Home » Избрано

Румяна Желева все пак е управител на „Етко-Шнайдерс“

2010.01.22 Няма коментари

Въпреки, че случаят с неуспелия кандидат-еврокомисар и вече бивш външен министър Румяна Желева може да се смята за приключен, от предоставената на „Дневник“ в петък справка от фирменото отделение на Софийския градски съд става ясно, че тя все още е управляващ и представляващ дружеството „Етко-Шнайдерс“ ООД (виж факсимиле № 1).

Казусът възникна заради декларацията й при встъпването й в длъжност като външен министър през юли 2009 г., в която Желева е посочила, че 12 месеца преди назначаването й е била в управлението на „Етко-Шнайдерс“ ООД. Дадената от СГС справка показва, че според актуалното състояние на фирмата към датата 20.01.2010 г. тя продължава да е управител. В документа е посочена крайна дата 01.01.2008 г., откогато тече тригодишният срок за пререгистрация на фирмите. От търговското отделение на съда поясниха, че към момента заявление за промяна на състоянието, както и за пререгистрация не е подавано.

В понеделник шефът на кабинета на Желева в качеството й все още на външен министър Димитър Кюмюрджиев категорично отрече пред „Труд“ началничката му да има участие в „Етко-Шнайдерс“. „Румяна Желева е напуснала управлението на фирмата на 7 януари 2002 г. с решение на общото събрание на съдружниците, след като тя е подала молба. Имам го документирано пред мен“, заявява той пред вестника.

„Попитан защо тази информация не фигурира в регистрите, Кюмюрджиев посъветва въпросът да се отправи към Софийския градски съд. Помолен да изпрати документа на „Труд“, той заяви: „Няма да ви изпратя нищо! Каквото искате пишете!“. Кюмюржиев не можа да отговори нищо за статута на Желева в „НИФ Труд“ АД. Думите на Кюмюрджиев обаче се разминават с написаното в декларацията за конфликт на интереси, подадена от Желева при встъпването й в длъжност като външен министър това лято“, се посочва в публикацията.

В сряда пред БНР, след като беше приета оставката й като министър, на въпрос за участието й в „Етко Шнайдерс“ Желева каза: „Това вече минава всички граници и аз смятам, че трябва да гледам натова с насмешка“.

Фирмата нашумя и с връзка с едно от създадените преди 1989 г. от режима на Живков задгранични дружества. Към темата насочи изказване на външния министър от кабинета Станишев Ивайло Калфин в Брюксел, че Желева управлява фирма, основана от бившата комунистическа Държавна сигурност. Става въпрос за регистрираната през 1988 г. във Вадуц, Лихтенщайн – ETCO EUROPEAN TRADING ESTABLISHMENT, която според тамошния регистър е все още действаща. Тя се представлява от адвоката Иво Бек, но за неин основател се сочи Георги Найденов, бивш шеф на „Тексим банк“ от времето на Живков.

Връзката с управляваната от Желева Фирма е през друго българско дружество – „Етко-Дунавия“, което до 2002 г. е било съсобственик на „Етко-Шнайдерс“ заедно с „НИФ ТРУД“. „ЕТКО-ДУНАВИЯ“ е регистрирана през 1990 г. като филиал на лихтенщайнската фирма „ЕТКО ЮРОПИЪН ТРЕЙДИНГ ЕСТАБЛИШМЪНТ“. Според публикациите разрешението за регистрация на филиала е дадено от Министерството на икономиката и планирането в Заповед N°28 от 26.07.1989 (виж факсимиле № 2).

Източник: Дневник

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.