2024-04-26

1 thought on “WikiLeaks: От какво в България се е интересувало посолството на САЩ в София

  1. Wikileaks разпространи повече от 250 000 американски дипломатически телеграми с различно ниво на секретност. Няколко световни медии като Ню Йорк Таймс, Гардиън и Льо Монд публикуваха извадки от тях, но без пълните текстове, които съдържат поименна информация и могат да изложат на опасност лицата упоменати в тях.

    Мястото на България в това море от информация е тясно свързано с ключовите думи корупция и организирана престъпност, както можете да се убедите сами от позицията на страната в резултатите от търсене в Google с ключови думи „us embassy cables“+corruption Любопитно е, че сред европейските държави не България, а Румъния води по етикети „Корупция“ (7 от общо 53 записа са от посолството в Букурещ), но засега в публикуваните документи липсва пълен текст за северната ни съседка.

    Единственият засега пълен документ публикуван за България може да бъде видян на сайта на Гардиън. Ето в общи линии какво ни казва той.

    На 16 юни 2009 г., няколко дни преди изборите в секретна телеграма се определят главните приоритети на американското разузнаване за България в месеците преди срещата на държавния секретар Хилари Клинтън с българските си колеги. Тези приоритети са правовият ред, корупцията и престъпността сред националните елити. Американските служби се интересуват от корупцията сред утвърдените официални лица, включително извънбюджетни финансови потоци за поддръжка на лидерите. Източници за финансиране за политическите кандидати и правителствените планове за да се осигури прозрачност във финансирането.

    САЩ проявяват интерес към преценката, характера, уязвимостите, финансовата, здравната и биометрична информация за настоящи и новопоявяващи се лидери и съветници. Любопитно е, че подобни данни, но по-подробно разписани (ДНК, пръстови отпечатъци и т.н.) се изискват също за лидерите на някои африкански страни.

    За американците са много важни всички енергийни въпроси свързани с разнообразяването на енергийните източници, отношението и волята да се развива Европейската стратегия за сигурност, обявените и секретни договори с Русия, Иран и други страни от каспийския басейн. Руското влияние в енергетиката се свързва с фактори като корупцията отнасяща се до лицата взимащи ключови решения за енергетиката в правителството. Не е пропусната и организираната престъпност в енергийния сектор.

    Особено внимание се отделя на връзките на български официални лица с руски такива, както и с руски бизнесмени. Наблюдават се руските усилия да повлияят на европейската политика чрез България, опитите на Русия да експлоатира историческите и актуални връзки за да повлияе на вътрешното развитие и напредъка на руските интереси в България и региона.

    САЩ се интересуват от България и в областта на злоупотребите с еврофондове и финансови помощи.

    В заключение Биволъ ви предлага един кратък, но съдържателен резултат от търсене във всичките 250000 записа по ключова дума „organized crime“. Излизат само седем резултата, от които 4 са за Хърватска и 3 за България – добро постижение за страната ни в световен мащаб.

    Дата Източник Ключови думи

    2005-07-07 Embassy Sofia,“PINR, KCRM, PGOV, EINV, ECON, KCOR, BU, Organized Crime“

    2005-12-14 Embassy Sofia,“PREL, PINR, ECON, KCOR, KCRM, BU, Organized Crime“

    2005-11-02 Embassy Sofia,“PREL, PINR, EINV, ECON, KCOR, KCRM, BU, Organized Crime“

    2005-09-01 Embassy Zagreb,“KAWC, PREL, HR, Organized Crime/Corruption“

    2006-12-14 Embassy Zagreb,“PARM, PREL, ETTC, IR, HR, ORGANIZED CRIME/CORRUPTION“

    2004-11-08 Embassy Zagreb,“PGOV, PREL, HR, Organized Crime/Corruption, Political Parties/Elections“

    2005-03-09 Embassy Zagreb,“PREF, PGOV, HR, Organized Crime/Corruption, Refugee“

    2004-07-01 Embassy Zagreb,“PREL, MOPS, EFIN, ETTC, KAWC, BK, HR, Organized Crime/Corruption“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *