Home » Избрано

Трактора – Кръстник на BG мафията

2011.08.02 Един коментар
Spread the love

В. “Ню Йорк Таймс” пише за Алексей Петров

Скандалните разкрития за тартора на Октопода Алексей Петров и пипалата, които е пуснал в ъндърграунда и обществения живот на България, стигнаха отвъд океана. Едно от най-престижните американски издания – вестник „Ню Йорк таймс”, публикува обширна статия, в която описва Трактора като кръстник на  българската мафия и подчертава, че кабинетът „Борисов” е изненадал всички и е създал чувство за ново начало, погвайки човек, считан за недосегаем.

В материала под заглавие „Законност и ред по български” се посочва, че в началото на миналата година премиерът Бойко Борисов е обявил тържествено война на кръстниците на организираната престъпност у нас и е стартирал операция „Октопод”, при която бяха арестувани Алексей Петров и аверите му. „Целта на операцията беше да обезглави престъпна мрежа, която беше толкова огромна, че пипалата й се простираха навсякъде в българското общество”, подчертава вестникът, като окачествява акцията като „едно от най-изявените усилия на България да се справи с босовете на рекета, проституцията и отвличанията”. „Ню Йорк таймс” описва детайлно ареста на Трактора и посочва, че макар Петров по-късно да бе пуснат от съда първо под „домашен арест”, а след това срещу подписка, срещу него има редица обвинения за тежки престъпления. Те са за рекет, изнудване, организиране и ръководене на престъпна група, опит за убийство, източване на ДДС, пране на пари и източване на „Кремиковци”. Обвиненията обаче не са повлияли много на бабаитлъка му, подчертава американският ежедневник и информира, че сега Трактора планира да се кандидатира за държавен глава и да се впусне в президентския вот наесен.

В процеса на проучването за статията журналист на „Ню Йорк таймс” се е срещнал и със самия Алексей Петров, като посочва, че през цялото интервю Трактора е въртял пръчка с пластмасов октопод, залепен на върха й и упорито е отричал обвиненията срещу него. “Ако бъде осъден, Петров – бивш шампион по карате и агент на контраразузнаването, ще бъде първото голямо име, което ще отиде в затвора като бос на организираната престъпност в страната”, обобщава вестникът, като цитира данни на Центъра за развитие на демокрацията, според които пазарът на дрогата у нас генерира годишно 124 млн. долара, а пазарът на плът – 168 млн. долара. Още при ареста на Петров стана ясно, че той е държал по-голямата част от бизнеса с проститутки в София.

В статията е цитиран и адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии, който посочва, че допреди ареста на Трактора му се е носела славата на човек, с когото не трябва да се заяждаш. „Ако имаше изненада, след като това правителство дойде на власт, то беше, че реши, да се заяде с Петров”, подчертава вестника, позовавайки се на думите на Грозев.


Източник: в. “Политика”

One Comment »

  • Osvedomen said:

    “Yet Mr. Borisov’s own rise, from fireman, judo coach and bodyguard to the pinnacle of political power, underscores how Bulgaria’s transition from Communism blurred lines between politics, state security and an aggressive, no holds-barred form of money-making that sometimes seemed indistinguishable from organized crime. ” New York Times

    “И все пак собственото изкачване на Борисов, от пожарникар, джудо треньор и бодигард до върха на политическата власт, подчертава как прехода на България от комунизма замъгли линиите между политиката, държавната сигурност и един агресивен, не притежаващ ограничения начин за правене на пари, който понякога изглеждаше неразличим от организираната престъпност. “Ню Йорк Таймс

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.