Home » Авторски страници, политика

Разрешение за български вот в Германия. 62 избирателни секции

2021.03.09 Няма коментари
Spread the love

.

Германия даде съгласие за разкриване на 62 избирателни секции в 51 населени места на територията на страната, съобщи пресцентърът на МВнР. Още информация за гласуването на българските граждани в други страни вж. тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук и тук.

Германското Федералното министерство на външните работи e информирало с вербална нота българското Външно министерство, че дава съгласие за провеждане на предстоящите на 4 април български парламентарни избори на територията на страната.

В нотата се уточнява, че не се възразява срещу откриването на избирателни секции в посолството ни в Берлин, в генералните консулства във Франкфурт на Майн и в Мюнхен, и в офисите на почетните ни консули. По изключение се дава разрешение за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства. Германската страна дава съгласие за общо 62 избирателни секции в 51 населени места:

Разпределението по федерални провинции е, както следва:

Берлин – 4 секции (Посолство – 3, Български културен институт – 1).

Баден-Вюртемберг – 13 секции в 11 населени места:

Фрайбург, Хайлброн, Хайделберг, Карлсруе, Констанц, Манхайм (2), Офенбург, Равенсбург, Ройтлинген, Щутгарт (2), Улм.

Бавария – 11 секции в 9 населени места (ГК – Мюнхен – 2):

Аугсбург, Ландсхут, Мюнхен (3), Ноймаркт, Фюрт, Оберамергау, Пасау, Регенсбург, Вюрцбург.

Бремен – 3 секции в 2 населени места:

Бремен (2), Бремерхафен

Хамбург – 2 секции в 1 населено място.

Хесен – 5 секции в 4 населени места (ГК – Франкфурт/М – 2):

Дармщат, Франкфурт/М, Касел, Фирнхайм.

Долна Саксония – 3 секции в 3 населени места:

Хановер, Папенбург, Вилдесхаузен

Райнланд-Пфалц – 4 секции в 4 населени места:

Кобленц, Майнц, Трир, Вормс

Шлезвиг – Холщайн – 1 секция в 1 населено място:

Ноймюнстер

Саксония – 2 секции в 2 населени места:

Дрезден, Лайпциг

Саксония – Анхалт – 1 секция в 1 населено място (Офис на почетния консул).

Магдебург

Тюрингия – 3 секции в 3 населени места:

Аполда, Ерфурт, Йена

Северен Рейн Вестфалия – 10 секции в 9 населени места:

Аахен (Колшайд Херцогенрат), Бон, Дортмунд, Дуисбург, Дюселдорф, Есен, Гютерсло, Кьолн (2), Мюнстер.

От германска страна изрично се посочва, че на намиращите се извън задграничните ни представителства населени места, в които по изключение се дава съгласие за разкриване на избирателни секции, няма да бъде предоставян специален статут и те няма да се ползват с неприкосновеност в рамките на периода на гласуване. Осигуряването на обществения ред и сигурността на помещенията, включително задължението за спазване на приеманите на федерално и провинциално равнище решения и мерки с оглед ограничаване разпространението на COVID-19, в избирателните секции, следва да бъде осигурено от организаторите на изборите.

МВнР рипомня, че на последните парламентарни избори през 2017 г., българските граждани са гласували само в дипломатическите и консулските ни представителства, както и в офисите на почетните консули, а на последните избори през 2019 г. за Европейски парламент – в 24 секции в 21 населени места.

Предвид разрешителния режим и практиката на германските власти за разрешаване на секции извън ДКП само в порядъка на изключенията, даването на съгласие за откриване на 62 избирателни секции е безпрецедентно.

Този резултат е постигнат благодарение на координираните усилия на българското посолство и генералните ни консулства в Германия, Мрежата на изборните доброволци и множеството местни инициативи и сдружения на българската общност в Германия.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.