2024-03-28

1 thought on “Кой се страхува от спасяването на българските евреи?

  1. В центъра на София от Софийската община се вижда паметникът с скулптурата на Любомир Далчев на затворника от Маутхаузен възвестяващ края на ХОЛОКОСТА и началото на Свободата. Но кой знае за него. По заповед на ДС името на Далчев и на паметника беха изкъртени за много години. Общинарите бяха превърнали галерията на открито на Далчев в пазар. И никой не смееше да публикува една снимка от това занемарено място. Вежди Рашидов отиде в Австрия и се поклони на същия паметник, но не си мръдна пръста в София да възстанови заличеното име на Далчев. Евреите се страхуват да кажат, че и в София имаме Паметник за Холокоста. Рашидов не смееше да поиска от общинарите да преименоват поне една улична табелка в Бояна с името „Маринковица“, (която никой не знае какво значи), с името на Любомир Далчев, където той създаде около двеста скулптури за различни места в София, някои от които хиляди виждат всеки ден. („Св. Климент Охридски“, „Воините на Самуила“, „Св Кирил и Методи“, „Св“ Никола, мозайка на гроба на Св Методи в Рим и други). Информацията за него е УИКИ е като „македонски“ скулптор с снимка на неговия паметник на Гоце Делчев в Скопие, цапан „као бугарски“. Добавена бе една снимка от Перущица, за да го представят като незначителен провинциален художник. Слава Богу, напоследък Борисов и Заев поднесоха венци на неговия паметник в Скопие. Също българския посланик в САЩ се поклони на паметника на Далчев за МакГахан в Ню Лексингтон. Един образ на решителен и силен човек, който знае какво върши и бе спечелил името „Освободител на България“.

    Не мога да разбера. Когато Далчев беше в България, го заклеймяваха като „американски, западен, упадъчен художник“. Искаха да изключват неговите студенти. Изхвърляха негови творби от изложбите. Забраниха книгите за него, СБХ никога не публикува един ред за него. Изравниха с земята неговото голямо ателие и склад. Даваха му поръчки да спасява пропаднали конкурси.

    Когато отиде в САЩ стана невъзвращенец, враг на народа, а по късно след промяната същите негови „съдии“ го обявиха „главатар на СОЦА“. И всички се срахуват да пишат или публикуват снимки за него, като българин, македонец или американец. За щастие eurochicago го вижда и го цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *