2024-03-28

4 thoughts on “Чалъков и Христов: Десет семейства в България източват годишно 1,5 млрд. лв. от енергетиката

  1. Ник – намали малко парата. Ето ти актуални данни за цената на тока за домашни и индустриални потребители в Европа.
    http://energy.eu/#Domestic
    http://energy.eu/#Industrial

    Цената в Холандия е ДВА ПЪТИ по висока от тази в България. И така е през последните 20 години…
    Така е и с всички останали „истини“, които си писал.

  2. Далавера с подмененото гориво на АЕЦ

    Деница Александрова /Фрогнюз/

    „ИКАР-В” е абревиатура от първите букви на имената на АЕЦ босовете И – Иван Генов- изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” К – Кирил Николов- заместник-изпълнителен директор А – Александър Николов- директор по производство Р – Румен Иванов- управител на фирма „Квант инженеринг” В – Васил Хаджиев- ръководител на управление в АЕЦ „Козлодуй”

    Фирма, регистрирана на името на петима ексшефове от АЕЦ „Козлодуй”, е препирала парите от подмененото ядрено гориво от рециклиран уран, за който алармира преди време ядреният физик Георги Котев. Това научи вестник „Торнадо” от свои източници. Създаването на „ИКАР-В”, чието име е абревиатура от имената на бивши босове от централата (виж карето), съвпада точно с внедряването на горивото от ново поколение от Русия.

    Фирмата пералня е регистрирана на 18 март 2004 г. с първоначален уставен капитал 50 000 лева. Същата есен руската компания ТВЕЛ доставя първата партида от новия вид гориво и 12 касети са заредени в реактора на VІ блок като начало на поетапния преход. Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието се появява и първият солиден финансов бонус за организаторите. Изведнъж, на 20 декември 2004 г. уставният капитал на „ИКАР-В” е увеличен от 50 000 на 400 000 лева, а през следващата година нараства с още 100 хиляди, алармира ядреният физик Георги Котев. Той от години се бори да докаже огромната измама в „Козлодуй” и щетите, които е понесла държавата.

    Поетапното заменяне на старото гориво е в пълен ход и през следващата година в двата реактора са заредени само касети от новия вид. В края февруари 2006 г. славната петорка от началници решава да се почерпи за добре свършената работа и заминава на двуседмична екскурзия в Аржентина и Бразилия, с включено участие в карнавала в Рио де Женейро, заедно със семейните си половинки.

    Точно по това време се случва и един от най-рисковите инциденти в историята на АЕЦ „Козлодуй”, свързан с отказ от падане в активната зона на един от двата реактора на 22 от общо 61 органа за регулиране, разказа Котев пред „Торнадо”. Блокът е спрян за 10 дни, загубите са над 10 милиона лева, а наказани отговорни лица за инцидента няма. През същата година в реакторите и на двата големи блока отново са заредени само касети от новия вид. Приблизителното им съотношение спрямо старите вече е около 50:50%.

    На 8 февруари 2007 г. е създадена нова фирма- „ИКАР ТУР” ООД с разнообразен предмет на дейност, предимно туризъм и търговия. Това дружество е със значително по-скромен капитал- едва 5000 лева. В него 80% са собственост на „ИКАР-В”, а останалите 20% на лицето Ирена Минчева Иванова. По същото време вече започват да се забелязват първите безпрецедентни разминавания между прогнозата и реалните показания от експлоатацията в продължителностите на горивните кампании и на двата блока.

    Разликата продължава да расте през следващите месеци и години до пълното зареждане на двата реактора само с ново съмнително гориво. Точно когато цялата история започва да се размирисва, във фирмената история на „ИКАР-В” се случва прелом. Вместо четиримата най-високопоставени служители в „Козлодуй”, като управители на фирмата са назначени съпругата и децата на съдружниците Кирил Николов и Александър Николов.

    Според ядрения дисидент Котев парите, които са изпрали „ИКАР-В” и „ИКАР ТУР”, са по-малката част от целия келепир като основната маса е отишла за политици, които прикриват подмяната на горивото. „Да не се заблуждаваме от размера на регистрирания уставен капитал на дружествата. Ако посетите сайта на „ИКАР ТУР”, ще се убедите, че разгърнатата от тях дейност (буквално в световен мащаб) не може да се поддържа с 5000 лева, трябват много повече. Което автоматично означава, че зад 500-те хиляди лева капитал на „ИКАР-В” реално се въртят десетки милиони”, коментира физикът.

    Разследващите експерти на хранилка в централата

    Всички членове на назначената от енергийния министър Трайчо Трайков „независима” комисия, която трябва да провери сигналите за корупционни практики и доставка на рециклирано гориво, се оказват икономически свързани с централата. И четиримата физици работят по проекти и договори с „Козлодуй” и от финансова гледна точка са в конфликт на интереси.

    Доц. Ивайло Христосков и доц. Петко Петков се трудят по граждански договор по поръчка от 2009 г. за АЕЦ-а за софтуер за пресмятане на неутронно-физични характеристики на стойност 600 хил. лв. Другият експерт – Ани Вълчков, който е и председател на съюза на физиците в България, е служител на разследваното предприятие от 1991 г., но в заповедта на министерството истинската му длъжност не се споменава. Четвъртият член на контролния орган – Пламен Мишев, също има договор с Първа атомна.

    Всичко това дава основание на специалистите да смятат, че експертизата на комисията ще бъде манипулирана. Същевременно ядреният експерт проф. Георги Касчиев обяви скандално, че отказва да участва в комисията. Той е изпратил писмо до министър Трайков, в което посочва, че обхватът на проверката е изключително стеснен и не се предвижда изслушване на Котев, както и взаимодействие на експертния състав с него.

    Спецът по енергетика е категоричен, че в състава на комисията няма нито един независим член, като доказателство за това е проведеният от него телефонен разговор с един от членовете й. Касчиев твърди, че той се е оказал напълно незапознат с част от тезите на ядрения физик Котев, и нарекъл твърденията му “бълвоч”.

    Министър замазва измамата

    Преди две години ядреният физик Георги Котев напусна България и АЕЦ „Козлодуй”, където е работил дълги години в областта на пресмятанията на характеристиките на реакторите. По изчисленията му до момента страната е ощетена с над 500 млн. евро.

    Причината е, че вместо свежо гориво за АЕЦ, от Русия ни изпращат рециклирано старо, което е значително по-евтино и представлява опасност за ядрената сигурност. Според Котев в схемата са замесени фирми посредници между АЕЦ и руския доставчик на гориво „ТВЕЛ“.

    Още през 2007 г. от ДАНС се свързват с ядрения физик и започват работа по съмненията за нередностите с боравенето с горивото в централата. Физикът твърди, че офицерите са знаели повече и от него за извънкласните фирмени дейности на шефовете на АЕЦ-а, но са отказали да довършат разследването.

    Шокиращите разкрития му навлякоха огромни неприятности, натиск и заплахи за живота. В средата на юли 2010 г. той започна гладна стачка срещу ядрената мафия в центъра на Брюксел, но по-късно я прекрати след декларираната готовност от Министерството на икономиката и енергетиката за изясняване на случая.

    След повече от две години емиграция в европейски страни в края на миналата година Котев се прибра, за да представи на министър Трайчо Трайков над 100 страници документи, в които има ясни следи за подаване на тенденциозна и невярна информация, манипулиране на фактите и опит за прикриване на престъпление за милиони евро.

    Тогава министър Трайков призна за съществуването на енергийна мафия в страната и декларира готовността си да се бори с нея. Няколко седмици по-късно обаче той обяви назначаването в борда на директорите в АЕЦ „Козлодуй” на същия Александър Николов, който е бил директор по производството в централата по време на подмяната на горивото и е съучредител на скандалната фирма „ИКАР-В”.

  3. „Бившата зам.-министърка на енергетиката Иванка Диловска ни разказа:
    „През 1984 г. в „Енергопроект” изчислихме цената на тока, който тогава струваше 2 стотинки, и се оказа, че реалната му стойност е към 70 стотинки.“

    Ало-о-о, посмали, манго! Вие въобще за залу(х)ави ли ни броите? Я сравнете тая цифра с другите в материала ви, който би бил по-уместно понесъл заглавие от рода на „(Х)Алваджията за Бозаджията“, или „Върви лъжец от село на село, та лъже, върви друг лъжец подир него, та маже“:

    “Германците предлагат в договора цената на електроенергията да не бъде повече от 2 цента и половина, само че току-що правителството на Иван Костов е подписало договор с американците за цена 3,75 цента, което е с почти 40 на сто по-висока цена, и инженерът разказа, че „германците изглежда се уплашиха”, и така и не сключиха този договор.

    Тоест германците са дошли и по немски са направили сметката, че при тази въглищна централа и с тези технологии могат да изкарат достатъчно печалба, и то при цена 2,5. Според мен разликата от цент и половина, което е няколко десетки милиона долара, е влязла в някои каси, включително и партийни.”

    “Споменахте, че парите, които се източват от енергетиката, се разпределят между десет семейства. Ще ви помоля да назовете имената на тези хора или на техните фирми.
    Иво Христов: Това ще промени ли нещо? Ако ги кажа например с ЕГН-тата, какво ще стане?”

    “За „Риск инженеринг” на Богомил Манчев ли говорите?
    Иван Чалъков: Да.”

    Така значи. Премълчават девет имена, за да споменат едно-единствено. От многобройни други публикации в Интернет, в печата, от синия екран ни се внушава, че този мъж – Богомил Манчев – е главата на Октопода енергиен. Толкова много плюване срещу един човек намирисва само на едно: нарочили са го за жертвен козел („казьол атпушченья“ – моля да бъда извинен, но архитектониката на „Евро-Чикаго“ е така построена, че не позволява да се пише по нормален начин). За да скрият всички останали зад привидно широкия му гръб. И защо не, щом на карта са заложени милиарди (евро, долари, левове). Мамонците са готови на всичко, щом между широките им пръсти зашумят финикийски знаци.

    „При непострояване на „Белене“ или при неорганизиране на нова ядрена мощ, с ветропаркове и соларни паркове и със скъпия ток на „Мариците“ (ТЕЦ-овете „Марица-Изток“), моите данни, които имам, са около 18 пъти ще се вдигне цената на тока. Икономиката ще банкрутира след 15 години“, каза Борисов. “ ( http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-aetz-belene-golemi-energijni-proekti-8079571?nt=9 )

    18 пъти! Но не са ли тия катастрофически данни, изречени от самия Премиер, в пълно съзвучие с пробутваните „между редовете“ внушения на Христов и Чалъков за необходимостта от драстично повишаване цената на тока, която „е най-ниската в Европа?“ (Най-ниската ли? А защо тогава в Холандия е три пъти по-ниска и водата им е безплатна?)

    Не съм привърженик на теориите за „Световна конспирация“, но какво друго би могъл да си помисли обикновеният човек, след като прочете такива апокалиптични изхвърляния – поднасяни от едните „под сурдинка“, а от Министър-председателя – с юмрук по масата.

    “Чувам, че някои хора чак сега са прочели в пълнота Милтън Фридман, който казваше в началото на 90-те години: „Приватизирайте, приватизирайте, приватизирайте”. Кой знае защо обаче тези хора пропуснаха нещо друго, което беше казал навремето известният икономист: „Първо гарантирайте правовия ред и институциите”.”

    За сведение на Христов (“роден през 1966 г. в Киев. Доцент, доктор по социология. Дългогодишен главен експертен сътрудник на Комисията по правни въпроси в 38-ото, 39-ото и 40-ото народно събрание. Ръководител на катедра „Социология на науката, технологиите и иновациите“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”) и Чалъков (През 1988 г. защитава докторат по социология на познанието в Института по социология на БАН. От 2004 г. е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“:

    Ако ви е трудно да кликнете върху хипервръзката на сайта http://iankov.blogspot.com , бихте могли лично да се срещнете с колегата ви Янко Н. Янков-Вельовски, или поне да прочетете депозираната в библиотеката на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ книга на същия – „Легитимните основи на политическата власт в България“ – там много по-ясно и релефно са обяснени механизмите, вкл. развитието им в исторически план – на геноцида срещу българското население.

    Интернет и „Гугъл“ не са за едни майка, а за други – мащеха. Ето какво изскочи:
    “Мрежите на прехода – Какво всъщност се случи в България след 1989 г.
    Автори: Иван Чалъков, Андрей Бунджулов, Иво Христов,”

    А пропо, не беше ли Андрей Бунджулов по едно време Първи секретар на ЦК на ДКМС?

    Кой знае защо, но нещо в интуицията ми подсказва, че зад всичките тия подставени лица и акробатически фортиции стоят определени интереси на конкретни „бивши“ политически величия от БКП ( Няма такава партия! – вж. http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_09.html ) – или поне на техните преки наследници. Поразровете се из Интернет и непременно ще откриете организаторите.

    В заключение: <b.ГЬОБЕЛС РЯПА ДА ЯДЕ!

    Вие го сложихте в малкия си джоб…

  4. Толкова бонлучава и повърхностна в професионално отношение статия не бях чел скоро. Така и не рацбрах кои са тези 9 семейства и защо са 9, а не 8 или 10?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *