Home » Авторски страници, политика

Разрешение за български вот в Бразилия, Армения, Латвия, Израел и др.

2021.02.02 Няма коментари
Spread the love

.

Бразилия, Армения, Латвия, Израел, Финландия, Люксембург, Беларус, Мароко дадоха съгласие за организиране на тяхна територия на гласуване за българските парламентарни избори – съобщи пресцентърът на МВнР. Това направиха също Русия (вж. тук), Чехия, Япония, Сан Марино, Намибия (вж. тук), Дания, Белгия, Андора, Косово (вж. тук), Австрия, Швейцария, Унгария, Украйна, Черна гора, Йордания (вж. тук), Испания, РС Македония, Грузия, Словения, Турция, Румъния, Молдова, Нидерландия, Китай, Португалия, Азербайджан, Узбекистан (вж. тук и тук), Австралия (вж. тук).

Българските граждани в Бразилия ще могат да гласуват в посолството ни в Сао Пауло, в бившата българска търговска служба към посолството, както и на други места, при събиране на необходимите 60 заявления.

Бразилското правителство даде съгласие за провеждане на парламентарни избори на 4 април 2021 г. и разкриване на избирателни секции на територията на Бразилия.

Местните власти уверяват, че не налагат никакви ограничения за провеждането на избори в дипломатическите мисии или консулските представителства на тяхна територия. Гласуване за депутати в Народното събрание на Република България може да бъде проведено в посолството ни в Бразилия, както и в бившата българска търговска служба към посолството в Сао Пауло и на други места, при събиране на необходимите 60 заявления за разкриване на избирателна секция.

Бразилското правителство припомня за необходимостта от спазване на мерките за здравна защита и социална дистанция в борба с разпространението на коронавируса, препоръчани от Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация по време на гласуването.

.

Армения даде съгласие българските граждани да гласуват в посолството ни в Ереван

Министерството на външните работи на Армения е уведомило с нота българското Външно министерство, че българските граждани ще могат да гласуват на изборите за народни представители на 4 април 2021 г. в българското посолство в Ереван.

Гласуването ще се извършва при спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, като ще се следи за съблюдавенето на санитарните изисквания за носене на медицински маски, осигуряване на средства за дезинфекция за гражданите, както и за помещенията.

.

Латвия даде съгласие за провеждане на български вот

Министерството на външните работи на Латвия е информирало с нота българското Външно министерство, че дава съгласието си за провеждане на избори за Народно събрание на 4 април 2021 г. на територията на страната, при спазване на всички действащи към този момент епидемиологични мерки.

В нотата се посочва, че към днешна дата извънредното положение в Латвия е обявено до 7 февруари, като основните ограничения са въведен вечерен час, със забрана за придвижването в интервала между 22:00 ч. и 5:00 ч., задължително носене на маски и спазване на дистанция.

.

Българските граждани в Израел ще могат да гласуват в посолството ни в Тел Авив

Министерството на външните работи на Израел е информирало българското Външно министерство за съгласието на израелската страна парламентарните избори на 4 април 2021 г. да бъдат проведени в посолството ни в Тел Авив.

Мисията ни потвърди пред местните власти своя ангажимент да организира изборите в пълно съответствие с действащия в изборния ден санитарен режим, във връзка с пандемията от коронавирус.

.

Люксембург даде съгласие за провеждането на избори на 4 април, при спазване на всички епидемиологични мерки

Министерството на външните работи на Люксембург е информирало с нота българското Външно министерство, че изборите на 4 април могат да се проведат при спазване на всички епидемиологични мерки, въведени в страната. Определят се следните специфични условия:

• Избирателните секции не могат да се отварят преди 6:00 ч. сутринта и трябва да бъдат освободени най-късно в 23:00 ч., предвид въведения вечерен час;

• Носенето на предпазни лицеви маски е задължително;

• В присъствието на 5 до 10 души задължително трябва да се спазва дистанция от 2 метра;

• В присъствието на 11 до 100 души трябва да бъдат осигурени места за сядане и да се спазва дистанция от 2 метра;

• При никакви обстоятелства не трябва да се допуска събиране на повече от 100 души.

С оглед избягването на опашки пред избирателните секции, се препоръчва да се определят предварително фиксирани часове за гласуване на отделните избиратели.

В нотата се посочва, че тези условия са определени въз основа на действащите към момента ограничителни мерки и подлежат на промяна при изменение на епидемичната обстановка.

.

Българските граждани във Финландия ще могат да гласуват

Министерството на външните работи на Финландия е уведомило българското Външо министерство, че българските граждани в страната ще могат да гласуват на изборите на 4 април 2021 г., при спазване на специфичните изисквания и мерки в страната, свързани с борбата с разпространението на коронавируса.

Към момента за района на Хелзинки организирането на публични събития на открито и на закрито е забранено, като са разрешени събития за максимум 10 души, при създаване на организация, следваща инструкциите за безопасна дистанция и хигиена. Министерството на външните работи на Финландия изрично уточнява, че гласуването на национални избори на чужда държава не се счита за публично събитие.

.

Българските граждани в Беларус ще могат да гласуват в посолството ни в Минск

Министерството на външните работи на Република Беларус е уведомило с нота българското Външно министерство, че страната дава съгласие на територията на посолството на Република България да бъдат проведени избори за Народно събрание на 4 април 2021 г.

Дипломатическото ни представителство информира, че българските граждани могат да следят актуалните мерки, предприетите от Беларус срещу ограничаването на COVID-19, на официалния сайт на Министерството на здравеопазването – www.minzdrav.gov.by, в раздел „Ситуацията с COVID-19 в Беларус“.

.

Българските граждани в Мароко ще гласуват в посолството ни в Рабат

Мароканското министерство на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина, е уведомило с нота българското Външно министерство, че компетентните марокански власти нямат възражения относно откриването на избирателна секция в българското посолство, във връзка с парламентарните избори на 4 април 2021 г.

Мисията ни в Рабат ще следи за спазването на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, в координация с мароканските власти.

При необходимост местните власти в дадената префектура и област на Мароко ще съдействат за издаването на разрешения за вътрешно и междуградско пътуване, които да позволят придвижване до посолството на България в Рабат на българските граждани, желаещи да участват в изборите.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.