2024-04-24

3 thoughts on “Бъдеще в миналото (Калин Манолов за предисторията на атаката срещу кораба „Мармара“)

  1. палестинците се обиждали на арабин!?Какви си ги измисляте и си вярвате, че и внушавате. Добре ,че арабите си знаят, че са си братовчеди с израелците…

  2. Не съм чела по-голяма глупост от тая, че палестинците не били араби!
    Филистимляните (п’лищим) от Кафтор са изгубени отдавна като етноси!
    Днешните „палестинци“, или по-скоро израелските араби, говорят арабски, имат арабски обичаи и традиции и нямат НИЩО общо с онези стари филистимци, осен омразата им към Израел и името, което са си присвоили.

    Преди да се основе наново Израелската д-ва през 1948г, тези араби дори не са си помисляли да си правят държава или да се определят като отделен народ.

    Но сатана е изкривил дотам политическата обстановка, че днес неговите теории се ширят нашир и надлъж, като да са истина!

  3. Обсъждането на тази съдбоносна за света като цяло тема тръгва от една абсолютно неверна предпоставка, след което всичко изречено, написано, показано вече е изопачено и води до тотално погрешни изводи (и последствия).

    Палестинците НЕ СА араби!!!

    Те са онези филистимляни, за които Светото писание пише в Битие Глава 10: „1.Ето родословието на Ноевите синове: Сим, ХАМ и Яфет. След потопа родиха им се деца… 6.Хамови синове: Хуш,…14….Каслухим, отдето произлязоха ФИЛИСТИМЦИ…“

    Докато въобще етнонимът „арабин“ за първи път се появява чак във Втората книга на Летописите, Глава 17: „А от филистимци носеха Йосафату дарове сребро за данък; също и АРАБИ му докарваха дребен добитък…“, и Глава 21: „И възбуди Господ против Иорама духа на филистимци и АРАБИ, съседи на етиопци.“

    Това – от историческа гледна точка.

    Сега нека погледнем през очите на един автентичен палестинец.

    Счита ли той себе си за арабин?

    Не!!! Да го наречеш арабин – това е кръвна обида за палестинеца.

    Имах аспирант-палестинец. Беше високобразован мъж на средна възраст, произхождаше от богато палестинско семейство, говореше неколко чужди езици. Веднъж съвсем случайно го нарекох „арабин“, след което само официалното ми положение на негов научен консултант ме спаси от кръвопролитие. Все пак се наложи да изслушам неколкочасова лекция на тема „Палестина и палестинците – нищо общо с Арабия и арабите“.

    В действителност палестинците са една стара, с древна култура народност, възникнала всъщност по-рано и от евреите. Ето защо истинският палестинец основателно се обижда, когато го наричат (най-често от незнание, а нерядко – и преднамерено) „арабин“. Арабите са късно историческо явление и са номади, т.е. водещи скитнически, основан преимуществено на военни начала, начин на живот.

    Изводите оставям на непредубедения читател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *