Home » Авторски страници

Чия е отговорността за предизвестената трагедия в Горни Лом? Сигнал до главния прокурор

2016.06.22 Няма коментари
Spread the love

В редакцията получихме копие от Сигнал до българския главен прокурор Сотир Цацаров, изпратен вчера от правозащитника и екоактивиста  Петър Пенчев, член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, във връзка с трагичния инцидент край с . Горни Лом на 1 октомври 2014 г., при който загинаха 14 души и бе обявен Ден на национален траур. Сигналът е относно Д.п. № 51/2014 г. на Националната следствена служа и в него са изложени факти и доказателства, събрани от Петър Пенчев от различни институции по Закона за достъп до обществена информация.

9

Още в началото на юли 2008 г. Национално движение “Екогласност”, с подкрепата на СНЦ “Екозащита – с. Челопечене”, СНЦ “Еко – с. Мрамор” и Екосдружение ”Връбница, Надежда – София”, изпраща до тогавашния премиер Сергей Станишев аргументирано “Искане за намеса” за издаване на административен акт за анулиране на споразумението за унищожаване на 1,6 млн. противопехотни мини от Гърция. Трагедията, която се случи в завод “Миджур” край с. Горни Лом през 2014 г., можеше да бъде избегната, ако овластените да взимат решения на различни държавни нива и институции, включително и на най-висшето, не бяха допуснали това. Как обаче реагират институциите и конкретни отговорни лица в тях, и защо трагедията се случва, въпреки че е предизвестена, може да се разбере от изложената хронология, факти и аргументи в Сигнала на Петър Пенчев. Според изложеното в него, отговорността за загиналите и ранени хора в завод “Миджур” стига до най-високо държавно ниво.

В Сигнала се казва:

Уважаеми господин Цацаров,

В началото на м. декември 2014 г. бях призован в НСлС за разпит по събраните от мен факти и доказателства относно вноса у нас на 1,6 млн. противопехотни мини от Гърция.

Тъй като от вчера в НСлС – 45 граждани, пострадали като наследници на загиналите при взрива на 01.10.2014 г. в завод “Миджур” край с. Горни Лом, четат документи по досъдебно производство № 51/2014 г., бих искал от името на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” – носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, да изложа събрани по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) факти и доказателства, които да подпомогнат намиране на истината за този трагичен случай и привличане под съдебна отговорност на всички участвали лица.

Нямам информация кои от предадените от мен документи в НСлС са приобщени към делото и за изясняване на мотивите ни по случая, бих си позволил да изложа накратко хронологията на събираните доказателства.

1. Министерски съвет на Република България

Още през 2008 г., в първите дни на м. юли, група граждански организации веднага след големите взривове във военни складове край с. Челопечене край София поискахме да бъдат извършени замервания на отделените в атмосферата силно канцерогенни вещества – диоксини и фурани, но се оказа че в България подобна измервателна апаратура няма и софиянци понесоха реален здравен риск от труднолечими заболявания, без да бъдат предупредени от властите за вземане на сериозни предохранителни мерки от всеки гражданин. Търсейки сами информация за опасните заболявания, случайно попаднахме на информация с цитиране на гръцки медии за сключено споразумение за внос на един милион и шестстотин хиляди противопехотни мини от Гърция и унищожаването им в България. На 06.07.2008 г. от Национално движение “Екогласност”, с подкрепата на подписи от СНЦ “Екозащита – с. Челопечене”, СНЦ “Еко – с. Мрамор” и Екосдружение
”Връбница, Надежда – София”, изпратихме до

министър-председателя Сергей Станишев

“Искане за намеса” за издаване на административен акт за анулиране на това споразумение.

Последва писмо изх. № 1228/08.07.2008 г. от сега обвиняемата Ивелина Бахчеванова – директор на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при МИЕТ и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол е неразпространение на оръжията за масово унищожение, до

Иван Дочев – секретар на Междуведомствения съвет по въпросите на военно-промишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерския съвет,

която уведомява за такъв проект на българската фирма “Видекс” АД – гр. София, потвърдено в проведен телефонен разговор от изпълнителния директор на дружеството Валери Митков. (Интересното е, че според излязлото в публикации Прокуратурата обвинява И. Бахчеванова с ‘е била длъжна да запознава председателя на комисията и нейните членове с всички заявления за даване на разрешение за сделки с оръжия, както и с приложените към тях документи’), а от това писмо е видно че Бахчеванова е уведомила даже и МС веднага след нашето писмо до Станишев.

Получихме от МС вместо отговор мълчалив отказ и на 21.07.2008 г. аз подписах жалба срещу министър-председателя до Върховния административен съд, с внесено допълнение от 01.09.2008 г., че се касае за нарушаване на Конвенция за забраната на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване (Конвенцията), обн. ДВ., бр. 68 от 30.07.1999 г., влязла в сила за България на 04.09.1998 г. Докато Гърция се забавя – Конвенцията за тях влиза в сила едва на 25.09.2003 г. и в изпълнение на записания в нея срок за унищожаването на всички налични запаси от мини от четири години, те предприемат през 2008 г. намиране на държава за износ и мините да не замърсяват гръцка територия. Трябва да се подчертае, с Конвенцията се разрешава унищожаването, но не и разглобяване на противопехотните мини – доказа се от Българската академия на науките, че последното е станало причина за взрива на 01.10.2014 г.

С членовете на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” като граждани отбелязваме, че тази Конвенция – приета в Осло на 18.09.1997 г. и подписана в Отава на 04.12.1997 г., е резултат от изцяло гражданската инициатива в световен мащаб на Международна кампания за забрана на противопехотните мини, като за тази хуманна дейност основният й говорител Джоди Уйлямс получи Нобелова награда за мир през 1997 г.

За жалост Върховният административен съд отхвърли с Определение № 246/08.01.2009 г. жалбата, в което съдът констатира, че се касае за договор на “Видекс” АД за утилизация (разглобяване). И не забелязва, че грешно се обосновава в мотивите си за уж разрешаването на този трансфер с чл. 3, т. 2 от Конвенцията, докато с цитираната норма се разрешава трансфер единствено за унищожаване. Съдът отказва да приложи чл. 9 от Конвенцията: “Всяка държава страна предприема всички необходими юридически, административни и други мерки, включително налагането на наказателни санкции, за да предотврати и пресече всяка дейност, забранена на държава страна по силата на тази конвенция, предприета от лица или на територия под нейна юрисдикция и контрол.” Тук бих искал да посоча тримата съдии, подписали този акт – Андрей Икономов, Илияна Дойчева и Илиана Славовска. Не трябва да пропуснем и представителят на МС в заседанието по делото № 11061/2008 г. юристконсулт Василев, който на 10.12.2018 г. манипулира истината пред съда: “Споразумение за унищожаване в България на 1,6 млн. Противопехотни мини от Гърция между правителствата на двете републики не е сключвано”, когато договор № 719 за трансфера е бил вече сключен на 10.07.2008 г. между представител на гръцкото Министерство на отбраната и “Видекс” АД – но в случая съгласно Конвенцията

отговорността се носи изцяло от държавата членка, респективно Министерския съвет на Република България.

Едва след внасянето на жалбата до съда,

началникът на Кабинета на министър-председателя Филип Боков ни отговори с писмо № 17.00-28/29.07.2008 г.:

“В момента се водят преговори между фирмата (“Видекс” АД, бел. моя) и представители на Гърция по изясняване на условията за договор.” В същото време, още на 10.07.2008 г., същият договор е вече бил сключен. И още: “Извикахме собственика на фирмата и изискахме технологията, по която ще утилизират мините. От представените документи се вижда, че на наша територия ще се извърши разснарядяване без унищожаване…”. А това, че Конвенцията забранява разснарядяване, се затаява от правителствения Кабинет.

“Поискахме мнение от МОСВ относно готовността на фирма “Видекс” АД да пристъпи към утилизация (разснарядяване, разглобяване) в своето поделение в с. Горни Лом. От представените документи е видно, че е направена проверка от упълномощените ведомства…”

.

Следва цялото съдържание на Сигнала на Петър Пенчев до главния прокурор. Оригиналният документ може да бъде изтеглен от ТУК.

Untitled11

Untitled2

Untitled3

Untitled4

Untitled5

Untitled6

Untitled7

Untitled8

Untitled9

Untitled10

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.