1 response

 1. Атанасов
  2018-06-24

  В центъра на София от Софийската община се вижда паметникът с скулптурата на Любомир Далчев на затворника от Маутхаузен възвестяващ края на ХОЛОКОСТА и началото на Свободата. Но кой знае за него. По заповед на ДС името на Далчев и на паметника беха изкъртени за много години. Общинарите бяха превърнали галерията на открито на Далчев в пазар. И никой не смееше да публикува една снимка от това занемарено място. Вежди Рашидов отиде в Австрия и се поклони на същия паметник, но не си мръдна пръста в София да възстанови заличеното име на Далчев. Евреите се страхуват да кажат, че и в София имаме Паметник за Холокоста. Рашидов не смееше да поиска от общинарите да преименоват поне една улична табелка в Бояна с името “Маринковица”, (която никой не знае какво значи), с името на Любомир Далчев, където той създаде около двеста скулптури за различни места в София, някои от които хиляди виждат всеки ден. (“Св. Климент Охридски”, “Воините на Самуила”, “Св Кирил и Методи”, “Св” Никола, мозайка на гроба на Св Методи в Рим и други). Информацията за него е УИКИ е като “македонски” скулптор с снимка на неговия паметник на Гоце Делчев в Скопие, цапан “као бугарски”. Добавена бе една снимка от Перущица, за да го представят като незначителен провинциален художник. Слава Богу, напоследък Борисов и Заев поднесоха венци на неговия паметник в Скопие. Също българския посланик в САЩ се поклони на паметника на Далчев за МакГахан в Ню Лексингтон. Един образ на решителен и силен човек, който знае какво върши и бе спечелил името “Освободител на България”.

  Не мога да разбера. Когато Далчев беше в България, го заклеймяваха като “американски, западен, упадъчен художник”. Искаха да изключват неговите студенти. Изхвърляха негови творби от изложбите. Забраниха книгите за него, СБХ никога не публикува един ред за него. Изравниха с земята неговото голямо ателие и склад. Даваха му поръчки да спасява пропаднали конкурси.

  Когато отиде в САЩ стана невъзвращенец, враг на народа, а по късно след промяната същите негови “съдии” го обявиха “главатар на СОЦА”. И всички се срахуват да пишат или публикуват снимки за него, като българин, македонец или американец. За щастие eurochicago го вижда и го цени.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top
mobile desktop