Home » Избрано

Столтенберг: Танковете в България са договорка със САЩ, не с НАТО

2015.07.07 Няма коментари
Spread the love

НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Това каза в интервю за БНР генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Решението на Съединените щати да предислоцира тежко въоръжение е взето на двустранна основа, а не на ниво НАТО, обясни той.

imagesБългария сама решава от какво НАТО-вско оборудване или присъствие има нужда. Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учения и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери.

Столтенберг обясни, че на територията на България ще бъдат разположени 14 американски танка, но няма предложение за постоянно присъствие на американска бойна техника в страната ни.

Генералният секретар каза, че не вижда непосредствена заплаха за страната ни от Русия, както и че Алиансът, според него, не действа по провокативен начин. Не разбирам защо да е провокативен, след като е пределно ясно, че и в бъдеще ще защитаваме всичките си съюзници от всякакви заплахи. По никакъв начин НАТО не е нападателен съюз – той е отбранителен, каза той.

Изказването на Столтенберг е поредното разяснение на тема разполагане на чужда военна техника на територията на България, след като властите в София изразиха различни позиции. Това стана, след като на 23 юни министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че страната ни се е съгласила да приеме част от военното оборудване, което американците ще разположат в Източна и Централна Европа. Той обясни, че военно оборудване ще бъде разположено на териториите на Литва, Латвия и Естония, България, Румъния и Полша.

Часове след изказването Картър българският му колега Николай Ненчев излезе със становище, че никой не го е информирал за тежката бронирана техника. Позицията на министъра предизвика скандал и вкара правителството в обяснителен режим. Ден по-късно външният министър Даниел Митов излезе и обясни, че „за пореден път се създава истерия около нещо, което е обявено предварително и договорено в Уелс на последната среща на върха на НАТО“.

На срещата в Уелс беше взето решение да се увеличат военните учения по източния фланг на алианса – Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и България. Това включва постоянно ротиране на военни и техника за съвместни маневри. Целта е да си засили военното присъствие на НАТО, но не и постоянно разполагане. За тази година са предвидени над 70 учения, повечето от които са със сили на САЩ на полигона съвместната военна база „Ново село“. Тя беше създадена съгласно споразумение от 2006 г. между България и САЩ. То беше подписано от правителството на тройната коалиция на Сергей Станишев. Според документа, който е ратифициран от Народното събрание, у нас може да бъдат разположени за съвместни учения до 2500 щатски военни. Те се сменят през 6 месеца. За 3 месеца техният брой може да достигне 5 хил. души.

За целта на ученията военните могат да пристигат с военна техника. Именна за тази техника говори и генералният секретар на НАТО. Съгласно приетият през декември 2005 г. Закон за пребиваване през територията на България на съюзнически и на чужди въоръжени сили съгласието за преминаване и разполага не техника за „военни учения, свързани с изпълнение на задължения, произтичащи от членството на Република България в международни организации и съюзи, по договори, ратифицирани, обнародвани и влезли в сила за Република България“ се дава от военния министър. Не е нужно съгласието на парламента. /“Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.