Home » Авторски страници, българи зад граница

Международно младежко биенале “Българските следи по света с палитра, камера и слово”

2021.03.02 Няма коментари
Spread the love

На 1 март 2021 г. стартира Международно младежко биенале на тема: „Българските следи по света – с палитра, камера и слово“, организирано от Културна асоциация „Паралел 43“ и Българско неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в Рим, Италия.

Биеналето се провежда под патронажа на Българска академия на науките, Министерството на образованието и науката на България, Българското посолство в Рим. Партньори на събитията са Асоциация на българските училища в чужбина, Национално издателство “Азбуки“, Български културен институт в Рим, Ротари клубДобрич.

Конкурсната програма на форума включва възможност за изява на деца и ученици от 6 до 18 години – от I до XII клас (разделени в три възрастови групи). Конкурентитемогат да учестват с една творба от сферата на художественото творчество: живопис или графика, придружени от писмено описание на българките следи, както и с късометражен документален филм (до 6 минути). Срокът за изпращане в електроненвариант и на хартиен носител е до 1 юни 2021 г.

Ще бъдат раздадени предметни награди, ваучери за уикенди в България, грамоти, книги и тематични албуми от биеналето. Творбите на всички участници ще бъдат запазени и ще се използват за популяризиране на форума, както и за изложби в Рим и София.

Основната цел на форума е съживяване на колективната памет на българските общности по света посредством възстановяване на материалните и нематериални културни паметници (като обичаи, традиции, художествени творби, архитектурни паметници, исторически места, личности, храмове и т.н.), които са пръснати из различните краища на света, където живеят наши сънародници.

С помощта на преподавателите от българските училища в чужбина, децата и учениците ще се превърнат в изследователи, откриватели и пазители на българските следи, останали от миналото в регионите, където пребивават. Художествените творби, с които участниците ще кандидатстват, трябва да представят някоя българска следа в държавата, града или местността, които населяват. Възстановявайки знанието за тези следи, те ще ги преоткрият в настоящето, за да ги пренесат и съхранят в бъдещето.

Специфичните цели са:

1. Насърчаване на интерес у младото поколение към културно – историческото наследство на българите и тяхната роля в контекста на европейската и световна култура.

2. Насърчаване на изследователския дух на участниците и стимулиране на творческия им заряд и въображение;

3. Формиране на чувството за принадлежност на децата и младежите от българските общности в чужбина към родината на техните деди, съхранявайки родовата памет.

4. Осигуряване на възможности за изява на младите творци, които чрез различни художествени средства и похвати пресъздават личното си виждане за откритите български следи извън пределите на България.

 

Регламент:

Конкурсът е индивидуален и колективен. Могат да участват деца и ученици от 6 до 18 год.,от всички български училища в чужбина, разпределени в три възрастови групи:

първа възрастова група – 6-10 г.;

втора възрастова група – 11-14 г.;

трета възрастова група – 15-18 г.

 

Тема на международното биенале:

„Българските следи по света – с палитра, камера и слово”

Участниците могат да участват в конкурса с една творба индивидуално или колективно.Всяка творба задължително трябва да съдържа кратка презентация на български език (до половин страница), в която се описва българската следа, свързана с мястото, където се намира, причините за нейното присъствие там и други итересни факти.

 

Всяка творба се придружава от формуляр за участие (Формуляр за участие_Interactive), който да съдържа:

• трите имена на автора;

• клас, възраст;

• училище и ръководител;

• точен адрес, телефон на ръководителя или родителя;

• опис на изпратената творба.условия за участие:

 

Участващите в конкурса творби трябва до момента да не са публикувани в интернет, в списания или в други медии.

Собствеността върху тях да не се прехвърля, нито предоставя на трети лица, без съгласието на организаторите.

Организаторите запазват правото си да не допускат до участие в конкурса творби, които са извън темата на конкурса.

До участие в конкурса няма да бъдат допускани творби, изпратени с неточна или непълна информация във формуляра за участие.

 

Приемане на регламента на конкурса:

С изпращането на творбите и попълненият коректно формуляр за участие, участниците декларират, че са запознати с регламента на биеналето и го приемат. Жанров обхват на творбите:

• живопис;

• графика/рисунка;

• авторски филм.

 

Критерии за оценяване:

• познания и разбиране на темата;

• находчивост и въображение;

• умение за работа с избраните художествени материали и изразни средства.

 

1.1. Живопис

Материали и техники: по избор.

Формат: а 4 или блок No 4; 35 х 50 см – без паспарту.

 

1.2. Графика/рисунка

Материали и техники: по избор.

Формат: а 4 или блок No 4; 35 х 50 см – без паспарту.

 

1.3. Авторски филм – заснет и монтиран от деца с различни устройства: мобилен телефон, фотоапарат, камери с продължителност до 6 минути.участниците се състезават в 6 категории:

1 категория: филми, в които участват деца на възраст до 11 години

• индивидуални

• колективни

2 категория: филми, създадени от деца и младежи между 12 и 15 години

• индивидуални

• колективни

3 категория: филми, създадени от младежи между 16 и 18 години

• индивидуални

• колективни

 

Краен срок

Краен срок за изпращане на художествените произведения и филмите – 1 юни 2021 г. на email: [email protected] и на адрес: AC ”Paralel 43” via Fulvio Bernardini, 50 00142 Roma, ITALIA

 

Номинации и награди:

Участващите творби в конкурса ще бъдат оценени от жури, съставено от български професионалисти художници, писатели и режисьори, живеещи и творящи в България и чужбина. Критериите за оценка са: принадлежност към темата на биеналето, изпълнение, оригиналност, емоционално въздействие.

Творбите на всички участници ще бъдат включени в тематичен албум, за да бъдат съхранени тези ценни знания във времето. Всеки участник ще получи по един екземпляр от него, както и грамота за участие.

Творбите, участващи в биеналето, ще бъдат експонирани на специално организирана изложба в Рим на 1 ноември 2021 г. – по повод Деня на народните будители, където ще бъдат обявени и резултатите. Същата изложба ще бъде представена през юли 2022 г. в София, където участниците ще могат да получат лично или чрез представители на отделните училища своите награди на официалното откриване на изложбата. Денят и часът на откриването на изложбата в София ще бъдат допълнително уточнени.

Информация за наградените творби, както и за наградите, ще бъде публикувана във вестник „Азбуки“ и на сайта на БНУ „Асен и илия Пейкови“ – Рим, в графата конкурси: www.scuolabulgara.jimdo.com.

Наградният фонд ще бъде предоставен от български и международни организации, под формата на предмети и ваучери за уикенди в България.

 

Споразумение:

С изпращането на своите произведения и заявката на електронната поща за биеналето се приема, че участникът дава изричното си съгласие те да бъдат използвани по преценка на организаторите, както в периодичния печат, така и в рекламни материали, популяризиращи международния форум; да участват в презентации в интернет пространството и в печатните и електронни издания на медийните партньори.

С участието си в конкурса авторите на отличени или наградени творби преотстъпват безвъзмездно на организаторите всички имуществени и неимуществени авторски права върху представените творби, ако изрично не е уговорено друго.

Общите и специфични за това биенале условия и изпратеният формуляр за кандидатстване от кандидата имат силата на договор между двете страни с всички права и задължения, произтичащи от закона за задълженията и договорите в Република България.

 

Съхранение на личните данни:

Предоставените лични данни ще бъдат ползвани единствено за целите на биеналето, в съгласие със закона за набиране и съхраняване на личните данни, и няма да бъдат предоставяни на трети страни. Личните данни ще послужат за идентифициране на участниците в международното биенале и съответното им номиниране.

 

За информация:

БНУ “Асен и Илия Пейкови“ – Рим

Ass. Culturale “Paralel 43” via Fulvio Bernardini, 5000142 Roma, ITALIA

www.scuolabulgara.jimdo

[email protected]

+39 3483530943 или + 359 888 06 05 72

(от 10.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 до 16.00 ч.)

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.