Home » Е-Списание

Утре са Коледни заговезни

2013.11.13 Няма коментари

Коледни заговезниКоледни заговезни е денят преди да започнат Коледните пости (които свършват на 25 декември, след Бъдни вечер на 24-ти), и последният ден, в който се яде месо. Постът се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата – Великденския пост.

Преди Рождество Христово вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово – сина Божи Иисус Христос. Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирен, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват без сряда и петък.

Коледният пост не е така строг като Великия и се разрешава да се яде и риба не само на Никулден – 6 декември.

Венчавките са забранени от утре (началото на Коледните пости) до Въведение Богородично – 21 ноември и от Игнажден – 20 декември до Богоявление (Йордановден) – 6 януари.

Протестантските църкви изцяло отричат поста. Католическата църква изисква по време на Коледните пости да не се яде месо само в петъчните дни.

Основната цел на поста е като потискаме желанията на тялото, да възстановим нарушената хармония между духовното и плътското в себе си. В този период трябва да освободим тялото от токсините, но и да “изчистим” душата и ума си.

———————————————

Народни традиции

За Коледните заговезни се коли голяма кокошка и се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и много мазнина. Точи се и вита баница с тиква – т.нар. тиквеник, с много орехи. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни – чак до Коледа, когато става “отговяването”.

За “отговяване” хората се подготвят още от Никулден. Мъжът в къщата хваща няколко врабчета, стопанката ги попарва, почиства и соли. После ги нанизва на конопена връв и провесва наниза на прохладно под стрехата да съхнат. За Коледа врабците стават сухи чирози. Когато се върнат от църква, стопанката къса връвта с пилците и на всеки дава парченце – на момчетата крилце, а на момичетата – копанче, за да се “смърсят”, след което могат да седнат на трапезата и да вкусят от блажните ястия.

Народът празнува този ден в чест на кокошата болест “мрата” или “мратинци”.МРАТИНЯК/МАРТИНЦИ

На места в Западна България се празнува за предпазване от вълци, като най-таченият е средният ден, наричан Мартиньок. В Плевенско на Мартинци се принася жертва черно пиле за предпазване от кокоша болест. Пилето се коли от най-старата жена вкъщи и то през прага на вратата или зад вратата. В народните представи нощите от 13 до 21 ноември са много по-лоши от т.нар. Мръсни дни, защото през тях човек може да се разболее от различни болести. Последният ден (21 ноември) народът смятал за най-страшен. Предците ни почитали на този ден Куцуклан (така е кръстен и самия ден), за да го омилостивят и да спасят хората и стадата от вълците. Празникът на места е наричан и Вълча Богородица, най-вероятно защото съвпада с християнския празник Въведение Богородично, който също отбелязваме на 21 ноември.

——————————————————————–

Сл. Апостол ФилипНа Коледните заговезни Православната църква чества и деня на Св. апостол Филип, един от дванадесетте апостоли. Проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол. Придружавали го сестра му Мириамна и ап. Вартоломей. Завършил живота си в Иерапол, разпнат на кръст с глина надолу. Чества се заедно със св. Григорий Палама.

На 14 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Филип (означава обичащ коне). Именници са: Управда, Филип, Филка, Фильо, Юстиниан.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.