Home » Авторски страници, политика

Разрешение за български вот и в Румъния, Молдова, Нидерландия, Португалия и др.

2021.01.28 Няма коментари
Spread the love

.

Румъния, Молдова, Нидерландия, Китай, Португалия, Азербайджан и Узбекистан също дадоха съгласие за организиране на гласуване на тяхна територия за българските парламентарни избори – съобщи пресцентърът на МВнР. Вчера такова съгласие дадоха Испания, РС Македония, Грузия, Словения и Турция (вж. тук). Австралия даде такова разрешение още преди две седмици (вж. тук).

Румъния даде съгласие за откриване на избирателна секция в посолството ни в Букерещ

Във връзка с насрочените на 4 април 2021 г. избори за народни представители за Народно събрание на Република България, в посолството на Република България в Букурещ, с адрес str. Rabat Nr.5, sector 1, се предвижда откриването на избирателна секция за българските граждани, които към тази дата ще пребивават на територията на Румъния.

В нотата на Министерството на външните работи на Румъния, с която се изразява съгласие за откриване на избирателна секция в българското посолство, се отправя молба за съобразяване с епидемичната ситуация в Румъния и по-конкретно с разпоредбите на румънските власти, които ще бъдат в сила към 4 април 2021 г., с оглед превенция и защита срещу инфектиране с коронавирус.

.

Молдова даде съгласие за организиране на изборите на 4 април 2021 г.

Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова (МВнРЕИ) изрази съгласието на молдовските власти да се организират избори за народни представители за Народното събрание на Република България на 4 април 2021 г. в посолството на Република България в Кишинев и в Консулството на Република България в Тараклия.

Във връзка с епидемиологичната ситуация, молдовските власти изискват от посолството ни да спазва и следва всички препоръки, издадени от Министерството на здравеопазването, труда и социалната защита на Република Молдова, както и съответните решения на Националната извънредна комисия за обществено здраве за контрол и предотвратяване на COVID-19, валидни за изборния период.

В случай, че по време на изборите бъде обявено извънредно положение на цялата територия на Република Молдова или в определени части на страната, е задължително да се спазват правилата за поведение, установени от органите, които са обявили извънредното положение.

.

Нидерландия даде съгласие за организиране на избори за български парламент на нейна територия

Нидерландия даде съгласие за провеждането на нейна територия на изборите за народни представители за Народно събрание на 4 април 2021 г. и за разкриването на избирателни секции на територията на посолството в Хага, както и извън дипломатическата мисия, в случай на необходимост.

Министерството на външните работи на Нидерландия е информирало българското Външно министерство, че всички избирателни секции – било то на територията на дипломатическото/консулското представителство или извън тях, трябва да отговарят на изискванията на приложимото законодателство и регулации, включително и на разпоредбите по отношение на COVID-19.

Нидерландските власти изискват посолството ни да предостави на компетентните местни власти във всички общини, в които се планира отварянето на избирателни секции, най-малко четири седмици предварително, детайлизирани планове за изпълнение със стъпките, които ще бъдат предприети, за да се осигури гласуването, в съответствие с приложимите закони и регулации и с цел да се провери дали е необходимо прилагането на допълнителни мерки.

.

Китай разреши да бъдат разкрити избирателни секции за изборите на 4 април 2021 г. в посолството ни и в генералното консулство в Шанхай

Министерство на външните работи на Китай е уведомило с нота българското Външно министерство, че дава съгласие на територията на посолството в Пекин и на генералното консулство в Шанхай да бъдат разкрити избирателни секции, за провеждане на изборите за народни представители за Народното събрание на Република България на 4 април 2021 г.

Китайската страна информира още, че на територията на страната не се позволява разкриване на избирателни секции извън посолството и генералното консулство.

Според изискванията на съответния град, посолството и генералното консулство допълнително ще съгласуват с властите и ще вземат всички необходими противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавируса в деня на гласуването.

МВнР съветва българските граждани да следят официалните български сайтове на Министерството на външните работи, в рубриката „Избори“, на посолството в Пекин, на генералното консулство в Шанхай и на сайта на ЦИК, където може да бъде намерена актуална информация за провеждането на изборите извън страната.

.

Португалия даде съгласие за организиране на изборите на 4 април 2021 г.

Във връзка с насрочените избори за народни представители за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г., Министерството на външните работи на Португалската република е уведомило българското Външно министерство, че към момента няма пречки за провеждането на изборите на територията на Португалия.

Министерството ще съдейства за предприемане от португалските полицейски власти на необходимите мерки за безопасност в местата, където ще бъдат открити изборни секции.

Санитарните мерки в условията пандемията от Ковид-19 като задължително спазване на дистанция вътре и извън помещението, максимален брой граждани във вътрешното пространство и мерки за хигиенизиране на ръце и повърхности, ще бъдат определени от Генерална дирекция „Здравеопазване“ на Португалия към датата на провеждане на изборите.

В случай на обявено извънредно положение или затваряне на даден район или община гласоподавателите ще трябва да притежават декларация, която да им позволи да оправдаят пред властите необходимостта от пътуване с цел упражняване на правото на глас. При необходимост от такава декларация, ще бъде публикувана допълнително информация на интернет страницата на посолството – https://www.mfa.bg/embassies/portugal, с оглед осигуряване на безпрепятствено придвижване на българските граждани, за да гласуват.

.

Посолствата ни в Азербайджан и Узбекистан получиха съгласие за провеждане на избори

Властите в Баку и в Ташкент дадоха съгласие за разкриване на избирателни секции в сградите на българските посолства в двете столици. На 4 април 2021 г. българските граждани, които пребивават в Азербайджан или Узбекистан, ще могат там да упражнят правото си на глас.

Във връзка с продължаващата пандемия от Ковид-19, посолствата имат готовност да предприемат всички необходими мерки за осигуряване на безопасно гласуване и спазване на епидемиологичните изисквания в упоменатите държави.

.

————————————————————————-

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ИЗБОРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА

Български изборни доброволци от Едмонтон (Алберта), Монреал, Торонто и гр. Квебек  са подали на 27 януари колективно искане до българското посолство в Отава, за отваряне на допълнителни изборни секции в техните райони – се казва в съобщение на ФБ страницата “Избори и референдуми в чужбина”. Посолството в Отава и консулството в Торонто са се свързали с тях и са потвърдили, че ще бъде отправена допълнителна дипломатическа нота до федералните канадски власти, за разрешение за отваряне на исканите допълнителни секции.

След българските граждани в Германия, и тези в Канада са на път да постигнат рекорд по брой изборни секции. Засега в Канада се очертават общо 11 секции за българските парламентарни избори на 4 април 2021 г., от които: две в Торонто, една в Брамптън, три в Монреал, една във Ванкувър, една в Отава, една в Едмънтън, една в гр. Квебек, една в Калгари. За да се случи това, обаче, е необходимо да се подадат по 60 заявления за всяка една от 9-те секции извън посолството ни в Отава и генералното ни консулство в Торонто.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.