Home » Избрано

Осъдиха екозащитник да плати на екоминистерството

2011.06.15 2 коментара
Spread the love

С Определение № 7892 от 06.06.2011 г., Върховният административен съд окончателно потвърди осъждането на Петър Пенчев – зам.-председател на Национално движение “Екогласност” да заплати юристконсултско възнаграждение на Министерството на околната среда и водите като направени разноски по делото. Това стана след прекратяване от съда на производството по заведеното дело от екоактивиста срещу решение по оценка на въздействието върху околната среда № 1-1/2010 година, с което министърът на околната среда и водите е одобрил осъществяването на инвестиционно предложение за изграждане на нов ядрен реактор в жилищния квартал “Младост” в София. Мотивът на съда е “липса на правен интерес”.

Петър Пенчев заяви: – За мен остава привилегията, че граждани на ЖК “Младост” ми имаха доверие и внесох като доказателство в съда тяхната протестна подписка срещу възстановяването на спрения след 1989 г. ядрен реактор, защото те се притесняват за разположените училище, детска градина и множество жилищни блокове до самата ограда на Ядрения институт и до комина за изхвърляне от ядрения реактор в атмосферата на опасна радиация – радиоактивни аерозоли, газове и елементи.

Съдът не зачете позицията на Върховна административна прокуратура, изразена в съдебната зала на 14.02.2011 г. по дело 3207/2010: “Жалбата е допустима. Налице е правен интерес. При обсъждането от Висшия експертен екологичен съвет към МОСВ не е било разгледано въздействието на инвестиционното предложение върху човешкото здраве по отношение на живущите в района, изискващо се по Наредба 7/1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда. Нарушени са материалноправните разпоредби на Наредба № 7/1992 г. за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда, тъй като не са обсъждани хигиенно-защитните отстояния. Липсва становище и на Министерство на здравеопазването от дейността на инвестиционното предложение за отражението и за влиянието върху здравето на населението в района. По изложените съображения моля да уважите жалбата като основателна и да отмените като необосновано и материално незаконосъобразно оспореното решение по ОВОС № 1-1/2010 г. на министъра на околната среда и водите.

2 коментара »

 • Pesho said:

  Осъждането е следствие от това, че на глава от населението България е на 1 място в Европа по неспазване на основни човешки права, сред които влиза и чистата и здравословна околна среда.

  България е на трето място по нарушаване на основните права в Европейския съюз след Румъния и Полша, сочи доклад на Агенцията за основните права на ЕС. Маргинализирането на ромските общности, влошаването на условията на живот на искащите убежище и продължаващите случаи на расизъм и дискриминация остават източник на безпокойство в Европа, изтъква агенцията. Въпреки “многобройните примери на окуражителни практики в различни държави-членки на ЕС, все още трябва да се извърви определен път преди реалното положение на място да отговаря на действащите норми”, заяви Мортен Кяерум, директор на Агенцията за основните права на ЕС, при представянето на ежегодния доклад на организацията. Хартата за основните права на ЕС, която придоби юридически задължителна сила от 2010 г., цели да защитава правата на всички европейски граждани. В доклада се изтъкват главно “крайната бедност и продължаващото социално изключване в рамките на ромските общности”. Ромите остават малцинствената група, която е изправена пред най-голяма дискриминация в ЕС, се подчертава в доклада. В него се отбелязват репатриранията на роми към Румъния и България от Франция през лятото на 2010 г. В доклада се изразява безпокойство и от “влошаването на условията на живот на търсещите убежище”, главно в Гърция и Италия. Агенцията критикува и някои препятствия в областта на достъпа до правосъдие, високите нива на дискриминация и насилие спрямо децата в редица държави-членки на ЕС. Докладът предупреждава и срещу “заплахите за защитата на личните данни”. През 2010 г. всички държави-членки на ЕС с изключение на Дания, са били осъждани от Европейския съд по правата на човека за нарушаване най-малко един път на основните права в ЕС, припомня докладът. От 657-те решения на съда за нарушаване на основните права в ЕС 135 се отнасят за Румъния (но тя е 3 пъти повече население), следвана от Полша с 87 (5 пъти по-голямо население) и България 69, отбелязват авторите на доклада. /АФП /

 • Nik said:

  “От 657-те решения на съда за нарушаване на основните права в ЕС 135 се отнасят за Румъния (но тя е 3 пъти повече население), следвана от Полша с 87 (5 пъти по-голямо население) и България 69, отбелязват авторите на доклада. /АФП /”

  69 (осъдени)нарушавания правата на човека в България.

  135:3=45 (осъдени)нарушавания правата на човека в Румъния.

  87:5=17 (осъдени)нарушавания правата на човека в Полша.

  69:45:17!

  Пак сме начело в класацията…

  Елементарно, Уотсън!

  А неосъдените? А загърбените от българските, европейските и световните власти?

  Несъмнено и там сме ако не първи, то поне сред лидерите.

  Как иначе да си обясним решението на Висшия административен съд (ВАС) по иска на Петър Пенчев?

  Или покушенията – вкл. скорошното арестуване – на проф.Янко Н. Янков-Вельовски.

  Прав е професорът: времето за ДЕБАТ е изпуснато още преди 22 години, налага се ХУМАНИТАРНА НАМЕСА, за да се спаси що читаво е останало на тази територия, все още наричана БЪЛГАРИЯ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.