Home » Авторски страници, българи зад граница

Десети фестивал на българите по света “Аз съм българче” – 2018

2018.05.22 Няма коментари
Spread the love

Драги сънародници ,

Скъпи приятели,

Асоциация T.A.N.G.R.A.® – Tonalidad, Arte Natural y Guía para Realizar Actividades организира 10-тото Юбилейно издание на Фестивала „Аз съм българче”®, във взаимодействие с Държавна агенция за българите в чужбина. Инициативата има за цел да съхрани националното самосъзнание, бит и култура, да способства за насърчаването на изучаването на родния език от българите, живеещи в чужбина.

Фестивалът се проведе за първи път през 2009 г., по инициатива на нашата асоциация. Активно участваха 15 неправителствени организации на българи, живеещи на територията на Испания. Проявата се осъществи по повод честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Представена бе нашата култура и духовност от деца от българските неделни училища в чужбина. Подкрепа и съдействие получихме от Посолството на Република България в Кралство Испания, Държавната агенция за българите в чужбина, Министерството на образованието и науката на Р. България, Мадридска автономна общност и много други.

През годините фестивалът промени своя хоризонт – първите три издания бяха на територията на Испания. В него се включиха български малчугани от няколко испански провинции. С четвъртото си издание фестивалът разшири своите граници. Отвори се за участие в него и на български деца от цял свят.

Инициативата вече предлага три конкурса за есе, рисунка и сценични изкуства: музика, танци, рецитация и театър. Благодарни сме на Държавна агенция за българите в чужбина, която не само ни подкрепи в престижното начинание, обяви втори конкурс „Мой град, мой свят” и финансира наградния фонд на два от реализираните конкурси от програмата на проявата.

Фестивалът дава възможност на български деца в чужбина да покажат родолюбието си, българското самосъзнание и ги мотивира да съхраняват българската духовност в душите си.

Признателни сме за взаимодействието по реализирането на последвалите издания на фестивала през годините на наши партньори от Вроцлав – Полша, Прага – Чехия, Будапеща – Унгария, Рим – Италия, Амстердам – Нидерландия, Тимишоара – Румъния. С домакинствата, инициативите и дейностите си на форума, те допринесоха за това инициативата да се развие като голям празник на българската духовност и културна идентичност. Днес фестивалът разширява хоризонта за детско творчество, предлага конкурси за детска рисунка, детско литературно творчество, но също и конкурс за музикално-словесно народно творчество.

Скъпи приятели,

С удоволствие отправяме покана за участие в Юбилейния Х Фестивал на българите по света „Аз съм българче“®-2018 – София, България. Заключителната част ще бъде на 9, 10 и 11 ноември 2018 г. в гр. София. Фестивалът е посветен на Деня на Народните будители и на Европейския ден на езиците. Домакин е Държавна агенция за българите в чужбина.

Сърдечен поздрав,

Деана Иванова,

председател на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.