесното тегло, което Босият съобщава редовно в блога си всъщност по0казва, че той наистина гладува. Ако забелязвате скоростта на намаляване на теглото му е паднала. Друг признак е възстановяване на ниското кръвно – забележете цифрите във блога на Босия. Ако в началото кръвното беше по-ниско, сега то е с малко по-високи стойности. Отделянето на течности се намалява, като приспособителен механизъм.
  В късната фаза – след третата седмица настъпват необратими промени в органите – организма е изчерпал резерва на протеини и посяга към антитела, хормони, кости, сърдечен мускул и скелетни мускули. Калия е в ниски нива от порядъка на 3.0 мяе/л и всичко това създава голяма опасност от сърдечни усложнения – тежки аритмии. Стомаха и черава спират да се движат нормално, човек получава запек, болки в стомаха. При неумело захранване може да се стигне до преплитане на червата.
  Излизането от гладуване е също сложен процес и ако не се прави правилно крие рискове за пациента.
  Пиша ги тези неща, защото бих искал до Босия да има поне един лекар, който има опит с гладуването и лечението на усложненията от него. Моля, четящите тук да ми съобщят, ако познават кадърен ендокринолог с който мога да попговоря и който евентуално ще вземе състоянието на Босия при сърце. В един момент ако гладуването продължи Кольо ще трябва да е в болница на лечение. Нека се опитаме да му осугурим максимално професионални и адекватни грижи, ако се стигне до там.

 2. September 6, 2015 •

  ….Момчета, казвам ви го просто,
  по Дядо Вазовски дори,
  че днес , на вашта сила Господ,
  Отечеството повери.

  Днес не е време за куршуми
  и нека всеки в този час
  си вземе само тези думи-
  “ България – това съм аз!“

  И тя ще стане черква бяла
  под златна ангелска дъга,
  ще бъде роза разцъфтяла
  в самата Божия ръка,

  щом стихне днешното безчинство
  и – подир вашия оброк,
  възкръсне святото единство:
  Човек, Отечество и Бог,

  щом всеки със душа съгласна
  и пълна с любородна страст,
  си каже простичко и ясно:
  “ България – това съм аз!“
  Ивайло Балабанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *