2024-04-23

1 thought on “Пагубно е безразличието към близкото ни минало

  1. Из текст, публикуван преди 13 години, малко след смъртта на Живков http://www.kultura.bg/media/my_html/2041/b_tj.htm

    „Олицетворявайки естествено наложеното състояние на подчиненост на страната, той се ползваше виртуозно от него. В интерес на кокошето ято.
    В епохата, в която човечеството позна безпрецедентно развитие и благосъстояние, той определи материалното доволство от живота на поданиците си като висша цел на политиката. Което не позволи на България овреме да се подготви за новите пътешествия, които я очакваха.
    Той вече е в миналото.

    В миналото ли са обаче неговите инструменти за властване, неговата философия на използване на подчинеността за пълнене на воденичката, неговата втораченост в статуквото и неспособност да рискува, т.е. да постави осъществяването на нагона си под въпрос, в името на стратегически цели?

    […]

    _______________
    * Принцип на кокошката – заемка от етологията: В кокошето ято всяка кокошка има строго определен ранг. Рангът се изразява в „кълваемост“ – възможността на дадената кокошка да кълве тези под нея. Първата може да кълве всички. Втората – всички, без първата. И т.н. – до последната, която е „кълваема“ от всички. Но само теоретично. Защото първата кокошка се чувства във всеки един момент застрашена от втората; тя – от третата и т.н. Затова (парадокс?) първата кокошка брани последната от ятото – и по този начин допринася за равновесието в него, пазейки поста си.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *