Home » Избрано

Борисов, Пеевски, Доган и др. натопени за корупция и пране на пари пред посланик Рийс

2015.07.07 Няма коментари
Spread the love

Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата „Булгартабак“ с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган. Финансирането на КОЙ било свързано с контрабанда на цигари към терористични организации и пране на пари през европейски държави.

 

Материал на Биволъ

bivol001

Част от писмото

Епистоларно изложение на 15 страници до американския посланик Марси Рийс, получено в платформата Болканлийкс, претендира, че разкрива същността на модела «КОЙ». Това става през призмата на приватизацията на «Булгартабак» и търговски операции на компанията, които се свързват с финансиране на дейности на терористични ислямски организации.

Копието, с което Биволъ разполага, е подписано от лица, които не могат да се идентифицират еднозначно:  Л. Н., М. Е. и Д. К., от името на неизвестния до момента «Граждански комитет за Възраждане на България». Пълните имена се пазят в редакцияата.

Биволъ се обърна към американското посолство с въпрос дали такова писмо е било получено. След като поискаха уточнения за авторите и съдържанието, оттам отговориха, че не могат да дадат информация за съдбата на писмото, тъй като сред подателите не фигурират сътрудници на сайта. Не е отречен обаче самият факт на съществуването и получаването на писмото.

Като мотор на схемата е посочен депутатът Делян Пеевски, финансиран от Цветан Василев чрез КТБ, но са цитирани и имената на Бойко Борисов, Ахмед Доган, приближения до премиера бизнесмен Александър Сталийски, бизнесмените Атанас Щерев и Антон Петров и майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Подставени лица в схемите са адв. Александър Ангелов и представителят на «Булгартабак» Венцислав Чолаков – посочени като особено доверени лица на Пеевски.

Експозето повтаря вече публикувана информация за участието чрез подставени фирми на Бойко Борисов, Сталийски и Доган в «Булгартабак» след приватизацията, извършена с помощта на КТБ, Цветан Василев и руската VTB Capital. Информацията обаче не получи гражданственост в медиите и не стана обект на интерес от страна на комисията «КТБ» в Народното събрание.

8,5% от Булгартабак като политическа комисионна за приватизацията?

Още през февруари финансовият журналист Мирослав Иванов публикува в блога си кореспонденция с вид на теч от електронна поща. Писмата и схемите, чийто автор се предполага, че е адв. Ангелов, описват в детайли какво се случва с активите на Булгартабак, и как е структурирана собствеността на основния акционер BT Invest.

Схемите, публикувани от Мирослав Иванов и препубликувани с негово съгласие. Подчертаванията са на Биволъ.

Писмото до Марси Райс се позовава на тези схеми и твърди, че височайшата политическа благословия за приватизацията през 2011 г. има конкретно материално изражение: 8,5% от активите на фирмата. Ставало дума за комисионна, разпределена между премиера Бойко Борисов чрез Grand Investors Ltd., Ахмед Доган чрез офшорката Vitality Invest Limited (в писмото е посочена с транскрипцията Vilarity Invest Limited) и Александър Сталийски – посочен като топлата връзка на Пеевски с Борисов и Доган в бизнеса.

Чрез сложна плетеница от офшорки и фондации, регистрирани в Британските Вирджински Острови и в Лихтенщайн, активите са разпределени между основните играчи: Делян Пеевски, «Пещаците», и комисионерите: Борисов, Доган и Сталийски, които се крият зад адв. Ангелов като „прокси“ – твърди се в писмото. Процентът на комисионната за политическите лица не изглежда много голям, но трябва да се отбележи, че официално “Булгартабак” продължава да е „златна кокошка“, която генерира официални печалби за десетки милиони евро, а за неофициалните от контрабанда може само да се предполага.

Биволъ успя да намери данни за някои от тези фирми, регистрирани в Лихтенщайн, и от наличните документи се потвърждава, че те използват едни и същи посредници от адвокатската кантора «Walch & Shurti», посочена в писмото като основен «улеснител» на схемите в Лихтенщайн.

В писмото е посочена ключовата роля на дубайската офшорка TGI Middle East FZE, която притежава Livero Establishment, регистрирана в Лихтенщайн. Зададени са въпроси за произхода на парите за сделката, с която в крайна сметка собствеността на Булгартабак беше прехвърлена от VTB Capital на офшорните фирми.

Ислямско-терористична връзка

Според авторите на писмото, финансите за сделката «Булгартабак» са с произход контрабанда на цигари и пране на пари от транзакции с терористични ислямски организации.

Голяма част от текста на писмото до Райс е посветен на връзката на Делян Пеевски с финансирането на радикални ислямски организации. Още през 2010 г. прокуратурата обявява, че главата на нелегалната ислямска организация Ал Вакъф Ал Ислами в България е Саид Муутлу. ДАНС е имала индикации, че  компании свързани с Пеевски са финансирали дейността на организацията на Саид Муутлу.  Разработките обаче били покрити и това станало под влиянието на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, също посочен като близък до Пеевски.

Припомня се, че през 2013 г. «групата от Егмонт» – неформална асоциация на финансовите разузнавания от различни страни, предлага споразумение за споделяне на информация във връзка с финансирането на тероризма. Меморандумът е подписан от Германия, Италия, Холандия, Словения и САЩ и по-късно от други страни. България обаче отказва да се присъедини заради позицията на депутата Йордан Цонев (тогава шеф на бюджетната комисия) и Делян Пеевски. Така е било осуетено сътрудничеството в борбата с финансирането на тероризма.

Авторите на писмото обясняват на посланик Марси Райс, че основен аргумент срещу включването на България в « групата от Егмонт » са съществуващите мрежи за контрабанда на цигари, възлизаща на десетки контейнери месечно, като всеки контейнер носи печалба от 1,1 млн. евро. Западните партньори засекли трафика и факта, че той преминава през България, където логистиката се осигурявала от малки, специално селекционирани за целта компании, свързани с Делян Пеевски и « Кингс Тобако » на Атанас Щерев и Антон Петров (Пещаците). Последните обаче били второстепенни играчи в сравнение с Пеевски.

Твърди се, че Делян Пеевски е осъществявал срещи с представители на терористични организации, като тези пътувания лесно можели да бъдат проследени по извадките на банковите карти издадени от КТБ – навлизат в конкретика авторите на писмото. В периода 2012 – 2014 иначе безимотният депутат е посещавал през първата седмица на всеки месец петзвездни хотели в Дубай, Лондон и Виена, като се е разплащал за престоя си с карта от КТБ, с която твърди, че няма нищо общо.

Освен това Пеевски притежавал вила в Дубай, купена през 2012 г. за 10 млн. долара. Имението на 3000 кв. м. било екипирано с басейн, фитнес, бар и имало три етажа с изглед към езерото Бурж Халифа. Според авторите на писмото там са се провеждали координационни срещи за трафика на цигари и прането на пари свръзани с ислямския тероризъм. Някои от плащанията можело да бъдат проследени заради банкови трансфери от България към Дубай, ОАЕ и Тунис – уточнява се в края на повествованието.

Имало записи от тайни срещи и подкупи за назначението на Цацаров

В писмото се разглеждат подробно обстоятелствата около смачкването на сигнала на « Протестна мрежа » срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева и се поддържа мнението, че следствието и прокуратурата са зависими от ДПС.

Шокираща е информацията, която се съдържа в писмото, че Делян Пеевски предал 5 млн. лева на Сотир Цацаров, за да плати на Ахмед Доган и така да подсигури своето избиране за главен прокурор от свързаните с ДПС членове на ВСС. Срещата Пеевски – Цацаров се е състояла в хотел Берлин на 20.12.2012, пише в писмото, и е била записана. На следващия ден Цацаров се срещнал с лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов, който посредничил при сделката. За срещата на Цацаров с Герогов също се предполага, че е била записана.

Припомня се и срещата от 10.02.2014 в МВР между Цветан Цветанов, Делян Пеевски и Сотир Цацаров, за която присъстващите сами си признаха. На тази среща били обсъждани назначенията за заместници на Цацаров.

Обезкуражаващо е, че представителите на институциите като Прокуратурата, Съдебната власт, Следствието, МВР, ДАНС са на служба при този политическо-мафиотски кръг – подчертава се в писмото. Те са заблудили НАТО и Европейските партньори и всъщност саботират международните инициативи за пресичане на финансирането на терористични организации – заключава се в текста. Той явно е изпратен до американското посолство с разбирането, че както изложените данни са проверими, така и подателите едва ли могат да останат анонимни за мощни служби като американските. Стига данните да предизвикат техния интерес.

Биволъ продължава работата по изсветляването на собствеността и представителството на офшорните фирми, цитирани в документа, което изисква време и внимателен анализ.

Вижте пълния текст на писмото на английски в галерията на сайта Bivol.bg

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.