Home » Избрано

Кой кредитира САЩ?

2010.06.18 Няма коментари
Spread the love

Американското правителство хвърля безпрецентно количество пари, за да стабилизира икономиката на страната. Тези пари обаче трябва да бъдат осигурени по някакъв начин и поради тази причина редовно се организират аукциони за пласиране на правителствени облигации с различен матуритет.

От страна на инвеститорите, американските държавни ценни книжа се разглеждат като сигурен финансов инструмент, защото имат гарантирана възвръщаемост, базирана на доверието в данъчните приходи, които се събират в САЩ, пише CNBC.

Кризата накара правителството на САЩ да заеме огромни суми, което увеличи държавния дълг до 13 трлн. долара. Прогнозите са, че до няколко години тази сума ще набъбне до 19,6 трлн. долара.

Голяма част от този дълг се дължи от частни инвеститори, но около 40 на сто е в ръцете на държавни организации, включително е собственост на някои правителства. Разгледайте галерията към класацията, за да видите кои са най-големите кредитори на Америка.

http://www.investor.bg/news/article/101254/337.html

Кредитор №1

Федералният резерв, правителствените агенции на САЩ, държавните компании

Може би е доста изненадващо, но най-големият притежател на американски държавен дълг се намира в САЩ. Това са системата от банки на Федералния резерв, както и някои от правителствените агенции.

Те притежават общо 5,529 трлн. долара под формата на американски правителствени облигации, което е близо 40% от целия държавен дълг. За сравнение, преди десетина години те са притежавали облигации за 2,5 трлн. долара.

Според анализатори огромното количество облигации, собственост на Фед, е резултат от програмите за наливане на ликвидност във финансовата система, при които централната банка изкупи ценни книжа от банките в страната.

Попадащите в графата „други инвеститори“ в американската статистика притежават още 1,193 трлн. долара.

Ето, че още над 1 трлн. долара се намира в САЩ. В тази група инвеститори попадат физически лица, спонсорирани от правителството на САЩ компании, брокери и дилъри, тръстове за доверително управление и т.н., се казва в материала на CNBC.

Позициите на тази група инвеститори остават почти непроменени за последното десетилетие, но са се увеличили четворно след постигнатото през декември 2007 година историческо дъно.

Кредитор №2

Китай – позиция в американски облигации – 900,2 млрд. долара
Основен търговски партньор на САЩ през последните години, Китай инвестира все повече средства в американски ДЦК. Причина за това са огромните доларови излишъци от търговията, които на този етап карат Китай да инвестира в американски облигации въпреки желанието за диверсификация на активите си.

Кредитор №3

Япония – 795,5 млрд. долара под формата на американски облигации

Страната е основен търговски партньор на САЩ и традиционно е сред най-големите притежатели на американски държавни ценни книжа. Това се дължи на големия износ за САЩ, който дава в ръцете на Япония и нейните компании голямо количество долари, които трябва да бъдат инвестирани.

Кредитор №4

Поглед назад в историята пък показва, че сумата от около половин трилион долара е доста под върховете, регистрирани през годините.

Взаимните и пенсионните фондове

Според данните на Федералния резерв петият по големина кредитор на САЩ и съответно – притежател на правителствени облигации, са взаимните фондове. Това е така въпреки факта, че от декември 2008 година насам позицията на фондовете е намалена със 105 млрд. долара.

Най-актуалните данни за паричните фондове, взаимните фондове и затворените фондове, която е от края на 2009 година, показват, че те заедно притежават 663,9 млрд. долара под формата на американски държавни ценни книжа.

Пенсионните фондове пък управляват държавни ценни книжа на стойност 513,1 млрд. долара. Причината е, че те се смятат за относително сигурна и стабилна инвестиция и затова са подходящи като инвестиционен продукт.

Кредитор №5

Американското правителство и местните власти

Американското правителство и местните власти в САЩ разполагат с държавни облигации на стойност 531,3 млрд. долара, показват данни на Фед. Това означава, че за последните години сумата остава стабилна, без да се наблюдават резки изменения.

Кредитор №6

Великобритания

Великобритания притежава американски дългови книжа на стойност 321,2 млрд. долара, което представлява драстичен ръст само в рамките на две години. За сравнение, през юни 2008 година страната притежаваше американски правителствени облигации на стойност „едва“ 55 млрд. долара.

Самата стойност от над 321 млрд. долара е рекордна за Великобритания

Кредитор №7

Износителите на петрол

Да притежаваш петрол означава да притежаваш пари. Групата от големи износители на петрол – Венецуела, Еквадор, Индонезия, Бахрейн, Катар, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Саудитска Арабия, ОАЕ, Алжир, Габон, Либия и Нигерия, притежава американски правителствени облигации на стойност 220 млрд. долара.

Кредитор №8

Застрахователните компании и депозитарните институции

Данните на Федералния резерв на САЩ показват, че застрахователните компании в страната притежават държавни ценни книжа, емитирани от правителството на САЩ, на стойност 235,7 млрд. долара.

Депозитарните институции, към които се причисляват търговските банки, спестовните банки и кредитните компании, притежават американски ДЦК на стойност 206,6 млрд. долара

Кредитор №9

Бразилия, Хонконг и Тайван

Актуалните данни показват, че Бразилия притежава американски ДЦК на стойност 164,3 млрд. долара. Още 151,8 млрд. са собственост на Хонконг, което означава, че за последната година страната почти е удвоила позицията си. Тайван пък разполага с правителствени облигации на САЩ на стойност 126,9 млрд. долара.

Кредитор №10

Банковите центрове от Карибския басейн

Финансовите институции от Бахамите, Бермуда, Каймановите острови, Панама и Вирджинските острови разполагат с американски ДЦК за 153,2 млрд. долара. Това представлява спад с близо една четвърт спрямо сумата от 213,6 млрд. долара, регистрирана преди година

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.