2024-05-03

1 thought on “The Top 10 Global Risks for 2024

  1. И Световният икономически форум (WEF) публикува в сряда свой доклад за глобалните рискове за 2024 г., разкриващ какви са краткосрочните и дългосрочните заплахи в света според последното проучване.

    Относно краткосрочните заплахи, докладът уточнява, че „погрешната информация и дезинформацията“ е една от „най-сериозните“ заплахи, като потенциалът на изкуствения интелект (ИИ или AI) се разглежда като основен двигател за това.

    ИИ може „да наводни глобалните информационни системи с фалшиво съдържание“, ако бъде използван от „злонамерени участници“. Тези „лоши актьори“ могат да използват технологията „за разширяване на обществените и политически разделения“ и да предизвикат граждански вълнения и допълнителна правителствена цензура върху „свободния поток на информация“.

    С предстоящите многобройни избори през 2024 г. и 2025 г. и над 3 милиарда души, които трябва да се отправят към урните, този риск е „засилен“, се казва в доклада на WEF.

    Що се отнася до дългосрочните заплахи, рисковете, свързани с климата, „допринасят за 5 от 10-те най-големи заплахи, тъй като светът се приближава или вече пресича „повратните климатични точки“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *