2024-03-19

7 thoughts on “Ако компютърът ви “не може” да пише на кирилица

  1. Форум → Клан БЪЛГАРИТЕ ↓
    проблем – с БДС и фонетиката 😉 ПОМОЩ?

    Удалить тему

    Закрыть

    БЪЛГАРИТЕelhichko[17]:
    #2492481 ∙ 01.06.2014 12:39:13 ∙ Цитата
    ох, ПОМОГНИ ми – това – сяньп пхехсешд шс ньшд еяшеш с эехьр пь уеахьжь в№ – го написах на БДС, сега как да накар нещо, някой сайт примерно да ми го преведе на фонетиката?!? ❓ :?:)))

    На 1 юни 2014 г., 10:58,

  2. Вижте тук (може да ги копирате ако искате):

    Ѣ, ѣ

    Линк: http://bg.wikipedia.org/wiki/Ят

    Уникод (hex)
    Главна: U+0462
    Mалка: U+0463

    Уникод (универсална кодировка) е набор от символи, създаден с цел е да съдържа всеки символ, използван при писане, на всички азбуки (включително и много мъртви езици) и други символи, използвани в математиката и инженерните науки.

  3. Здравейте,
    Не знам как да изобразя старата българска буква Ят в „HTML“ документ.
    Бихте ли ми помогнали.
    С уважение – Станчо Павлов

  4. Моля, вижте panaiotov.hit.bg/index.htm
    Опитал съм се да събера аргументите за нашата азбука в сравнение с всички други на основата на латиницата или цитираните по-горе производни на кирилицата. Не съществува никаква обективна причина да се занимаваме с други азбуки или да преиначаваме нашата по тяхно подобие. Нашата кирилска азбука е съставена за нашия език(!), което ще рече, че е най-пригодна за него. Също и машинописната ни клавиатура е разработена така, че колкото и да се упражнява човек на която и да било друга азбука, на кирилица (БДС, а не така наречения фонетичен вариант) се пише най-малко три пъти по-бързо. И по отношение на компютрите е същото. Компютърът работи с единици и нули и за него е без значение чрез коя азбука трябва да ни представя информацията. А и той е този, който трябва да ни служи, а не обратното. Има достатъчно програми (например FlexType), които ни дават възможност да пишем както трябва. Другото е от лукавите наши недоброжелатели, които искат да станем неуки и затормозени като тях.
    Бъдете здрави и дерзайте!
    01.03.2013 г. (7518 г. от последната корекция на Българския календар)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *