2024-04-19

4 thoughts on “Кораб с български туристи потъна в Охридското езеро – национален траур

  1. Защо се чудите бе хора?
    Лека им пръст на загиналите.Бог да ги прости.
    Това е пълно безхаберие.Как може да нямат пасажерите спасителни жилетки???Аз имам 8 местна моторна яхта и въпреки, че влизам сам във водата с нея, бреговия офицер иска да му покажа 8 спасителни жилетки, 3 сигнални ракети и изправен пожарогасител.Нямам думи.Всичките са за затвора.

  2. Алчност е причина за Охридската трагедия

    Българските туристи, които претърпяха корабокрушението в Охридското езеро, не са имали местен гид и това, според Стопанската туристическа камара на Македония, е ключовата причина, поради която стана нещастието, предаде агенция МИА.

    Според Камарата отговорността за трагедията е преди всичко на местните инспекционни служби.

    „Ако групата туристи от България имаше местен гид, случаят щеше да изглежда много по-различно, защото се знае какъв е капацитетът на кораба и нямаше да се разреши да се качат толкова хора. Трагедията щеше да се избегне“, казва Бранко Босилков от Сружението на екскурзоводите.

    Според него в Охрид има трима местни инспектори, които за последните пет години са „хванали“ само един нередовен случай въпреки постоянните информации на Камарата, че всекидневно из града се движат по десет групи туристи без лицензиран екскурзовод.

    „Трябваше да ни се случи трагедия, за да осъзнаем докъде ни доведе неконтролируемото, несанкционирано желание за печалба“, подчерта председателят на Туристическата камара Емил Димитровски.

    Охридското пристанище е специален случай. Превърнато е в пазар, на който се преговаря кой колко хора ще вземе, на каква цена, а дали са изпълнени елементарните условия, никой не води сметка, посочва МИА.

    Във връзка с трагичния инцидент и твърденията в медии за възможността и у нас да има случаи на нарушаване изискванията за безопасност на плавателни средства, извършващи превоз на пътници, както и за неспазване на правилата за извършване на туристическа дейност,

    Върховна административна прокуратура образува преписки

    и предприе проверки, съобщиха от прокуратурата. Предмет на проверките са всички лица, които извършват туроператорска или туристическа агентска дейност на територията на страната.

    На тези от тях, които не спазват нормативните изисквания, ще бъдат заличавани регистрациите.

    В обхвата на проверката са всички плавателни средствал превозващи хора по реки, язовири и море.

    Ще се обърне специално внимание на колективните и индивидуалните средства за защита в плавателните съдове, както и на техническото им състояние.

    Прокуратурата ще проверява и извършваната дейност на контролните органи, които отговарят за спазване на законодателството в тази насока.

  3. С указ на Министерски съвет е решено 7 септември да бъде ден на национален траур, повод за който е смъртта на 15 български граждани, удавили се в Охридското езеро. БГНЕС припомня, че на 5 септември 2009 г. в 11 ч. местно време македонското корабче „Илинден“, което превозваше 52 български туристи към манастира Свети Наум, потъна за секунди на 200 метра от брега. При инцидента загинаха 15 българи. Това са Георги Ганчев Метанов, Куна Иванова Маджарова, Тодор Дончев Стаменов, Невенка Николова, Славка Михайлова Иванова, Бинка Гушанова, Мария Радева Димитрова, Нонко Николов Маджаров, Гина Тончева Георгиева, Павел Кузманов Павлов и Лушка Георгиева. Жертвите са предимно от Златица, Пирдоп, Антон и Челопеч. Всяко от семействата на загиналите ще получи по 10 000 лв., реши Министерски съвет. Веднага след информацията за трагедията премиерът Бойко Борисов изпрати в Охрид правителственият самолет ТУ-154, за да прибере в България оцелелите в трагедията. От пристигналите 38 българи, десет бяха откарани във Военно-медицинска академия, където бяха подложени на обстойни медицински прегледи поради получените различни наранявания. Четирима от оцелелите бяха хоспитализирани във ВМА и останаха там за наблюдение. Часове след трагедията в Охрид пристигна и президентът Георги Първанов. Той се срещна с оцелелите и им пожела кураж в тежката ситуация. Президентът разговаря и с македонския си колега Георге Иванов и получи уверение за пълно съдействие около трагичния инцидент. Веднага след инцидента македонският министър на транспорта Миле Янакиевски подаде оставка заради трагедията в Охридското езеро. България отмени тържествата по случай Деня на Съединението – 6 септември. В Пловдив беше отслужена заупокойна молитва за жертвите, на която присъстваха президентът Георги Първанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Необходимо е в такъв трагичен момент да бъде създадено специално звено, което да реагира в такива моменти и да координира усилията на различните институции, каза държавният глава. Малко след трагедията стана ясно, че потъналият кораб „Илинден“ е произведен през 1924 г. в Германия. В днешни дни той е бил използван за туристически цели и е разполагал с редовни документи. Корабът е минал технически преглед през май месец тази година и тогава е получил разрешение за плаване. Собственик на кораба е 23-годишният охридски гражданин Сотир Филевски. Той беше задържан в неделя в следствения арест за 30 дни по решение на съдия-следовател. Камен Михов от Върховната касационна прокуратура съобщи, че българската прокуратура започва собствено разследване на трагедията в Охридското езеро. Комисията за защита на потребителите започна проверка на фирмите „Клюнчев“ ООД и „Солак тур“ ООД, които са споменавани като извършители на организиран превоз за българските туристи в Охрид, участвали в трагичния инцидент. /БГНЕС /

  4. От водите на Охридското езеро са извадени телата на 15 българи. Сред тях има дете, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

    Сматаше се, че други шест възрастни жени вероятно също са загинали, защото те са се скрили на сянка в корабчето, съобщи премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на правителството.

    По-късно тази информация беше опровергана.

    Оцелял от потъналия в Охридското езеро кораб разказа за БНР (BNR.bg), че туристите на борда са били само български граждани. Те са от Златица, Пирдоп, Челопеч и община Антон.

    Екипажът и екскурзоводката били македонци.

    Човекът, чието име е Иван, разказа, че „Илинден“ завил рязко, преобърнал се и започнал да потъва бързо. Хората се спасявали кой както може.

    „Имаше дъски. Имаше няколко пояса. Общо-взето корабът не беше оборудван с жилетки, за да може да има за всеки. Обадиха се на съседни корабчета да дойдат. Започнаха един по един да спасяват който могат“, каза той.

    Според оцеляла жена, Йорданка Димитрова, цитирана от македонската агенция МИА,

    „Илинден“ разполагал само с две спасителни жилетки.

    Председателят на Българския червен кръст Христо Иванов съобщи за БТА, че спасителната операция е приключила и в момента се идентифицират телата на загиналите.

    Премиерът Борисов представи списък с имената на идентифицираните до този момент наши сънародници. Това са:

    Георги Ганчев Метанов
    Куна Иванова Маджарова
    Тодор Тончев Стаменов
    Невенка Николова
    Славка Михайлова Иванова
    Бинка Гушанова
    Мария Радева Димитрова
    Нонко Николов Маджаров
    Гина Дончева Георгиева
    Павел Кузманов Павлов
    Лушка Георгиева.

    Премиерът е получил имената от генералния консул в Битоля Наум Кайчев и следовател от македонската следствена служба.

    Трима души са настанени в реанимацията на местната болница.

    Министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска съобщи на пресконференция по-рано днес, че са загинали 15 пътници, петима са ранени, трима са изчезнали. Оцелелите са 50.

    Това означава, че на „Илинден“ е имало 73 души, а корабчето е имало разрешение да вози максимум 43 лица.

    Македонската телевизия А1 обаче съобщава, че от водите на Охридското езеро са извадени 22 тела. Тя се позовава на полицейски източници.

    По последна информация на българското правителство

    55 са пътувалите в кораба, 40 от тях са оцелели, 37 са настанени в хотел, двама се издирват, един е в болница.

    Правителственият самолет, изпратен от премиера Бойко Борисов, вече е в Охрид. Очаква се с него да се приберат оцелелите български граждани.

    На извънредно заседание правителството взе решение

    7 септември (понеделник) да бъде обявен за ден на национален траур.

    Отменени са тържествата по случай годишнината от Съединението на 6 септември. Остава само церемонията по поднасяне на венци от военните в памет на загиналите.

    Премиерът Бойко Борисов отмени и откриването на участъка от метрото от пл. „Св. Неделя“ до Националния стадион „Васил Левски“. То беше насрочено за 7 септември.

    Агенция Макфакс съобщи, че „Илинден“ е бил построен през 1924 г. в германския град Регенсбург. Корабът е минал технически преглед през май. Негов собственик е охридският гражданин Сотир Филевски.

    Поля Сапунджиева от пловдивската туристическа агенция „Радугатурс“ разказа пред кореспондента на БГНЕС в града, че е пътувала с „Илинден“.

    „Мога да кажа, че 30 човека едва поема като тежест, камо ли 54. Гемиите му са много стари, те са на 60 години. В кораба няма места за сядане на пътниците и те стоят прави“, съобщи тя.

    По думите й разходките с корабче по Охридското езеро не са включени в програмите на туроператорските фирми и те се правят по желание на туристите.

    „Всички кораби, които предлагат тази екстра са частни и стари, гемиите им са по над 50 години“, допълни Сапунджиева.

    Един от оцелелите, Иван Нешков, заяви за БНР, че пътуването с корабче по Охридското езеро е било предварително включено в програмата на екскурзията.

    С екскурзията до Охрид са свързани две фирми – „Солак Тур ООД“ и „Клюнчев ЕООД“.

    Коя от двете е организирала тура обаче не беше изяснено. С тази задача се е заела Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (RTA.Government.bg).

    Разпоредена е проверка, която да установия коя от двете фирми е извършила превоза, по какъв начин е възложен той, от кого е възложен и спазено ли е транспортното законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *