Home » Е-Списание

Две статии – един извод

2011.08.25 Няма коментари

С днешна дата

На 7-ми септември в Правец ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на Тодор Живков, който управлява България в продължение на 33 години, до 10-ти ноември 1989 година. Цялата улица „Васил Левски“ в родния град на бившия комунистически лидер на страната ни се ремонтира. Оправят се тротоарите, бордюрите и в крайна сметка и самият асфалт. Оправят се и дърветата, и парка срещу къщата. Срещу два лева всеки може да посети официалната къща за гости и родния дом на Тодор Живков. В залата, където са изложени подаръците, получени от Тодор Живков, на централно място е поставено „Седлото за камила от либийския лидер Муамар Кадафи“.
В двора между официалната и родната къща всичко е готово за поставянето на нов бюст-паметник на Тодор Живков.

Няколко снимки с днешна дата и една специална покана, публикувана на страница 12 на общинския вестник „Правешки глас“, брой 29 от август 2011 г. Като тема за размисъл за света, който споделяме.

Така изглеждаше паметника на Т. Живков в центъра на Правец миналата година през септември.

Паметна плоча, намираща се в музея с къщата на Т. Живков, чието послание … оставям всеки да преценява сам за себе си.

Следват фотографии на почетните граждани на Правец. Закачени са в коридора на втория етаж на общината (намираща се на пл. „Тодор Живков“ № 6) в непосредствена близост до кабинета на кмета. Първата е на Тодор Живков, веднага до него тази на Васил Златев, кмет на града по времето на социализма, а днес във времената на демокрацията – пети по богатство за 2010 г.

В края на редичката фотографии на „почетни граждани“ е тази на Валентин Златев …

Този транспарант дълго време посрещаше гостите и жителите на града, натрапчиво внушавайки, че Правец е нищо по-малко от европейски град.
Вече го няма …

Вместо финал.
И сега, ако на 7 септември на честването на 100-годишнината от рождението на Тодор Живков, Бойко Борисов вземе, че дойде в Правец и дръпне една реч на площада, мисля всичко най-после ще си дойде на мястото.

Източник:http://chara.blog.bg/

–––––––––––––-

Депутат предлага институт да разследва престъпленията на тоталитаризма

Да бъде създаден специализиран институт, който да разследва престъпления, извършвани по време на тоталитарния режим в България, предлага в законопроект депутатът от „Синята коалиция“ Лъчезар Тошев. „С института ще успеем да направим прочит на миналото и да достигнем до помирение в нашето общество, което все още, за съжаление, не е извършено“, заяви Тошев пред Дарик.

Това е поредният опит на депутата да предложи създаването на новата държавна структура, която да се казва „Институт за Национална памет за престъпленията срещу българския народ“. Последното му подобно предложение беше отхвърлено от мнозинството на 40-то Народно събрание.

Депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев предлага със законопроекта институтът да бъде изграден като нова администрация, която да има пълен достъп до всички архиви от времето на социализма. Според него съществуващите Комисия по досиетата и Агенция „Държавни архиви“ не успяват да извадят в публичното пространство всички документи и случаи от тоталитарното минало на България.

„Предложението е институт, като държавна институция, да проучва архивите от тоталитарния режим и да информира хората в България за това, което се е случвало. Тоест да има запазване и популяризиране на документите, свързани с престъпленията срещу българския народ, извършвани от тоталитарния режим“, обясни той.

Попитан не е ли късно 20 г. след промените да се създава такъв институт и как ще се гарантира, че той няма избирателно да вади документи и случаи от тоталитаризма, Тошев отговори: „Ако този институт беше направен по-рано, щеше да бъде по-добре. Досега обаче не е направен и въпросите, които следва да се поставят на дневния ред на обществото, не са загубили своята актуалност, тъй като голямата част от тези информации едва сега излиза. Скоро имаше в Европейския парламент (ЕП) представяне на изложбата за въоръжената съпротива в България срещу комунизма на Горянското движение. Това беше доста неизвестна страница за българското общество. Това е нашето минало, което трябва да знаем“.

Източник: Дарик

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.