Home » българи зад граница, Е-Списание

Българският учител в чужбина е мисионер

2012.07.23 Няма коментари
Spread the love

Снежина Мечева, директор на българското училище към посолството ни в Лондон и говорител на АБУЧ, гостува в предаването “Нека говорят” на бТВ. В навечерието на петгодишния юбилей на Асоциацията на българските училища в чужбина това е един разговор за децата, учителите и училищата в чужбина.

 

“Българският учител в чужбина е мисионер, минали сме през много, видели сме кое е най-важното, което трябва да се направи за да я има България и отвъд Дунава”, казва г-жа Мечева в “Нека говорят”. “Децата в чужбина не са там по своя воля, те са заведени от родителите. И обикновено в началото е травма, защото това ги разделя от морето, слънцето, баба, дядо и приятелите. И много време страдат за това, което им липсва. Любовта им липсва. Намират я в българското училище, напират я при учителите, които трябва да са като че ли всичко като че ли повече родители, пазители, освен ментори. И училището в чужбина е друго работа, просто е по-различно. Защото тези деца идват в българските училища в чужбина не по задължение, а защото искат. За да поискат, трябва да обичат учителя, учителят трябва да е интересен, трябва да им дава много. Дипломите, които получават при нас, се признават, но много голяма част от тях нямат нужда от тези дипломи. Те идват или защото родителите искат децата да си останат българи, или защото децата се чувстват добре сред свои.

“Навремето българските училища в чужбина бяха десетина, сега са над 200”, казва още Мечева. Преди да отиде в чужбина в България тя е работила като монтажист в документалното кино. По-късно съдбата я свързва свързана с българското училище към посолството ни в Лондон – първо като родител, от 1987 г., а после като учител (и в последствие директор) – в продължение вече на 25 години.

“Завършила съм Българска филология и тогава си казах, че никога няма да стана учител. Обаче Господ си знае работата и ме направи” –  споделя тя пред водещия на предаването Росен Петров.

Снежина Мечева казва накрая в ефира на bTV, че Асоциацията на българските училища в чужбина е изпратила покана до вицепрезидента Маргарита Попова и министъра на образованието Сергей Игнатов за участие в празнуването на 5-годишнината на Асоциацията на 26 юли т.г. в СУ “Св. Климент Охридски”.

Целия разговор между Снежина Мечева и Росен Петров можете да се види чрез следния линк.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.