2024-04-23

1 thought on “Лазар Мойсов, избил стотици българи от Македония, почина на 91 години

  1. Паметна плоча на Коце Ципушев, най-дългогодишния политически затворник на Македония, бе открита в Радовиш

    27 август 2011

    В град Радовиш бе открита паметна плоча на Коце Ципушев – най-дългогодишния политически затворник на Македония в сръбските затвори. Това съобщи за Агенция “Фокус” Панде Евтимов от Скопие. Повод за поставянето на паметната плоча е 70-годишнината от излежаването на 19-годишната затворническа присъда в сръбските затвори на революционера Коце Ципушев. Инициативата е на Емилия Ципушева, със съдействието на кмета на Радовиш Роберт Велков и председателя на Дружеството на политическите затворници, съдени за македонската кауза – Никола Андонов.
    Паметната плоча е посветена на мъченическия и славен път на всички политически затворници и другите репресирани в Радовишка околия. На барелефа е поставена картата на целокупна Македония, с три гълъба. На освещаването на паметната плоча са присъствали хора от Кочани, от Щип, от Свети Николе, Велес, Радовиш, Струмица, Гевгели, Богданци и други населени места.
    „Неговите внучки днес живеят в София. Преди няколко години беше възобновен и гробът му в гробищата в Орландовци. Неговото име носи и една улица в София. Има и книга „19 години в сръбските затвори”, отпечатана в София, препечатана и в Македония. Днес в Радовиш има само няколко души от рода Ципушеви; иначе много от семейството са лежали по затворите. Родът му е близък и до Тодор Александров”, разказа Панде Евтимов, който се познава добре с наследниците на рода Ципушеви.
    „Коце Ципушев е най-дългогодишният политически затворник на Македония в сръбските затвори. Бил е в затворите в Лепоглава, в Сремска Митровица, в Словения, в хърватските затвори… За него са се изказвали хубаво и сръбските, и хърватските революционери, които са лежали с него в затвора и са казвали – „Ципушеви бяха храбри люде, които не предаваха никого, а бяха горди от своето потекло и от онова, за което бяха затворени”. Това казва самият Родолюб Чолакович в своите спомени, които завършва няколко години след спомените на Коце Ципушев”, каза Панде Евтимов.

    Агенция “Фокус” припомня:
    Константин Ципушев (1877 – 1968) е роден в Радовиш. Член е на Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация. Женен е за сестрата на Тодор Александров – Екатерина. Ръководител е на Революционния комитет в Кочани при подготовката на въстанието от 1903 година. След Междусъюзническата война (1913) се премества в София, ръководи революционния пункт в Струмица. След Първата световна война е арестуван от английските окупационни власти и е предаден на сръбските власти. Получава смъртна присъда, заменена с 20-годишен затвор. Излиза от затвора през 1937 година. Книгата му „19 години в сръбските затвори” е издадена в София през 1943 година с предговор от Симеон Радев. В Скопие излиза през 2006 г. Завръща се в Македония между 1941 и 1944 година като след края на Втората световна война отново идва в София. Отказва да сътрудничи на новата власт по време на македонизацията на населението в Пиринско. Умира в София на 11 януари 1968 г., където е погребан.

    Агенция „Фокус“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *