Home » Авторски страници

Петър Пенчев – природозащитникът с ефективност, по-голяма от няколко ядрени реактора

2018.05.21 Няма коментари
Spread the love

ГРАЖДАНИНЪТ С ГОЛЯМО “Г”

Утре, 22 май 2018 г., в София ще се състои Национален протест против рестартирането на АЕЦ “Белене”, насрочен за 18:30 ч. местно време пред Министерски съвет.

Дано на него присъстват повече хора. Дано той бъде не само ефектен, но и ефективен. И като говоря за ефективност, искам да дам пример с един човек, чието име малко хора са чували, но е добре известен и на властта, и на опозицията, защото той е винаги там, където има триене и сблъсък между тях. Това е инженер-математикът, природозащитник и правозащитник  – Петър Пенчев от гр. Монтана (на снимката).

Penchev

В заглавието е написано, че този обикновен човек е с ефективност, по-голяма от няколко ядрени реактора. И това сравнение е съвсем точно.

Убедете се сами:

Знаете ли благодарение на кого в кв. Младост в София бе затворен за вечни времена изследователския атомен реактор, който заплашваше десетки хиляди семейства с възможно радиоактивно замърсяване?

Преди 11 години, през 2007-ма, се заговори, че реакторът, който се намира в квартал „Младост“ на 7-ми километър, да се реконструира и да се пусне с мощност 200 киловата, като през 2010-та този проект беше вече в напреднала фаза.

Но с усилията на инженер-математика бе доказано, че докладът по ОВОС е бил изготвен и одобрен от МОСВ, без да са били изяснени границите на радиационно-защитната зона и зоната за превантивни защитни мерки. Ето някои от мненията на инж. Петър Пенчев, изказани тогава: “Недопустимо е мястото на ядрен реактор с каквато и да е мощност да е сред гъстонаселените жилищни райони „Младост“ и „Дружба“ на столицата. Ще има неизбежни изхвърляния в атмосферата от комина на реактора радиоактивни газове, аерозоли и малки частици от ракообразуващи изотопи, което представлява реален риск за здравето на жителите”. /линк/

Пенчев казва също през 2010 г., че Законът за безопасно използване на ядрената енергия забранява в радиационно-защитната зона изграждането на жилищни и обществени сгради, детски, лечебни и здравни заведения и заведения за хранене, обекти с промишлено, социално и културно предназначение.

“Става въпрос за учебния реактор, който от много години съществува на територията на София, но през 1990 г. беше спрян, защото не се знаеше как въздейства на населението. Сега БАН, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите, искат неговата реконструкция и пускането му в експлоатация. Преди три години МОСВ издаде решение, че не е необходимо Оценка за въздействие на околната среда. И то независимо, че през 1983 година е станало плутониево замърсяване на реактора и околността. Тогава това се е премълчало. При манипулация с плутония е станала микро експлозия вътре. Обслужващата операторка, след три месеца лечение в Москва, умира. Служителите са били много уплашени. През 90-та година експерт от АЯР дава становище, че при този реактор не е обезпечена ядрената безопасност. При толкова слаборазвити райони, защо трябва да се прави в София, в гъстонаселени квартали?”

Вижте публикация за победата му в съда от 2013 г. ТУК , която се случва независимо, че преди това сам той бе осъден (линк).

 

А ето и публикации за победите му във връзка с АЕЦ “Козлодуй”:

Първия път:

Съдът отхвърли молбата от 29.11.2017 г. на „АЕЦ Козлодуй – нови мощности“ за предварително изпълнение на Решението на МОСВ по ОВОС на Седми блок в „Козлодуй“, който ОВОС се обжалва още от 2015 г. от Петър Пенчев, Коалиция за устойчиво развитие и Петър Кърджилов. Тогава публикувахме и възражението от 26.03.2018 г. на Петър Пенчев срещу строителството на Седми блок в АЕЦ „Козлодуй“ без ОВОС. Ето оригинала тук – 7-mi-blok Vazrazhenie.

Вторият път, за който писахме преди дни:

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени оценката за въздействие на околната среда, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за изграждане нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“.

Решението с мотивите на съда може да изтеглите от ТУК или да го откриете на ТУК.

Очаква се и трето пред 5-членен, а вероятно и 4-то пред 7 членен съдебен състав. Заради което си струва каузата, за която се бори Петър Пенчев, да получи възможно по-широка гражданска подкрепа.

Дано всички се поучат и от неговото упорство и ефективност – нека се помни, че когато си настоятелен и целеустремен, когато си въоръжен със смелост и знание, успехът ще е на твоя страна.

И понеже стана известно, че преди няколко дни Елена Йончева е осъдила Бойко Борисов, тук искам да припомня, че далеч преди нея пак Петър Пенчев и Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” го осъдиха – вж. ТУК.

.

Ето още някои от битките на гражданина Пенчев:

– Борбата му срещу хранилището за радиоактивни отпадъци до Козлодуй /вж. тук, тук/

– Срещу кредитния милионер и енергиен олигарх Ковачки заради Бобов дол /тук/

– Срещу противопехотните мини от Гърция, които бяха причина за взрива в завод “Миджур” в Горни Лом и нередностите в съдебния процес след това/вж. тук, тук, тук, тук/

– Срещу скандалното замърсяване на водния цикъл в Монтана /вж. тук, тук, тук, тук, тук/

Трудно е да се повярва, че един човек може да бъде в основата на толкова важни, тежки, обществено значими битки, но това е истината. И всеки гражданин на България, който разбира за какво са тези битки, може да застане до Петър Пенчев. Заради когото думата Гражданин струва много и може да се напише с голямо “Г”.

 

Петър Стаматов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.