2024-04-19

1 thought on “В България ще бъде установен тотален медиен монопол

  1. Журналисти се нагаждат към правителствата

    Представител на германска фондация заяви, че българските журналисти не са развили способността да са критични към управляващите.

    Д-р Дир Фьоргер от фондация „Конрад Аденауер“ заяви, цитиран от БГНЕС, че повечето медии винаги следват проправителствен курс.

    Ръководителят на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондацията д-р Дирк Фьоргер участва в семинар за журналисти, организиран от Центъра за развитие на медиите в Слънчев бряг.

    Прави ми силно впечатление, че повечето ваши медии си менят мнението спрямо правителството, заяви експертът.

    Миналата година имахме съвместно мероприятие с журналисти от медиийната група на ВАЦ, на което пръсъства бившият министър-председател. Никой не не се възползва от възможността да го нападне, никой не му зададе критичен въпрос, каза Фьоргер.

    Той се възмутил и от факта, че една журналистка съвсем очевидно била договорила въпросите си със Станишев предварително.

    Забелязва се и тенденция за увеличаване на развлекателната журналистика за сметка на търсенето на сериозните новини. Медийните компании са предприятия с една единствена цел – печалба, добави той.

    За три години като шеф на медийната програма на “Конрад Аденауер” Фьоргер е забелязал, че повечето от българите имат големи очаквания от ЕС, но малко от тях си задават въпроса, какво прави страната за развитието на съюза.

    Според международния експерт, един от най-сериозните проблеми на страната е липсата на правова държава, която е основна предпоставка за демокрацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *