2024-04-19

2 thoughts on “Край на религиозния конфликт в Чикаго?

  1. Апостол Павел казва:

    „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса.“ Но за жалост православните църкви са разделени и си съперничат по национален признак. Такава е и българската и гръцката и сръбската и румънската и най-вече руската, където православието е вече държавна, имперска политика.

    И още: „Твърде срамотно е за вас вече това, че имате съдби помежду си; защо по-добре не си останете обидени? Защо по-добре не претърпите щета?“ Какъв коментар е нужен? Съдиш се с брата си християнин в светския съд и толкоз.

  2. Една църква е Църква, ако е Христова. Делението на българска (към българската Патриарщия или към ОСА), като основа за противоречие е в разрез с Евангелието (Словото Божие). Всяко такова деление превръща претендиращата да бъде Божия Църква в религиозна институция. Религиозните институции обичат ракотворни храмове и религиозни ерархии и от две хиляди години са се размножили хиляди такива, претендиращи, че са Божия Църква и се боричкат за ерархична власт и материално замогване. Защото четат Евангелието като дявола и пропускат това, което не ги устройва като например, че „Бог не живее в ракотворни храмове“. Ако си бяхте задали въпроса дали сте първо християни или сте първо българи, нямаче да сте се хванали гуша за гуша. А ако смятате че сте първо българи – нищо чудно че сте се хванали гуша за гуша. Остава обаче въпросът – дали наистина сте християни? За какво е битката ви – за контрол на сградата и парите, или за чистота на духовната ви принадлежност? Християнин християнина не съди. Българинът е готов да осъди всичко и всеки който му противоречи и не споделя мнението му. Ако сте избрали първо да бъдете българи, а после всичко останало, вие не можете да бъдете християни, затова и НИКОГА НЯМА ДА ЖИВЕЕТЕ В МИР ЕДИН С ДРУГИГО! Ако си направите труда да прочетете евангелието, ще си направите голяма услуга. Тези които са от Христа живеят в мир помежду си, тези които са от дявола – в постоянен раздор! Нужно ли е вообще да се пита вие от кого сте – българи поставящи себе си пред Христа?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *