Home » Авторски страници, политика

МВнР покани международни наблюдатели за изборите. Разрешение за български вот в Русия

2021.02.01 Няма коментари
Spread the love

.

Русия даде разрешение за огранизиране на нейна територия на гласуване за предстоящите български парламентарни избори – съобщи пресцентърът на МВнР. Това направиха също Чехия, Япония, Сан Марино, Намибия (вж. тук), Дания, Белгия, Андора, Косово (вж. тук), Австрия, Швейцария, Унгария, Украйна, Черна гора, Йордания (вж. тук), Испания, РС Македония, Грузия, Словения, Турция, Румъния, Молдова, Нидерландия, Китай, Португалия, Азербайджан, Узбекистан (вж. тук и тук), Австралия (вж. тук).

Българското Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г.

 

Българските граждани ще могат да гласуват на 4 април 2021 г. в Русия

Министерството на външните работи на Русия потвърди пред посолството ни в Москва възможността за организиране на изборите на 4 април 2021 г.

Законодателството на Руската федерация не съдържа ограничения за организацията на секции и гласуване на нейна територия от дипломатически и консулски представителства на други държави, при провеждане на техни национални избори.

Посолството ни в Москва е потвърдило пред руското външно министерство своя ангажимент да организира изборите на територията на Руската федерация, в пълно съответствие с действащия във връзка с пандемията от коронавирус санитарен режим в изборния ден.

.

МВнР покани международни наблюдатели за изборите за народни представители на 4 април 2021 г.

В изпълнение на ангажиментите си съгласно Изборния кодекс, Министерството на външните работи от името на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 4 април 2021 г. избори за народни представители в Република България.

Постоянното ни представителство във Виена изпрати вербални ноти с покани до държавите участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асамблея на ОССЕ. Съгласно съществуващата практика, поканата беше оповестена и на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена.

Покани бяха отправени също до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) чрез Постоянното ни представителство в Страсбург и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), чрез Генералното ни консулство в Истанбул. При проявено желание от тези организации МВнР ще предложи на ЦИК регистрирането на техни представители като международни наблюдатели на предстоящите избори.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.