Home » Авторски страници

Населението на гр. Монтана – тровено с тежки метали. Алармиращи за злоупотребите – заплашвани със смърт

2013.11.04 Един коментар
Spread the love
Ул. "Д-р Стамен " в гр. Монтана, 2.11.2013 г. Снимка: "Ранобудните монтанчани"

Ул. “Д-р Стамен Илиев” в гр. Монтана, 2.11.2013 г. Снимка: “Ранобудните монтанчани”

Публикуваме по-долу Сигнал на инж. Петър Пенчев от АСС “Анна Политковская” за това как с пари на Европейския съюз се трови населението на гр. Монтана с опасни за човешкото здраве тежки метали.

Сигналът е  изпратен до президента, председателя на парламента, министър-председателя, министрите на икономиката и на околната среда и водите, и до главния прокурор преди няколко дни. 

Заради този сигнал до различни институции и заради участието си в предаване* на еко теливизия vtv.bg, в което става дума за това как вместо пясък във ‘водния цикъл’ на гр. Монтана се влага отровен хвост от хвостохранилището край Чипровци, при схема за присвояване на обществени средства, г-н Пенчев вече е бил заплашван със смърт.

Някои граждани на Монтана (живеещи на ул. “Д-р Стамен Илиев”) са се обединили в група, наречена “Ранобудните монтанчани”, и са спрели на 31 октомври по обяд, заедно с един кореспондент на западна медия, един камион с хвост, след което се обадили се на тел. 112 – информира сайтът на АСС “А. Политковская”. След 10 минути на място пристигнали два екипа на МВР – патрулка с трима полицаи и друга кола с трима следователи, на които Прокуратурата възложила проверка по сигнала за хвоста. Резултатът от тази инициатива на гражданите обаче бил, че точно пред къщите на протестиращите продължавала да стои баластрата без покритие.

Може би за първи път, от много години насам,  населението на гр. Монтана, известен не само с кмета си и с Искра Фидосова, се е обединило срещу нехайството и алчността. Това е било и вероятната причина да се изтрие един от активните интернет форумите в града. Сега дискусиите са се пренесли на новооткрито място (линк към новия форум).

 

————————————————————-

.

АСС “Анна Политковская”, Изх. № 09-29/29.10.2013 г.

До Росен Плевнелиев
Президент на Р България

До Михаил Миков
Председател на Народното събрание

До Пламен Орешарски
Председател на Министерския съвет

До Драгомир Стойнев
Министър на икономиката, енергетиката и туризма

До Искра Михайлова
Министър на околната среда и водите

До Сотир Цацаров
Главен прокурор на Република България
(На Ваш № 14366/2013 г., Vж от 10.10.2013 г.)

 

СИГНАЛ

oт Петър Пенчев, член на Обществения съвет на

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

.

Относно:  Продължава местенето на хвостохранилището от Чипровци около водопровода на град Монтана по проекта “воден цикъл” при оставяне на 80% от канцерогенните етернитови тръби

.

Уважаеми господа,

От Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” изпратихме на 01.10.2013 г. сигнал до председателите на Европейския съвет, Европейския парламент, Европейската комисия и до Главния прокурор на Република България, относно проекта “воден цикъл” на Монтана и как с парите на Европейския съюз се трови населението с опасните за човешкото здраве тежки метали, при схема за присвояване на обществени средства – вместо строителен пясък се използва хвост със значимо концентрирано съдържание на тежки метали, който е бил консервиран в запечатаното Хвостохранилище край гр. Чипровци след прекратяване на флотационната дейност за преработка на добиваните там железни руди, както и от новата флотационна дейност по добив на флуор. /Разследващи журналисти от еко-телевизия vtv.bg заснеха доказателствен филм на 17.10.2013 г. – линк към излъчения филм на 22.10.2013 г. http://www.youtube.com/watch?v=XXf24JKg6Hw&feature=youtu.be/.

Опасният риск за здравето на хората идва от бъдещи аварии и ремонт на водопроводната мрежа, при които този хвост ще попадне директно в питейната вода на населението в областния град, а същевременно чрез високите подпочвени води в карстовия терен ще замърси кладенци и подземни води за пиене в региона до р. Дунав.

Бихме искали да знаете, че до вчера ежедневно наблюдаваме продължаването на местенето на хвостохранилището от Чипровци около водопровода из целия град Монтана, въпреки образуваната преписка № 14366/2013 г., Вж. по описа на Върховна касационна прокуратура, възложена на 10.10.2013 г. по компетентност на разпореждане на Окръжна прокуратура – Монтана, и съобщеното в медиите от Окръжния прокурор образуване на предварително производство. Областният управител на Монтана сезирахме на 16.10.2013 г. с писмена справка за надвишаването (заради наличието на хвост) на норми за почвите и вода за пиене, но ни бе отказана лично уговаряната с него на два пъти среща поради нашето искане за неговата намеса за спиране влагането на хвост до приключване на прокурорската проверка.

Допълнително можахме да изясним, че при този проект за решаване на проблема с над 75%-ните загуби на питейна вода във водопроводната мрежа на град Монтана, са планирани да бъдат подменени само 15 км, 80% от общо 120 км водопровод (от които 90 км етернитови тръби, носещи канцерогенен риск за здравето на хората). Не можем да приемем като граждани, че вместо подмяна на целия опасен етернитов водопровод, по монтанския проект “воден цикъл” е планирано да се извърши смяна на тръбите от канализацията за мръсна вода – защото последното осигурява на фирмите-изпълнители по-голяма печалба при строителство.

Бихме подчертали и въпроса с предоставянето от кмета Златко Живков ръководството на този обществен проект на стойност 55 милиона лева на г-н Румен Ангелов, уволнен преди това след дългогодишната си дейност като заместник-кмет по строителството на Община Монтана, заради установеното от последна инстанция на съда негово престъпление – конфликт на интереси при строителство с обществени средства.

Настояваме българските институции незабавно да се разпоредят за спиране на влагането на хвоста около водопровода на град Монтана и за преразглеждане на проекта “воден цикъл” с даване приоритет на подмяната на опасните за здравето на населението етернитови водопроводни тръби.

.
———————————————————–

* Далавери в Монтана с хвост… и още нещо – геноцид на населението на гр. Монтана. Материал на разследващи журналисти от телевизия vtv.bg, 22.10.2013 г.

 

One Comment »

  • alivedevila said:

    Ей ама и тоя Диман голям миндил излезе бе…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.