2024-03-29

3 thoughts on “БСК: Квалифицираните кадри драстично намаляват

  1. Квалифицираните кадри драстично намаляват.защо ли това е така?главните виновници за това са назначените капиталисти от БКС и АИКАБ.У нас хората продължават да живеят много зле, да са свръхексплоатирани и ниските доходи са главният и основен проблем на българското общество.

    Може би те не артикулират съвсем точно какво искат, но показват, че има хора, които са недоволни не от това, че има новини на турски, че Ванга е обявена за вещица или че имаме проблем с приемането ни в Шенген, а от това, че живеят бедно.

    Бедността в България не е от вчера, повече от 65 години българите живеят в условия на свръхексплоатация.

    Комунистическата държава е най-алчният капиталист на света.

    Тя превръща цели народи в роби, плащайки им колкото да не умрат от глад и ги лишава от елементарни блага в името на налудни цели и благоденствието на върхушката. При комунизма хората у нас получаваха средна заплата от 70 долара по реалния курс тогава и 200 по номиналния. За същия труд братът грък, който има същата ниска производителност на труда, получаваше в края на 1989 г. 800-1000 долара, че и нагоре.

    Огромната печалба от робията се прахосваше за военни разходи, безбройни резиденции, безсмислени волунтаристични инвестиции. След падането на комунизма експлоатацията остана, но се смени начинът, по който се усвоява свръхпечалбата – разпределя се между частни лица. Друг е въпросът, че повечето от тези частни лица са онези същите, които ползваха благата и правеха налудните инвестиции и при комунистическата държава.

    Доходите останаха мизерни. Това е точната дума и вчера един доклад на Европейската комисия го доказа – 55,5% от българите живеят мизерно.

    Това означава, че ако им се счупи пералнята, те нямат пари да си купят веднага нова. Не могат да си позволят белтъчно хранене всеки ден, не могат да си позволят дори едноседмично пътуване в друго населено място. Или изобщо не могат да платят някакъв извънредно възникнал разход. Това е истината за България. Много хора се опитват да ни убеждават, че затова, че сме бедни, сме си сами виновни. Производителността на труда у нас била ниска, затова доходите били ниски и такива заслужаваме, защото срещу нас се изправя милиарден Китай, където хората са готови да работят за купичка ориз и ако много негодуват,, ще загубим и онова, което имаме. Това е пълна лъжа и глупост. Производителността на труда не зависи от заплащането, а от инвестициите в техника и ноу-хау. Ако имаш модерна технология, имаш и висока производителност. Но когато трудът е евтин, какъв ти е мотивът да влагаш пари в скъпи машини и модерни производства.

    Тоест цената на труда предшества производителността, а не я следва. Когато един работник ти е скъп, гледаш да му осигуриш условия за ефективен труд и да го натовариш максимално. Най-висока производителност на труда сред новоприсъединените страни в ЕС има Словакия – над 22 000 долара добавена стойност годишно на зает. В България тя е малко над 5000 долара. Е, ако мислено изравним заплатите в Словакия, които са 6 пъти по-високи от средните у нас – около 1200 евро, добавената стойност на словака ще се повиши с някакви си 5%. Истинската причина за високата производителност в Словакия не са някакви особени качества на местното население, а огромните инвестиции във високотехнологични производства, които бяха направени там. Словакия произвежда половината от колите в Европа. Но ако въпросът бе в евтиния труд, тези инвестиции щяха да са направени у нас, а те не са.

    Или любимият на всички дървени философи китайски народ. Който работи много, но му стига малко. 800 млн. китайци живеели с под долар на ден. Да, но този живот е възможен благодарение на фиксирания и подценен курс на юана. С този долар той може да води сравнително нормално съществуване в рамките на една комунистическа система. Но дори и там, в югоизточните части, където е развито голямото производство, отдавна доходите надхвърлят хиляда долара. А Китай е най-развиващият се пазар за луксозни стоки в света. България няма как да бъде Китай и това не може да е национална цел. Както се вижда от протестите, житейска цел на повечето активни българи е да живеят по-добре. Това е и дневният ред на ония над милион и половина сънародници, които трайно са се установили в чужбина. Те осъзнаха, че докато чакат държавата да се “оправи”, ще мине техният живот, а се “оправя” партийно-олигархичната камарила. България е територия 120 години ограбвана от своите чиновници и населена с озлобени, фрустрирани и свръхексплоатирани хора. Тъжната истина за нас е такава.

    Може ли властта да направи нещо? Да. Защото проблемите на обществото произтичат от самата власт. Най-големият работодател у нас е държавата. Тя трябва да плаща високи заплати. От това имаме полза всички, защото тези пари ще бъдат похарчени и ще бутат икономиката напред. Няма успяла държава в света, където да няма силно вътрешно потребление и високи цени. Никой не живее добре при нисък стандарт. Това го осъзнават и богатите хора у нас, и истинският бизнес. Те също имат интерес хората да имат пари, за да харчат. Може би има някаква малка прослойка новобогаташи, които се опиват от имането си и презират бедните си сънародници. Но и те ползват същата “Бърза помощ”, както и всички ние, и осъзнават, че не можеш да бъдеш истински богат в бедна държава.

    Има ли вътрешно потребление – има и инвестиции, има и бизнес. Няма ли потребление, колкото и да са ниски данъците и заплатите, всеки бяга от бедността. Намаляването на реалните доходи с процент и половина през януари е намалило потреблението с близо 4 процента, показват данните на държавната статистика.

    Националната цел, цялата държавна политика трябва да бъде за увеличаване на доходите. Това трябва, а не приемане в Шенген и чакалнята на еврото.

  2. 15% от децата отпадат от образователната
    система още в ранна училищна възраст и
    остават неграмотни.
    Други 20% завършили средно, заминават
    да учат в чужбина и голяма част от тях не
    се връщат в България.
    Обратно се връщат обикновено само
    децата на политиците, за да поемат
    управлението от бащите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *