Home » Авторски страници, политика

Разрешение за български вот в Канада и РС Македония

2021.03.02 Няма коментари
Spread the love

.

Канада и РС Македония дадоха съгласие за организиране на тяхна територия на гласуване за предстоящите на 4 април български парламентарни избори, съобщи пресцентърът на МВнР. Още информация за гласуването на българските граждани в други страни вж. тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук, тук и тук.

Канада даде съгласие за разкриване на 11 избирателни секции за българските парламентарни избори

Департаментът на външните работи, търговията и развитието на Канада е информирал с нота българското Външно министерство, че дава съгласието на страната за откриване на 11 избирателни секции на нейна територия, във връзка с произвеждането на избори за народни представители на 4 април 2021 г.

В нотата се уточнява, че не се възразява срещу откриването на избирателни секции в двете дипломатически представителства на България в Отава и Торонто, както и в почетното консулство във Ванкувър. По изключение се дава разрешение за разкриване на СИК и в следните населени места извън задграничните ни представителства: Монреал, Брамптън, Калгари, Квебек, Вон, Кичънър, Ниагара Фолс и Едмънтън.

Канадската страна посочва изрично, че на намиращите се извън задграничните ни представителства населени места, в които по изключение се предоставя разрешение за разкриване на СИК, няма да бъде предоставян специален статут и те няма да се ползват с неприкосновеност в рамките на периода на гласуване. Осигуряването на обществената безопасност и сигурността на помещенията, където ще се гласува, следва да бъде обезпечено от страна на дипломатическите и консулските ни представителства.

Даденото съгласие от канадска страна за разкриване на посочените СИК не освобождава задграничните ни представителства в Канада от задължението за спазване на приеманите на федерално и провинциално равнище решения и мерки, с оглед ограничаване разпространението на COVID-19.

Отбелязва се, че в зависимост от развитието на епидемичната обстановка и издаваните от страна на федералните и провинциални здравни власти актуални разпоредби, съществува вероятност гласуването на място да не се състои по план, като се отправя молба към посолството да изготви планове за действие при подобна ситуация.

.

Република Северна Македония даде съгласие за организиране на изборите и в Охрид, Щип и Струмица

Във връзка с предстоящите избори за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г., Министерство на външните работи на Република Северна Македония даде съгласие за тяхното организиране и извън територията на посолството ни в Скопие и Генералното ни консулство в Битоля – конкретно в Охрид, Щип и Струмица.

Министерството на външните работи на страната припомня, че по време на изборите следва да се спазват препоръките на Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония и на местната Комисия по заразни болести, да се спазва разстояние от най-малко два метра и задължително да се носят защитни средства.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.