Home » Е-Списание

Ако компютърът ви “не може” да пише на кирилица

2009.09.24 7 коментара
Spread the love

(Б.Р. Този материал бе написан за стария сайт на Еврочикаго още през 2006 г. и бе пренесен тук поради голямото му търсене. Сега когато го четете вероятно много от линковете вече не работят – извинете ни!)

Тъй като много хора се обръщат за съвет по този проблем ще се опитам да отговоря по-подробно и по-простичко.

Първо да попитаме Уикипедия “Как да си кирилизираме компютъра?” и да видим какво пише там + малко мои добавки:

Кирилизация на писмено ниво

Това е най-лесният вид кирилизация на РС-то ви, който позволява да се пише на кирилица. По-късните версии на Уиндоус, каквито имат повечето потребители у нас, имат инсталирана кирилица. Това позволява добавянето й към вече съществуващата подредба на клавиатурата, най-често латинската, и превключването от едната на другата. Ако обаче не сме сигурни, че имаме фонетичните подредби или ако знаем, че ги нямаме можем да си набавим безплатно малки програмки от следните автори:

– от Владимир Георгиев (предпочитаната от мен програма Bulgarian Phonetic keyboard layout )
http://vladimirg.hit.bg/

– от Илия Данков – ЛИНК (към края на 2009 година този линк не ми работеше, както бе преди 3 години когато бе писана статията)

или от “ИНЖИНЕРА” – инж. Генади Атанасов от Ботевград
http://injinera.bgplus.com/dloadmnu.htm (към края на 2009 година този линк не ми работеше, както бе преди 3 години когато бе писана статията)

Как да кирилизираме своя РС ?
В Уиндоус Екс Пи (Windows XP) следвайте следните стъпки, за да добавите българско подреждане на клавиатурата, което да работи паралелно с английското:

Щракнете(кликнете) на START (долу вляво)
Щракнете на CONTROL PANEL
Щракнете два пъти на REGIONAL AND LANGUAGE OPTIONS
Щракнете на LANGUAGES най-горе
Щракнете на DETAILS
Щракнете на ADD
Под INPUT LANGUAGE в по-горната диалогова кутия щракнете на стрелкичката на диалоговата кутия и намерете BULGARIAN, но не го избирайте още. Ако пише Bulgarian Phonetic или Bulgarian Eagle (за разликата между двете вижте забележка №1 долу), ще си инсталирате фонетичната българска клавиатура. Ако пише само Bulgarian, не е ясно точно, кое подреждане ще инсталирате, фонетично или по БДС; по-вероятно ще е БДС. Bulgarian (Latin) не ви трябва. Изберете желаното подреждане. Щракнете на ОК. Би трябвало българският и английският да са добавени под INSTALLED SERVICES. По подразбиране подреждането на клавиатурата се сменя с комбинацията от бутони ляв SHIFT и ляв ALT. Ако желаете да промените това, трябва да щракнете на бутона KEY SETTINGS и да направите промените. С или без промени, но накрая трябва да натиснете ОК. Вече всичко би трябвало да е затворено и да виждате долу вдясно кодовете на езиците ЕN или BG. С бутоните ляв SHIFT и ляв ALT (или друга комбинация, която сте избрали) би трябвало да можете да ги сменяте.

Други решения:

Известни са ми и няколко места из интернет, където можете да извършите транслитерация на български текст от латиница на кирилица:
– ще започна с “научното’:
http://www.metodii.com/bg_Prevedi.html

– простичко решение от Гугъл:

http://www.google.com/inputtools/cloud/try/

 

-най-старото (известно на мен):

http://kredor.com/products/transliteration/lat2bg.aspx

-форумското:
http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

– професионално направеното:
http://2cyr.com/

-майтапчийското:
Prevodach ot 6lyokavitsa (6lyokavitza, metodievica, latinica, chatica) na kirilica . Автоматичен превод от различни диалекти на шльокавицата (чатица, методиевица, маймуница, SMS-ица, мейлица) на разбираем български.
http://62c.hit.bg/

Добро решение за тези, които ползват браузър FireFox е следното разширение (plugin):
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/883

Нещо в плюс:

На някой още може да е полезен и този конвертор между различните енкодинги:
http://newyork.mashke.org/Conv/

или този на български език:
http://2cyr.com/decode/?lang=bg

За тези, които още ползват стария DOS:
http://www.staripc.hit.bg/articles/cyrillic_dos.htm

Hакрая уеб-клавиатури (за програмисти):
http://kredor.com/products/webkeyboards/bg/
Безплатен скрипт позволяващ добавянето към уеб-страници на бутонче за превключването на режима на клавиатурата през браузъра, независимо от клавиатурната конфигурация на компютъра.

———————–
Забележки:
1. Раликата между Bulgarian Phonetic или Bulgarian Eagle е малка – разместени са само местата на няколко букви (Аз лично предпочитам Eagle, там на буквата W отговаря Ж, а на V българското В и буквата Я се намира вдясно при Ю, а не в ляво при Ч)
2. Това са само съвети, които не са задължителни – ако ви се развали РС-то до/по/след използването им, авторът не носи никаква отговорност :–)

3. И накрая за тези, които имат съмнения за правописа на някоя българска дума  (линк)

 

7 коментара »

 • Sylvia said:

  Az lichno sam mnogo dovolna ot tozi site:

  http://bg.translit.cc/

 • Ради Панайотов said:

  Моля, вижте panaiotov.hit.bg/index.htm
  Опитал съм се да събера аргументите за нашата азбука в сравнение с всички други на основата на латиницата или цитираните по-горе производни на кирилицата. Не съществува никаква обективна причина да се занимаваме с други азбуки или да преиначаваме нашата по тяхно подобие. Нашата кирилска азбука е съставена за нашия език(!), което ще рече, че е най-пригодна за него. Също и машинописната ни клавиатура е разработена така, че колкото и да се упражнява човек на която и да било друга азбука, на кирилица (БДС, а не така наречения фонетичен вариант) се пише най-малко три пъти по-бързо. И по отношение на компютрите е същото. Компютърът работи с единици и нули и за него е без значение чрез коя азбука трябва да ни представя информацията. А и той е този, който трябва да ни служи, а не обратното. Има достатъчно програми (например FlexType), които ни дават възможност да пишем както трябва. Другото е от лукавите наши недоброжелатели, които искат да станем неуки и затормозени като тях.
  Бъдете здрави и дерзайте!
  01.03.2013 г. (7518 г. от последната корекция на Българския календар)

 • Станчо Павлов said:

  Здравейте,
  Не знам как да изобразя старата българска буква Ят в “HTML” документ.
  Бихте ли ми помогнали.
  С уважение – Станчо Павлов

 • Peter S said:

  Вижте тук (може да ги копирате ако искате):

  Ѣ, ѣ

  Линк: http://bg.wikipedia.org/wiki/Ят

  Уникод (hex)
  Главна: U+0462
  Mалка: U+0463

  Уникод (универсална кодировка) е набор от символи, създаден с цел е да съдържа всеки символ, използван при писане, на всички азбуки (включително и много мъртви езици) и други символи, използвани в математиката и инженерните науки.

 • zvezdev said:

  Форум → Клан БЪЛГАРИТЕ ↓
  проблем – с БДС и фонетиката 😉 ПОМОЩ?

  Удалить тему

  Закрыть

  БЪЛГАРИТЕelhichko[17]:
  #2492481 ∙ 01.06.2014 12:39:13 ∙ Цитата
  ох, ПОМОГНИ ми – това – сяньп пхехсешд шс ньшд еяшеш с эехьр пь уеахьжь в№ – го написах на БДС, сега как да накар нещо, някой сайт примерно да ми го преведе на фонетиката?!? ❓ :?:)))

  На 1 юни 2014 г., 10:58,

 • CECA VELKOVA said:

  KAK DA SI NAPRVQ KLAVIATURATA NA KIRILICA

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.