2024-04-19

13 thoughts on “Петър Стаматов: Предложеният проект за Изборен кодекс нарушава основни права на българите в чужбина

  1. Съгласен съм Антоне: “ Без участието на държавата резултатите в тези изборни секции, за които говорите изобщо не могат да бъдат зачетени за истинни. “
    Ето защо главната задача е да се задължи държ. администрация успоредно с президентските избори, зад граница да се проведе експериментално интернет гласуване за обществени съвети към посолствата. По този начин ще се натрупа повече опит в гласуването по интернет, без да има някави решителни и фатални последствия при срив или даже при фалшифициране – макар, че кой ли ще тръгне да фалшифицира избори за длъжност без заплата, а само със задължения :).

  2. Цитат от Пешо „Българските емигранти сами ще сформират свои изборни и представителни органи, ако политиците не се интересуват от тях“.

    Това е просто абсурдно господине. Изобщо как смятате да контролирате тези „свои представителни органи“ ? Без участието на държавата резултатите в тези изборни секции, за които говорите изобщо не могат да бъдат зачетени за истинни. Разбира се това, че държавата контролира изобщо не гарантира 100% истинност като цяло, но тъй като самата държава провежда изборите трябва да приемем, че тя е гарант за липса на фалшификации, по презумпция!

  3. Пешо, опасявам се и аз, че само с медийна кампания не става – тия ДЪРВЕНИ глави просто нехаят!! Тия неграмотници и плиткоумници, които виждат под носа си само Доган и неговите автобуси…….. Не подлежат на ограмотяване и хилядите невластимащи глупаци, „събратя“ наши по гражданство, които с бездействието и с незаинтересоваността си абсолютно с нищо не помагат.
    Само акълът се оказва нещо, което не мож в празна глава да налееш… важи и за политици, и за неполитици.
    Има ли го – има го. Няма ли го – няма го и това е.

    Борбата с копринени ръкавици приключи с ПЪЛЕН КАПУТ.

    Гражданско неподчиненине от една заспала сволоч, облеяна по Биг Брадър и по Байландо, не може да се очаква. Остава единствено тоягата да играе, по какъвто начин е възможно насетне.

  4. Дора, за да ти ги приема коментарите, моля те изтривай отпред на линковете www иначе системата ги мисли за спам. Ще ти отговоря малко по-късно, докато ти звънна и ти си изключи Скайпа.
    Главното което искам да ти кажа е следното – мисля, че е крайно време да почнете да атакувате инстанциите – като почнете от най-долу и се завърши с ЕС. Показал съм пътя:

    ….нашите стъпки в следващите дни са да информираме Омбудсмана на Република България, правната комисия на Народното събрание, министъра за българите в чужбина и ДАБЧ, министъра на външните работи. След това ще пишем и до Венецианската комисия към Съвета на Европа, която ще се произнесе за съвместимостта на Изборния кодекс с европейските правни традиции и норми.
    Ако все пак народните представители приемат Изборен кодекс, съдържащ текстове, нарушаващи основни конституционни права на българите, живеещи в чужбина, ще се обърнем и към други институции в ЕС. Да припомня, че само преди няколко месеца Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Гърция за ограничаване на избирателните права на двама гръцки граждани, Ситаропулос и Гиакумопулос, живеещи във Франция.

    и в добавка две народни мъдрости –
    Лозето не ще молитва, а мотика.
    Власт доброволно никой не дава.

  5. И така, новият законопроект е предложен вече за обсъждане в НС, в най демагогския си вид до сега, като е обавен за „илиминиращ изборния туризъм“ Смях в залата!
    Ще го прочетеет тук
    dnes.dir.bg/news/izbori-izboren-kodex-7454525?nt=9&now=1289999658#comments

    За да се елиминират гласовете на 50 000 наши изселници в Турция, се елиминира т гласовете на над 1 милион редови български гласоподаватели в чужбина- всички български граждани, регистрирани на български адрес, плащали месни данъци такса смет, данък сгради и други данъци на държава България, като всеки издържа по 1-2 близки семейства и това са най големите инвеститори в България сега ,внесли миналата година над 3 милиарда евро инвестиции, от които България си плати членската вноска от 650 милиона в ЕС. Кой се страхува от българските емигранти?- Управляващата от всички партийни цветове на олигархична каста, населяваща парламента, нарекла се управляващи и опозиция с ТЕНДЕНЦИОЗНО МАЛОУМИЕ. Страхуват се емиграцията да не се завърне, и да не приложи в България ПРАВИЛАТА на развитите демокрации, защото ще издърпа килимчето на властта под краката им.

  6. и едно допълнение : Промяна на избирателната система трябва да започне от промяна на българската конституция със залагане в нея механизмите на разделението на властите от политическата власт. Обаче законодателите в НС продължават да не го разбират какво значи разделение на властите и да не правят никакви насоки за промяна на конституцията. Защото всички те там са продукт на старото мислене на БКП и нямат дори наченки на демократично мислене.
    Дора Апостолова

  7. КРАЯТ НА КОМЕНТАРА
    ПРОДЪЛЖЕНИЕ 2
    Избирателният списък с наличието на 1 милион мъртви души в него е крайно криминален акт, като такъв ще бъда окачествен във всака друга европейска страна.
    А всеки Брюкселски съд,при наличието на ЦИК и този избирателен списък, ще окачестви избирателния закон на България за криминален.
    В западноевропейските страни няма ЦИК, а изборите се правят от изпълнителната власт ГРАО-Националната административна служба с помощта на МВР.
    Аз не омаловажавам вашите предложения, но още веднъж повтарям дебело, че те няма да работят при сегашната политизирана избирателна система на България!
    И не от там трябва да започне промяната на избирателната система на Блъгария!
    Поздрави от Дора Апостолова, Хелзинки
    Идея за България ideyazabulgaria.org

  8. ПРОДЪЛЖЕНИЕ
    Политизацията на избирателната система на България идва от липсата на разделение на властите от политическа власт в самата българска посттоталитарна конституция действаща сега. Тя е правена 1990 г. по старата конституция на България от време социалистическо и повтаря същото поведение и мислене. За какво разделение на властите говоря- за разделението на властите по теорията на Шарл дьо Монтескьо от 1793 г. Трите власти – съдебна, законодателна и изпълнителна не са отделени от политическата власт. А избирателната система върви към законодателната власт.
    Това разделение на властите е приложени преди 200 години в страните от западна Европа. След ВСВойна то става бастиона на съвременната правова европейска държава.
    А в България продължава да не е познато. В Европа разделението на властите не е заложено в две конституции – турската и българската ,приличащи се като две капки вода. И тава са страните с най ниско развита демокрация в Европа. А това също показва и ниско развитото демократично съзнание на българското общество.
    Липсата на разделение на властите в Българската конституция е причината за много негативни явления, за довеждане на България до това състояние на най ограбена държава с най беден народ в Европа. Демокрацията в България да не се развие от година 1990 г., да има неработеща съдебна система, неработещи правоохранителни органи , да съществува огромен обществен хаос, липса на обществен ред , продължаващо заграбване на държавна собственост, организираната престъпност да е директно свързана н най високите етажи на властта…

  9. До г-н Стаматов!
    Уважаеми г-н Стаматов, безспорно са важни техническите предложения , които вие правите за улеснявате гласуването на емиграцията в чужбина, но вие забравяте едно много важно обстоятелство, за което сме говорили тук по –рано- НУЖДАТА ОТ ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ НА ИЗБИРАТЕЛНАТА СИСТЕМА със залагане специален закон за ново нейно ръководство и контрол и закон за правене на избирателни списък. Без тези важни генерални промени, дори и да се заложат вашите технически предложения, те няма да се изпълняват и няма да работят, без дори вия да забележите това.
    Писах ви по рано,че българската избирателна система е политизирана с наличието на ЦИК, която се избира с политическа квота от парламентарно представените партии, която всичко върши „на тъмно”, включително и сумиране на крайните резултати.
    Също за наличието вече 20 години на 1 милион мъртви души в избирателния списък, които могат много лесно да се използват от политическото ЦИК да си нагласи крайния резултат, какъвто партиите искат. За мъртвите души не е мое измишльотина, а го е казал самия проф.Константинов няколко пъти по телевизиата-чула съм го със собствените си уши.Пък и всеки може да направи две прости сметки и да достигне тези изводи сам.
    ЦИК изключва възможността за действие на гражданското общество и гражданския контрол върху провеждането на изборите и крайните им резултати. ЦИК е израз на старо тоталитарно мислене! ЦИК има само в тоталитарните и фашистки държави. А такива вече от 20 години няма в Европа.
    ЦИК няма в нито една развита европейска страна и демокрация, наличието на ЦИК там се счита за силно криминален елемент, който води до големи фалшификации в избора. И така става в България. С право може да се каже, че в последните 20 години е нямало нито един демократичен избор в България.

  10. Podkrepiam P.Stamatov s predlojeniata i za sazdavane na izboren raion Chujbina,Pozdravlenia za usiliata i USPEH!!! Elenka

  11. Прав сте, г-н Чеков – доводите са наистина „ослепително ясни“ и при това – изречени изтощително голям брой пъти от изнурително голям брой независими лица на същия брой места. Въпросът вече не е в яснотата и асимилиране на изложеното.
    Въпросът е в огромната наплашена и стагнирана неориентирана маса, която все още третира емигрантите като деца без и грам адекватност, когато се възползва от конституционните си права (макар и такива – според статуквото).
    „Anton Achev А колко от тези 1 милион са наистина наясно със ситуацията в страната и биха гласували не по лични симпатии към човека или харизмата му, а според това какво би могъл да направи за България. И след като този човек е избрал да емигрира от страната, с какво право иска да има глас в избора на управниците й ?“ http://www.facebook.com/group.php?gid=45234504829
    Да не споменавам данъчния „ценз“ и прочее изсмукани от пръстите пишман-аргументи, с които боравят мнозина от уж по-прозорливите.

    Според мен, г-н Стаматов, е време вече да се подеме „разяснителна кампания“, която да обясни по най-ЕЛЕМЕНТАРЕН и също така „ослепително ясен“ начин, че емигрантите НЕ СА деца, че МОГАТ да благоприятстват демократичния процес в БГ и че, И ДА ИСКАТ, НЕ МОГАТ с гласа си да акумулират тежко изкривяване на изборните резултати!! (нещо, направено по-горе под § „Изборен туризъм“, но очевидно – за мнозина зрящи – все още неясно).

    Много от сънародниците ни в БГ се опитват с всички сили да разсъждават в тази посока, но поради липса на информираност (и това би било най-оптимистична причина) с години не достигат до верния отговор на „загадката“. Нехаят и за резонния аргумент, че по Конституция всички бг граждани имат РАВНИ права. За тях бг емиграция не е обект на „кавалерско“ третиране, а източник на НЕЯСНА заплаха.
    Това е, според мен, което трябва да се коригира – техните нагласи – с доводи и приказки като за петокласници. Иначе останалото е преливане от пусто в празно и безпоследствени граждански аларми.

    Уважения.

  12. Благодаря ти, Божидаре, заслугата е и на всички вас!
    Ясни са и при това добре подчертани 4 пъти 🙂

    В проекта за изборен кодекс не са отчетени основни желания на българите зад граница
    http://www.focus-news.net/?id=n1461138

    Българи зад граница искат избирателни секции да се откриват при 20 подадени заявления за гласуване, а не – при 100
    http://www.focus-news.bg/?id=n1461166

    Българските емигранти сами ще сформират свои изборни и представителни органи, ако политиците не се интересуват от тях
    http://focus-news.net/?id=n1461253

    Петър Стаматов: Предложеният проект за Изборен кодекс нарушава основни права на българите в чужбина
    http://www.focus-news.net/?id=f16366

  13. Моите най-топли поздравления за това интервю.Аргументите и начина на обяснение са ослепително ясни, в сравнение с неразбираемия проекто избирателен закон, излюпен единствено за печелене на време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *