Home » Избрано

Кораб с български туристи потъна в Охридското езеро – национален траур

2009.09.05 4 коментара
Spread the love

Пътнически кораб с около 50 души на борда е потънал по обяд в Охридското езеро, предаде агенция МИА.

Корабът “Илинден” потънал на около 200 м от брега, малко след като потеглил от пристанището на Охрид. Плавателният съд пътувал за манастира “Св. Наум”.

Инцидентът се случил между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро. Според очевидци, цитирани от БГНЕС, корабът потънал много бързо. Времето е било тихо.

На борда по първоначална информация имало около 50 туристи и екипаж. Според кореспондента на агенция “Фокус” в града повечето са българи.

БНР се свърза с македонския гражданин Любчо Куртелов от Охрид, който съобщи, че автобусът, превозвал българските туристи, повечето пенсионери, е с пловдивска регистрация – РВ0231ВТ.

Кметът на Пирдоп Антоанета Илиева каза, че автобусът е бил на фирма “Клюнчев ЕООД” от Димитровград.

На помощ на пострадалите първо са се притекли хора от близкия автокъмпинг, които с лодка успели да спасят част от тях. В близост са били два други туристическа кораба и те са помогнали за спасяването на туристите.

Няма официално потвърждение за броя на жертвите и пострадалите.

Загинали са поне 20 души, но цифрите постоянно се променят. Няма официална информация за националността на всички жертви.

Капитанът на кораба е жив.

Противоречива е информацията как се е случила трагедията. Телевизия А1 съобщава, че корабът е потънал, но според очевидци той е бил стар и се е разцепил на две, след което бързо бил погълнат от водата. Според друга версия “Илинден” се е обърнал.

БГНЕС цитира министъра на отбраната на Македония Зоран Коняновски, според когото причината за инцидента вероятно е по-големият брой пътници. Корабчето е регистрирано за 45 души, но в него е имало 53 души.

Плавателният съд е имал документ за техническа изправност, валиден до 23 май 2010 г., но е бил стар.

Министърът без портфейл Божидар Димитров каза за БНР, че се е свързал със свои приятели в Охрид, които са на мястото на трагедията и те са му казали, че туристите са били на стар граничен катер, износен, с много тънка обшивка.

В спасителната операция участват водолази. Ангажирани са всички линейки, с които разполага службата за спешна медицинска помощ в Охрид.

Спасените туристи са откарани в хотел “Метропол”. Трима са били прегледани в болницата в Охрид, само една жена е останала под лекарско наблюдение.

Говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Драговест Горанов каза за БГНЕС, че официална информация за трагедията може да се очаква най-рано тази вечер.

Създаден е кризисен щаб под ръководството на зам.-министъра на външните работи Милен Люцканов. Министерството е открило гореща телефонна линия, на която може да се получи информация за инцидента. Номерата са два – 02/948 30 03 и 02/948 20 05.

Премиерът Бойко Борисов разпореди правителственият самолет ТУ-154 да излети незабавно за Охрид, за да прибере оцелелите български туристи.

“Проведох разговори с македонския премиер Никола Груевски, за да бъде оказана максимална помощ на пострадалите. Разпоредих на правителствения самолет да излети за Охрид и да прибере оцелелите туристи. За Охрид ще замине и зам.-министъра на външните работи Марин Райков”, заявил за “Фокус” министър-председателят.

За Македония беше изпратен и специализиран медицински екип, в който има реаниматори, хирурзи, травматолози, психолози и медицински сестри.

Президентът Георги Първанов е отменил всичките си ангажименти днес и утре. С премиера Борисов са обсъдили обявяването на ден на национален траур.

В Пловдив бяха отменени всички чествания по повод годишнината от Съединението.

Знамената пред сградата на общината ще бъда свалени в знак на траур. Обмисля се отменянето на тържествената заря.

Вместо празнична литургия пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва.

Скопие обяви 6 септември за ден на национален траур. На мястото на трагедията са премиерът на Македония Никола Груевски, президентът Георге Иванов и няколко министри.

Македонският министър на транспорта Миле Янакиевски е подал оставка.

Източник: БТА и Вести.бг

4 коментара »

 • Pesho said:

  От водите на Охридското езеро са извадени телата на 15 българи. Сред тях има дете, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

  Сматаше се, че други шест възрастни жени вероятно също са загинали, защото те са се скрили на сянка в корабчето, съобщи премиерът Бойко Борисов след извънредно заседание на правителството.

  По-късно тази информация беше опровергана.

  Оцелял от потъналия в Охридското езеро кораб разказа за БНР (BNR.bg), че туристите на борда са били само български граждани. Те са от Златица, Пирдоп, Челопеч и община Антон.

  Екипажът и екскурзоводката били македонци.

  Човекът, чието име е Иван, разказа, че “Илинден” завил рязко, преобърнал се и започнал да потъва бързо. Хората се спасявали кой както може.

  “Имаше дъски. Имаше няколко пояса. Общо-взето корабът не беше оборудван с жилетки, за да може да има за всеки. Обадиха се на съседни корабчета да дойдат. Започнаха един по един да спасяват който могат”, каза той.

  Според оцеляла жена, Йорданка Димитрова, цитирана от македонската агенция МИА,

  “Илинден” разполагал само с две спасителни жилетки.

  Председателят на Българския червен кръст Христо Иванов съобщи за БТА, че спасителната операция е приключила и в момента се идентифицират телата на загиналите.

  Премиерът Борисов представи списък с имената на идентифицираните до този момент наши сънародници. Това са:

  Георги Ганчев Метанов
  Куна Иванова Маджарова
  Тодор Тончев Стаменов
  Невенка Николова
  Славка Михайлова Иванова
  Бинка Гушанова
  Мария Радева Димитрова
  Нонко Николов Маджаров
  Гина Дончева Георгиева
  Павел Кузманов Павлов
  Лушка Георгиева.

  Премиерът е получил имената от генералния консул в Битоля Наум Кайчев и следовател от македонската следствена служба.

  Трима души са настанени в реанимацията на местната болница.

  Министърът на вътрешните работи на Македония Гордана Янкуловска съобщи на пресконференция по-рано днес, че са загинали 15 пътници, петима са ранени, трима са изчезнали. Оцелелите са 50.

  Това означава, че на “Илинден” е имало 73 души, а корабчето е имало разрешение да вози максимум 43 лица.

  Македонската телевизия А1 обаче съобщава, че от водите на Охридското езеро са извадени 22 тела. Тя се позовава на полицейски източници.

  По последна информация на българското правителство

  55 са пътувалите в кораба, 40 от тях са оцелели, 37 са настанени в хотел, двама се издирват, един е в болница.

  Правителственият самолет, изпратен от премиера Бойко Борисов, вече е в Охрид. Очаква се с него да се приберат оцелелите български граждани.

  На извънредно заседание правителството взе решение

  7 септември (понеделник) да бъде обявен за ден на национален траур.

  Отменени са тържествата по случай годишнината от Съединението на 6 септември. Остава само церемонията по поднасяне на венци от военните в памет на загиналите.

  Премиерът Бойко Борисов отмени и откриването на участъка от метрото от пл. “Св. Неделя” до Националния стадион “Васил Левски”. То беше насрочено за 7 септември.

  Агенция Макфакс съобщи, че “Илинден” е бил построен през 1924 г. в германския град Регенсбург. Корабът е минал технически преглед през май. Негов собственик е охридският гражданин Сотир Филевски.

  Поля Сапунджиева от пловдивската туристическа агенция “Радугатурс” разказа пред кореспондента на БГНЕС в града, че е пътувала с “Илинден”.

  “Мога да кажа, че 30 човека едва поема като тежест, камо ли 54. Гемиите му са много стари, те са на 60 години. В кораба няма места за сядане на пътниците и те стоят прави”, съобщи тя.

  По думите й разходките с корабче по Охридското езеро не са включени в програмите на туроператорските фирми и те се правят по желание на туристите.

  “Всички кораби, които предлагат тази екстра са частни и стари, гемиите им са по над 50 години”, допълни Сапунджиева.

  Един от оцелелите, Иван Нешков, заяви за БНР, че пътуването с корабче по Охридското езеро е било предварително включено в програмата на екскурзията.

  С екскурзията до Охрид са свързани две фирми – “Солак Тур ООД” и “Клюнчев ЕООД”.

  Коя от двете е организирала тура обаче не беше изяснено. С тази задача се е заела Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация” (RTA.Government.bg).

  Разпоредена е проверка, която да установия коя от двете фирми е извършила превоза, по какъв начин е възложен той, от кого е възложен и спазено ли е транспортното законодателство.

 • Traur said:

  С указ на Министерски съвет е решено 7 септември да бъде ден на национален траур, повод за който е смъртта на 15 български граждани, удавили се в Охридското езеро. БГНЕС припомня, че на 5 септември 2009 г. в 11 ч. местно време македонското корабче “Илинден“, което превозваше 52 български туристи към манастира Свети Наум, потъна за секунди на 200 метра от брега. При инцидента загинаха 15 българи. Това са Георги Ганчев Метанов, Куна Иванова Маджарова, Тодор Дончев Стаменов, Невенка Николова, Славка Михайлова Иванова, Бинка Гушанова, Мария Радева Димитрова, Нонко Николов Маджаров, Гина Тончева Георгиева, Павел Кузманов Павлов и Лушка Георгиева. Жертвите са предимно от Златица, Пирдоп, Антон и Челопеч. Всяко от семействата на загиналите ще получи по 10 000 лв., реши Министерски съвет. Веднага след информацията за трагедията премиерът Бойко Борисов изпрати в Охрид правителственият самолет ТУ-154, за да прибере в България оцелелите в трагедията. От пристигналите 38 българи, десет бяха откарани във Военно-медицинска академия, където бяха подложени на обстойни медицински прегледи поради получените различни наранявания. Четирима от оцелелите бяха хоспитализирани във ВМА и останаха там за наблюдение. Часове след трагедията в Охрид пристигна и президентът Георги Първанов. Той се срещна с оцелелите и им пожела кураж в тежката ситуация. Президентът разговаря и с македонския си колега Георге Иванов и получи уверение за пълно съдействие около трагичния инцидент. Веднага след инцидента македонският министър на транспорта Миле Янакиевски подаде оставка заради трагедията в Охридското езеро. България отмени тържествата по случай Деня на Съединението – 6 септември. В Пловдив беше отслужена заупокойна молитва за жертвите, на която присъстваха президентът Георги Първанов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Необходимо е в такъв трагичен момент да бъде създадено специално звено, което да реагира в такива моменти и да координира усилията на различните институции, каза държавният глава. Малко след трагедията стана ясно, че потъналият кораб “Илинден” е произведен през 1924 г. в Германия. В днешни дни той е бил използван за туристически цели и е разполагал с редовни документи. Корабът е минал технически преглед през май месец тази година и тогава е получил разрешение за плаване. Собственик на кораба е 23-годишният охридски гражданин Сотир Филевски. Той беше задържан в неделя в следствения арест за 30 дни по решение на съдия-следовател. Камен Михов от Върховната касационна прокуратура съобщи, че българската прокуратура започва собствено разследване на трагедията в Охридското езеро. Комисията за защита на потребителите започна проверка на фирмите „Клюнчев“ ООД и „Солак тур“ ООД, които са споменавани като извършители на организиран превоз за българските туристи в Охрид, участвали в трагичния инцидент. /БГНЕС /

 • mark said:

  Алчност е причина за Охридската трагедия

  Българските туристи, които претърпяха корабокрушението в Охридското езеро, не са имали местен гид и това, според Стопанската туристическа камара на Македония, е ключовата причина, поради която стана нещастието, предаде агенция МИА.

  Според Камарата отговорността за трагедията е преди всичко на местните инспекционни служби.

  “Ако групата туристи от България имаше местен гид, случаят щеше да изглежда много по-различно, защото се знае какъв е капацитетът на кораба и нямаше да се разреши да се качат толкова хора. Трагедията щеше да се избегне”, казва Бранко Босилков от Сружението на екскурзоводите.

  Според него в Охрид има трима местни инспектори, които за последните пет години са “хванали” само един нередовен случай въпреки постоянните информации на Камарата, че всекидневно из града се движат по десет групи туристи без лицензиран екскурзовод.

  “Трябваше да ни се случи трагедия, за да осъзнаем докъде ни доведе неконтролируемото, несанкционирано желание за печалба”, подчерта председателят на Туристическата камара Емил Димитровски.

  Охридското пристанище е специален случай. Превърнато е в пазар, на който се преговаря кой колко хора ще вземе, на каква цена, а дали са изпълнени елементарните условия, никой не води сметка, посочва МИА.

  Във връзка с трагичния инцидент и твърденията в медии за възможността и у нас да има случаи на нарушаване изискванията за безопасност на плавателни средства, извършващи превоз на пътници, както и за неспазване на правилата за извършване на туристическа дейност,

  Върховна административна прокуратура образува преписки

  и предприе проверки, съобщиха от прокуратурата. Предмет на проверките са всички лица, които извършват туроператорска или туристическа агентска дейност на територията на страната.

  На тези от тях, които не спазват нормативните изисквания, ще бъдат заличавани регистрациите.

  В обхвата на проверката са всички плавателни средствал превозващи хора по реки, язовири и море.

  Ще се обърне специално внимание на колективните и индивидуалните средства за защита в плавателните съдове, както и на техническото им състояние.

  Прокуратурата ще проверява и извършваната дейност на контролните органи, които отговарят за спазване на законодателството в тази насока.

 • Горския said:

  Защо се чудите бе хора?
  Лека им пръст на загиналите.Бог да ги прости.
  Това е пълно безхаберие.Как може да нямат пасажерите спасителни жилетки???Аз имам 8 местна моторна яхта и въпреки, че влизам сам във водата с нея, бреговия офицер иска да му покажа 8 спасителни жилетки, 3 сигнални ракети и изправен пожарогасител.Нямам думи.Всичките са за затвора.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.