Home » Авторски страници, политика

Разрешение за български вот в Испания, РС Македония, Грузия, Словения, Турция

2021.01.27 Няма коментари
Spread the love

.

Испания, РС Македония, Грузия, Словения и Турция дадоха разрешение за организиране на тяхна територия на гласуване за предстоящите български парламентарни избори – съобщи пресцентърът на МВнР.

Испания даде принципно съгласие за организиране на нейна територия на избори за Народно събрание на 4 април 2021 г.

Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания даде принципно съгласие за провеждането на избори за народни представители за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г. на територията на страната.

В отговор на отправено запитване от посолството ни в Мадрид, испанското Външно министерство уточнява, че след консултации с министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването, към момента не съществуват пречки за провеждане на изборите. Въпреки това се отбелязва, че трябва да се следи развитието на епидемиологичната обстановка и действащите санитарни мерки към датата на провеждане на изборите.

В отговора е отбелязано още, че е абсолютно необходимо да се следват указанията на испанските санитарни власти при подготовката на изборите във връзка с подсилване на хигиената и превенция на заразата. Сред тези указания са: засилено почистване на обществените и личните пространства; организирано поетапно влизане в секциите с цел да се избегнат струпвания на хора, подсигуряване на контрол за достъп на входа и изхода на помещенията, спазване на изискването за социална дистанция от 2 м. Необходимо е също така да бъде осигурена дезинфекция на ръцете при влизане и излизане от помещенията, в които ще се осъществява изборният процес, както и да се използват предпазни маски за лице, съгласно изискванията.

Посолството ни в Мадрид ще се обърне директно към компетентните власти на автономните области, включително и към правителството на автономната област Мадрид, за да ги уведоми за полученото съгласие за организиране на изборите. След като Централната избирателна комисия определи със свое решение местата, в които ще се образуват избирателните секции и техният брой, мисията ни ще информира своевременно Министерството на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Испания за адресите на избирателните секции, както и за настъпването на всякакви промени с цел предприемане на мерки по сигурността.

 

Република Северна Македония даде разрешение за гласуване на изборите за Народно събрание в посолството ни в Скопие и генералното ни консулство в Битоля

Министерството на външните работи на Република Северна Македония даде съгласие в помещенията на посолството на Република България в Скопие и на Генералното консулство на Република България в Битоля да бъдат проведени избори за народни представители за Народно събрание на Република България на 4 април 2021 г.

В текста на даденото от Министерството на външните работи на Република Северна Македония разрешение се припомня, че по време на изборите следва да се спазват препоръките на Министерството на здравеопазването и Комисията по заразни болести на страната, да се спазва дистанция от най-малко два метра и задължително да се носят защитни средства.

 

Грузия даде съгласие българите в страната да гласуват в посолството ни

Министерството на външните работи на Грузия даде формалното си съгласие за откриване на избирателна секция в сградата на Посолството на Република България в Тбилиси, за произвеждане на избори за народни представители в българския парламент на 4 април 2021 г.

Посолството ни получи вербална нота на грузинското външно ведомство, в която се посочва: „Грузинските власти не възразяват срещу предложението на Посолството на Република България в Грузия да отвори избирателна секция в Посолството в Тбилиси, с цел да позволи на всички, отговарящи на условията български граждани, да упражнят конституционното си право на глас в следващите парламентарни избори в Република България“.

Грузинските власти подчертават, че при осъществяване на изборния процес посолството ни следва да осигури спазване на всички мерки на грузинската страна за предотвратяване разпространението на COVID-19, които са в съответствие и с мерките, установени от СЗО – ограничен брой хора в затворени помещения, задължително носене на маска и изискване за социална дистанция.

.

Словения даде съгласие за провеждане на изборите за Народно събрание в посолството на България в Любляна

Посолството ни в Любляна получи нота Министерството на външните работи на Република Словения, с която се дава съгласие за провеждането на избори за народни представители в секция в сградата на посолството ни, на ул. „Опекарска” 35.

Със същата нота словенската страна уведоми, че не дава съгласие за гласуване извън сградата на дипломатическото представителство.

Външното министерство на Словения обръща внимание на необходимостта от спазването на постановленията на словенското правителство, както и на мерките и препоръките на Националния институт за обществено здраве, с цел ограничаване на епидемията от Ковид-19.

Българското посолство бе информирано и, че МВР на Словения – Центъра за охрана и защита към Генералната полицейска администрация, е уведомено за провеждането на изборите.

.

Българските граждани ще могат да гласуват в Турция

Министерството на външните работи на Турция е уведоми българското Външно министерство с нота, че е дадено разрешение за откриване на избирателни секции в задграничните ни представителства в Анкара, Истанбул и Одрин, както и в консулската канцелария на Република България в Бурса и в други помещения, разположени извън дипломатическите и консулските представителства, за провеждане на изборите за Народно събрание в България на 4 април 2021 година.

Външното министерство на Турция се ангажира да уведоми съответните компетентни институции в страната за предприемане на всички необходими мерки.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.