2024-04-25

1 thought on “Борис Дубин: Особеният път и социалният ред в съвременна Русия

  1. 165. Социопортретни щрихи към образа
    на Съветския и Постсъветския човек

    Когато по време на бурните събития през 1991 г. президентът на Русия Борис Елцин бе обявил КПСС за партия, намираща се извън закона, и бе разтурил СССР, със спонтанно завладяваща за онова време почти сълзлива и изглеждаща напълно искрена театралност депутатът от Руската Дума Виктор Алкснис бе заявил от парламентарната трибуна: Макар и по националност да съм латиш, аз винаги с гордост съм се чувствувал и винаги ще се гордея, че съм съветски човек, представител на съветския народ, който през периода на своето съществуване от 1917 г. до днес бе извършил неимоверни чудеса и недвусмислено е доказал на света, че представлява най-висшата степен в развитието на човечеството!.
    Любопитно е, че с изключително умела и деликатно сдържана ирония западните информационни агенции не пропуснаха да подчертаят, че той наистина има всичките основания да нарича себе си типичен съветски човек, тъй като: неговият дядо, който е бил началник на военно-въздушните сили на СССР, е бил разстрелян през 1938 г.; баба му е престояла 15 (петнадесет) години в съветските затвори и лагери, откъдето е била освободена само няколко месеци преди да умре; баща му е бил израснал в сиропиталища и през целия си живот е останал благодарен и безрезервно верен на съветската власт; а самият той едва в зрелата си възраст случайно узнал, че е латиш, и започнал да изучава латишки език именно по поръчение на пропагандния отдел на местния комитет на комунистическата партия.
    Съгласно последната (от 1971 г.) формулировка на официалното понятие на съветската идеология съветският човек е индивид, принадлежащ към съветския народ, който, от своя страна, представлява качествено нова социална общност от хора, които са обединени от единната съветска територия и съветското гражданство, социалистическия обществен строй, марксистко-ленинската идеология, комунистическите идеали и принципите на социалистическия интернационализъм.
    По своята най-дълбока същност, обаче, постигнатият в резултат на седемдесетилетно моделиране феномен, наречен съветски човек, представлява не толкова някакъв тотално нов човешки тип, колкото именно човек, тотално приспособяващ се в името на своето ежедневно и дори ежечасно оцеляване към абсолютно безалтернативната даденост на съветската реалност. Това е специфичен масов психологически тип, формиран в контекста на наложената върху абсолютно всички своеве на населението тотална поведенческа безалтернативност, разкриваща пред личностновия житейски хоризонт наличието само на един-единствен начин на оцеляващо ежедневно поведение и на един-единствен начин на живот; това е човек, заставен да живее в условията на бесно протичащи социални и политически преврати, на главоломно интензивна масова и технологично дефектна урбанизация, на свръхинтензивна тежка и екологично зловеща индустриализация, на масово автоматично превръщане на селяните в работнически пролетариат, и прочее, и прочее, при което всичко това е протичало в условията на неимоверна социална мобилизация, напрегнатост и прилагане на всички видове и форми на терор; това е човек, формиран в контекста на безжалостното изискване за приспособяване в рамките на крайно ограничения регистър от възможности за адаптивно поведение, налагащо стремеж към примитивно битово задоволяване на елементарните физиологични потребности и на постигането на крайно ниските образци на професионално и кариерно утвърждаване както в сферата на производството, така и в сферата на чиновничеството, така и в сферата на политическото лидерство.
    При това, напук на официалната пропаганда (прокламираща реалното постигане на най-висшите хуманистични образци на радикалните социални мечтатели), постигнатият модел на напълно асимилирания от социума човек се оказал съвсем не нов, а само една нова еманация на някои от добре познатите от руското минало форми на тотално обезчовечения човек.
    При това, колкото и да е парадоксално, фактите са категорични, че смъртта на съветската система по абсолютно никакъв начин не доведе до смъртта на съветския човек; и че това е така, просто защото по времето на Ленин и Сталин самата съветска система чисто технологично бе сменила заварените социалнополитически регулатори по поддържането и утвърждаването на този именно модел с други, преследващи същата цел, регулатори; а неотдавна, по времето на Горбачов, същата тази система бе преустроена, като бе заменена от неин абсолютен двойник или близнак, който пак чисто технологично утвърди нови регулатори за поддържането на същия модел на руската човешка същност.
    При това фактите са категоричи и относно наличието на още много други парадоксални аналогии, на които ние тук няма да се спираме, но ще посочим само един шизофренен парадокс: докато по времето на класическата съветска система съветският човек макар и дълбоко вътре в себе си да е носел редица елементи на категоричното неприемане на протичащите процеси, в същото време с подчертана външна (публична) френетичност той е изразявал своето възхищение и подкрепа на същите тези процеси; то след официалната смърт на зловещата съветска система постсъветският човек, макар и вече в духа на новото време да е започнал открито да изразява неодобрението си относно протичащите процеси, в духа на своята най-дълбока вътрешна същност не е правел и не прави абсолютно нищо, което фактически и практически да представлява реална съпротива срещу наложените и неодобряваните от него процеси.
    И това е така, защото в същата тази духовна бездна на руската душевност винаги и неизменно е стоял и продължава да стои изключително мощният импулс на безрезервна лоялност към властта.

    Вместо заключение:. “Трети Рим”, „Втора Европа” или „Трети свят”

    Дори и при тотално изградените върху идеологията (митологията) общества, диктуваната от дългосрочните фактори на съществуването логика на събитията неизменно присъствува в историческия и обществено-политическия живот; и макар и да не е така принудителна, както това изглеждаше (или все още изглежда) в очите на привържениците на теорията за твърдите исторически закономерности, макар и да може да бъде нарушавана в угода на определени идеологически (митологически) съображения, все пак, рано или късно, тя неизменно проявява своята отмъстителност.
    Взаимоотношенията между логиката на обществено-историческото функциониране и обществено-историческите утопии, разбира се, никога не са били елементарно прости, но все пак в елементарно-опростителен вид би могло да се каже, че логиката винаги и неизменно е свързана с принципа на рационалното осъзнаване на реалността, докато утопията – с принципа на удоволствието.
    При това неизменно трябва да се каже, че както навсякъде, така и тук, като правило всяко алогично удоволствие завършва с реванш на реалността, платежната цена на който има характерът на обществено-историческа криза, драма, трагедия и катастрофа.
    И още нещо – неизменно трябва да се каже, че докато в условията на традиционните общества приемствеността между еднакво митологично мислещите поколения е позволявала на историческото безумие да предявява и безнаказано да разгръща своите илюзии, то в условията на глобалистичното общество всяко следващо поколение е поставено пред дилемата или да продължи да живее съгласно утопично-митологичните традиции на своето танатоцентрично светло бъдеще, или да осъзнае реалността и да приеме високоадеркватна рационално-хуманистична стратегия, обърнатата към настоящето.
    Приложимо към съвременна Русия решаването на тази дилема изисква да бъде пределно ясно осъзнато, че многовековната мечта на Русия да бъде Третия Рим (модерният вариант на която мечта е империалната евразийска съблазън) всъщност винаги й е осигурявала статуса на Средновековен Трети свят, и че единственият нейн реален шанс е да се опита да стане Втората Европа.

    [стр.734-738 от книгата на проф. Янко Н. Янков-Вельовски ПОЛИТИЧЕСКИ И ПРАВНИ УЧЕНИЯ (Основни аспекти на политико-правния генезис). Том 5.Средновековие. Книга 2. РУСИЯ – С., „Янус“, 2007. 744 с.]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *