2024-04-24

2 thoughts on “Препрахме парите, сега – невежеството

  1. „…У нас върви нестроен, веселяшки, ужким невинен поход за легализиране на невежеството.“

    За съжаление – не само у нас. „Година 1984“ на Джордж Оруел засега е подменена с „Този прекрасен свят“ на Олдъс Хъксли. Временно – за времена, време и половин време – докато Звярът окончателно яхне оглобаления свят.

    „Никога досега толкова неграмотни хора не са били толкова успешни.“

    Което никак не е случайно. Такава е целта на занятието. Мундщровката е безупречна – самите потърпевши с радост й се подлагат. Научно обоснован подход.

    „Защо зрелостниците трябва да учат правописа, след като целият живот наоколо им казва, че успяват не тези, които знаят как се пише, а тези, които знаят как да оставиш съученика си без далак?“

    Взрете се в която и да е медиа/я. С микроскоп да търсите – пак няма да намерите позитивна вест: само насилие, порнография и пак насилие. Как да очакваш човещина след всичко това?

    „Тръгналият по пътеките към своето приемане Закон за българския език забранява надписи на чужди езици. Но не забранява в надписите на български да бъка от грешки. Той предвижда санкции за употребяващите чуждици. Но не предвижда глоби за грешки, незнание, издевателства над българския език.“

    Да не са луди да глобяват себе си?! Е, ако имаше някаква европейска сума за усвояване, може би щяха да допуснат и подобна слабост в проектозакона си – но само след като са отработили поредната мафиотска схема за прибирането й.

    „Неслучайно поне веднъж годишно се пробва да се тегли ножа на пълния член в българската граматика. Пълният член е трънче в езика, пречи.“

    Пречи, и още как… Но инак никак не им пречи да крадат денонощно, да провеждат геноцид над българското население, да се стрелят помежду си за всяко по-мазно парче от обществената баница, поднесена им от същото полуграмотно население, еманация на което са те самите.

    ТЕ са достойни следовници на „народния трибунАлександър Стамболийски, който месеци преди позорната си кончина премахна знака „Ъ“ след края на всяка завършваща на съгласен звук дума (за да улесни собствената си злоупотреба с финансови документи за милиони швейцарски франкове).

    ТЕ продължават линията на „Комисията Осинин“, която в зората на социализЪма премахна променливото „Я“ в услуга на коминтерновския напън за сътворяване на „македонска нация“ (все пак в залеза на дните си писателят Осинин си посипа главата с пепел и призна смъртния си грях спрямо България – нещо, което на нашите никога няма да им хрумне – освен ако „Вината е с мезе“).

    ТЕ бяха готови с проект за премахване на пълния член – свидетел съм на хвалбите им от/по онази „епоха“; просто не им достигна технологично време да го осъществят – винаги се намират услужливи „научни работници“, петимни да се подложат изгодно на властимущата простотия.

    „Можеш да се преструваш на умен, но я се преструвай, че знаеш къде се слага пълен член – не става с преструване. Налага се да намериш някой около теб, който знае, и да отделиш пет минути, за да ти го обясни.“

    Едва ли ще стане за пет минути. Прави впечатление, че учебниците по български език – поне за основното образование – гъмжат от всякакви излишни подробности, но не отделят необходимото внимание на основните проблеми. Учениците са претоварени не само с тежки раници, но и със задължение за запаметяване на купища непотребни правила. Спам.

    „Трудна работа, недоходна. По-лесно е да твърдиш, че е анахронизъм, излишност. И да се правиш, че пълният член няма функция и че няма такива изречения, в които, при отсъствието му, не става ясно кой, какво, на кого е направил.“

    Недоходността е едно на ръка. Идеолозите на игнорантността правят всичко по силите си, за да не се охарчат дори и със стотинка за коректорска и/или редакторска намеса. Всичко, от което не лъха на келепир, за ТЕХ е протвопоказано.

    „ Пълният член пречи на полуграмотните българи почти толкова, колкото на живеещите у нас рускини, които никога няма да разберат разликата между „маса” и „масата”.

    Рускините, като представителки на една велика нация, намират за недостойно да усвояват правилата на езика на един малък народ – макар че случайно чрез този народ преди около един милениум са били приобщени към европейската и световна цивилизованост.

    „След прането на парите, сега у нас тече голямото пране на невежество. Купуват се дипломи, раздават се звания.“

    Вие какво друго сте очаквали? Щом за ректор на Пловдивския университет на преподавателите са им избрали Козлуджов, а за Великотърновския – Легкоступ, то съвсем логично е Стоичков и Путин да са почетни доктори на съответните вузове.

    Нима е възможно в мафиотска държава висшето образование да е поверено на други, а не на игноранти като кукловодите на гореспоменатите игноранти?

    Ето защо постоянно провалят докторантурата и професурата на един Янко Н. Янков-Вельовски – автор на повече от петдесет значими книги – такива като него нямат място в номенклатурата на игнорантната наука и игнорантното висше образование.

    „Стига с тези интелигентщини, простащината е шик! Простотията е лесна, удобна, вкусна, изкусителна – да й се наситим. Да я представим като мода, като харизма, като невинност, като лекота на битието.“

    И я представят. Все по-успешно с всяка измината година на почти четвъртвековния „Преход“. Населението получава онова, което напълно удовлетворява долните му страсти.

    Трагиката е в това, че в резултат на напъна на простотията погива остатъкът.

    Онзи библейски остатък, който се нарича НАРОД.

  2. Браво Веселина!
    Чудесна, реалистична картина на невежеството-за съжаление.Ще я „видят“ и изстрадат пак тези,които не пестят за мерцедеси, а за образование.
    А „доволните“- те ще се все повече, докато държавата ги толерира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *