Home » Избрано

ДЕКЛАРАЦИЯ

2010.06.18 2 коментара
Spread the love

На Инициативен комитет в подкрепа на Райна Манджукова,
Председател на Държавната агенция за българите в чужбина при Министерския съвет на Република България от 12 август 2009 до 26 май 2010 г.

На 26 май 2010 г. Министерския съвет изненадващо освободи от длъжност Райна Манджукова, председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Необоснованото отстраняване на доказан експерт, обществено ангажиран, енергичен и честен човек като г-жа Манджукова, получи широк отзвук в медиите и структурите на изграждащото се в страната и по света българско гражданско общество. В изявленията и коментарите по този грозен случай, противоречащ на демократичните промени в България и европейските етични норми, решително преобладава одобрението за дейността на Райна Манджукова през краткото време, в която тя заемаше отговорния държавен пост. Само за десет месеца тя показа качества на експерт и ръководител, което бе оценено подобаващо от редица организации, дружества, училища, медии и изявени личности на българската диаспора в много страни (Испания, Франция, Украйна, Молдова, Сърбия, Гърция, Македония, Чехия, Израел, САЩ, Нова Зеландия и др.). Под ръководството на Райна Манджукова ДАБЧ излезе от дългогодишната летаргия, стартира нови проекти, обнови кадровия си състав.

Отстраняването на първата бесарабска българка на висока административна и политическа длъжност след 1989 г. е неприятно свидетелство за неуважение към задграничните български общности, посрещнали с одобрение и надежда назначаването на Райна Манджукова за председател на ДАБЧ. Демонстрираният в случая команднобюрократичен стил е в разрез с декларираната от ПП “ГЕРБ” нова политика към българите извън пределите на Родината.
Инициативният комитет, създаден от съмишленици от различни граждански сдружения в България и извън страната, призовава за отменяне на неподкрепеното с реални аргументи, прибързано и погрешно решение на българското правителство. Комитетът настоява да бъде потърсена политическа отговорност от председателя на парламента и министъра без портфейл, въвели в заблуда министър-председателя и останалите членове на правителството. Изразяваме своята убеденост, че незабавното връщане на Райна Манджукова на заемания от нея до 26 май т.г. държавен пост е в интерес на работата с българите извън пределите на Родината и продължаването на позитивните промени в тази насока, започнати от правителството на г-н Бойко Борисов.

Тася Тасова, Сидни, Австралия – председател на комитета

Членове:
Лазар Петканчин, председател на дружество “Родина”, Сидни, Австралия
Петър Стаматов, интернет портал Еврочикаго, САЩ
Лабро Королов, Председател на МПО „Македония – Швейцария на Балканите”, Торонто, Канада
Иван Абажер, председател на дружество “Отец Паисий”, автономна република Крим, Украйна
Георги Стаменов, председател на културно – просветно дружество “Огнище”
Даниел Беловарски, Швеция
Владо Тренески, Охрид, Македония
Людмила Радева, в-к “Извор”, Автономна република Крим
Мурвета Исмаили, Председател на Друж. на младите горанци, нашенци и българи, Албания
проф. Тодор Петров, Консерватория на гр. Сус, Тунис
Таня Мангалакова, журналист
Пламен Павлов, историк
Даниел Панчев, общественик

2 коментара »

  • Mariana said:

    Eдва ли това писмо, този протест ще промени нещата, но така или иначе не е достатъчно някой да е дисциплиниран и изпълнителен, и бидейки активист на някоя партия, да се издигне до председател на парламента, друго е да има широта, дипломатическа и друга култура, водейки се по пост трети човек в държавата. Когато един човек няма тази широта, култура, подготвеност, той може да предизвиква “изритването” на нечия трудова книжка без никакви скрупули, нито усещане за това, че никой висок политически или административен пост не покрива автоматично ничии личностни липси. Всъщност това, което прави, е да ги излага на показ.

  • Rumen Arnaudov said:

    Подкрепям декларацията.
    Бойко, бъди демократ, иначе ще си заминеш много бързо, а това и чакат покровителите на тези,които сега преследваш и ще е лошо за България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.