Home » Избрано

Алексей Петров проговори: 10 министри на “Станишев” са корумпирани

2009.09.03 Няма коментари
Spread the love

10 министри от правителството на Сергей Станишев са корумпирани. Това обяви в интервю пред “Труд” бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Преди три дни той напусна агенцията и обяви, че повече няма да мълчи, когато не е съгласен с действия на премиера. Според Петров имената на корумпираните са оповестени в доклад на ДАНС, с който е запознат и министър-председателят Бойко Борисов.

“Новият премиер е ориентиран не по-зле от мен, защото му е предоставен докладът на ДАНС. Аз съм доволен да чуя, че части от тоя доклад се оповестяват от неговите министри по телевизията. Само не ме питайте за броя на корумпираните, че ако ви кажа – има 10 бивши министри в доклада! – може да се уплашите. Всеки, сдобил се с власт в последните 20 години, се е корумпирал”, твърди бившият командос. Според него агенцията си е свършила работата. “Процесите в правоохранителната система се движат. Чадър над никого не е имало. Нека Бойко продължи”, казва Петров.

“Аз смятам да бъда опонент на Борисов. Ние с него сме били неведнъж опоненти – в спорта например. Неведнъж в трудни моменти сме си помагали – аз на него повече, той на мен по-малко… Сега той е премиер, но и аз съм минал през житейска и професионална школа, която ми позволява да му опонирам на ниво”, твърди бившият офицер от ДАНС.

“Хората в България имат достатъчно страхове в момента – за кризата, за заплатите, за пенсиите… Каквото и да кажа, едва ли повече ще ги уплаши. А и нямам за цел да плаша някого. Но аз май че съм от първите – по азбучен ред може би – който се опитва да каже на Бойко, че нещо бърка. Знам, че като правя този опит, притеснявам доста хора. Напразни са обаче притесненията, че ще злоупотребя с информацията, която съм придобил по време на служба”, уверява бившият агент.

Първият съвет, който бившият офицер от ДАНС дава на премиера е да свали лихвите по кредитите. “Не може в България да има 10,5% лихва по кредитите, при условие че нормата на печалбата е 7-8 на сто. В момента, в който свалиш лихвите, икономиката на България ще се раздвижи. Това е първото, което трябва да направиш за доброто на страната ни. Другото е после. Има време да се правиш на полицай, да хващаш крадците от старата власт…”, казва Алексей Петров, който освен бивш командос е и доктор по икономика.

Когато централната банка сваля лихвите, не може търговските банки да ги вдигат над 10%. Във властта на премиера е да вземе мерки за сваляне на лихвите по кредитите и за финансиране на стопанската дейност на фирмите у нас, смята той. Ако Бойко не свали лихвите, той рискува държавата да влезе във фалит, твърди Алексей Петров.

Бившият спецагент разкрива, че ДАНС като структура е проект от времето на царския кабинет. Той си има автори – екип от експерти, в това число 3-ма професори от 3 университета. Тяхната идея била да се създаде инструмент за координация на институциите и информацията, която получава за нуждите на управлението министър-председателя. “Станишев одобрява тази идея, която получава в наследство. Сега се говори, че той е създал ДАНС като алтернатива на ръководеното от Румен Петков МВР. Може и така да е. В научния проект за ДАНС има и такъв аргумент: премиерът да не е в плен на огромната информация, с която разполага министърът на МВР”, обяснява Петров.

На въпрос дали ще оцелее старото му приятелство с Борисов, ако му кажете всички тези неща бившият офицер отговаря: “Приятелството в случая не върши работа. Бойко е сръдлив и мнителен. Ние сме спорили неведнъж и в миналото, което може би ни е помогнало да се развием. В спора за ДАНС аз съм непреклонен: за 1,5 г. от създаването си тази агенция се развиваше добре, по европейски. Боя се, че ще направи завой назад под ръководството на Драшков. Според него, ако премиерът иска ДАНС да е спокойно работеща агенция, трябва да я дистанцира от Драшков и неговия кръг.

Петров отрича да е следил или подслушвал журналисти. Той твърди, че не му се е налагало да се запознава с това оперативно дело. Чул Драшков да казва в медиите, че Сертов е подписал за “Галерия” докато бившият говорител на ДАНС Зоя Димитрова отрече. На въпрос кой лъже от двамата бившият командос казва: “Зоя не лъже.” Според него е хубаво делото да се разсекрети изцяло, но това не може да стане, в него се съдържат лични данни. Ако се разсекретят само части, то ще си е жива манипулация, смята Алексей Петров.

Бившият офицер смята, че няма нищо лошо ДАНС да установи контрол върху контрабандните канали, особено ако ги пресуши. Петров не отрича, че познава Маргините и Златко Баретата и казва: “Може и кафе да сме пили”. “Бяхме колеги с Пламен и Ангел при баретите. Говорили сме неведнъж, че никой не е безгрешен и всеки си плаща за грешките. И аз включително. Те знаят как е да представляваш институция. Нищо лично”, заявява бившият командос по повод познанството си с т.нар. братя Галеви.

На въпрос дали е простил на бившия вътрешен министър Румен Петков, че го е осветил като агент под прикритие Алексей Петров отговаря: “На Румен това е най-малкото, което трябва да му се прощава. Истината е, че след като каза за мен, той ми предложи висок пост в МВР. Но аз избрах ДАНС, понеже беше нов проект. В ДАНС пък ми предложиха да избера: екипа “Сертов” или кръга “Драшков”. Избрах по-непознатия за мен Сертов, защото при Драшков опитаха да ме вербуват за неясни цели. А аз работя за държавата”. Накрая Алексей Петров уверява, че сега мястото му е в науката. Не е нужно да заемаш висок пост, за да играеш важна роля, смята той.

www.vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.