Home » Авторски страници

Гражданин v/s олигарх на дело в Административен съд София-град

2015.03.11 Един коментар
Spread the love

На 12 март 2015 г. ог 14.00 ч. местно време ще има заседание на Административен съд София-град (АССГ), където на практика ще се изправят един срещу друг интересите на обикновените българи, представени от гражданина Петър Пенчев, срещу политическия олигарх Христо Ковачки.

.

Снимка: Рolitkovskaya-bg.blogspot.com

Снимка: Рolitkovskaya-bg.blogspot.com

Информация за самото дело:

Административно дело № 233
Година  2015
Съд. състав  41 (Второ отделение)
Входящ номер  567
Дата на подаване  01/09/2015

 

Първоначално страни в делото като жалбоподатели са били:

ЕКОЛОГИЧНО СДРУЖЕНИЕ “ЗА ЗЕМЯТА”, ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ ГЕНАДИ БОРИСОВ КОНДАРЕВ И ТОДОР ДРАГАНОВ ТОДОРОВ; ЕКОЛОГИЧНО СДРУЖЕНИЕ “ДЕМЕТРА”, ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ АЛЕКСАНДЪР МИХАЙЛОВ КОДЖАБАШЕВ; ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ “ЗЕЛЕНИТЕ”, НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ “ЕКОГЛАСНОСТ”, ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ ЗАМ. ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПЕТЪР ПЕНЧЕВ ТРОЯНСКИ; ПЕТЪР ПЕНЧЕВ ТРОЯНСКИ ЛИЧНО – В КАЧЕСТВОТО МУ НА ЧЛЕН НА ОС НА АСС “АННА ПОЛИТКОВСКАЯ”.

Ответник:  ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ОКОЛНА СРЕДА

Факсимиле от началото на съобщение до медиите на АСС "Анна Политковская" от 5.01.2015 г.

Факсимиле от началото на съобщение до медиите на АСС “А. Политковская”, 5.01.2015 г.

Жалбите са срещу Комплексното разрешително (вж. тук), издадено от изпълнителна агенция “Околна среда”  за продължаване експлоатацията на ТЕЦ “Бобов дол”, който, както се знае, е на Христо Ковачки.

По искане на изпълнителната агенция “Околна среда”, по различни точки от закони и разпоредби е прекратено правото на всички посочени жалбоподатели, с изключение на гражданското лице Пенчев.

Така например сдружение “За земята” и Национално движение “Екогласност” не са включени в  централния регистър на юридическите лица в Министерство на правосъдието, макар и да имат актуална и валидна регистрация в Софийски градски съд.

Сдружение “Деметра” на известния юрист Александър Коджабашев, специализиран в екологичното законодателство, е в частна полза, а не е в обществена полза. Поради това съдът счита, че същото няма правен интерес.

На Политическа партия “Зелените“, като участник в политическия живот, не  се разрешава обжалване в съда на административни актове, какъвто в случая е комплексното разрешително.

Последният и единствен останал от жалбодателите за делото, е Петър Пенчевчлен на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская“. Той е със защитен от закона правен интерес, тъй като за околната среда няма нито административни, нито географски граници. Фините прахови частици се разпространяват на стотици километри, с канцерогенен риск за здравето на хората.

Делото ще реши може ли един замърсител на околната среда (според ежемесечните отчети на МОСВ за 2013 и 2014 години), на който според Европейска директива, за да си спре замърсяването му е дадено удължаване със 7 години (срок изтекъл през декември 2014 г.), да продължава да работи, получавайки това ново разрешително от изпълнителната агенция “Околна среда”.

На практика ТЕЦ “Бобов дол” трябва да е спрял не само заради това дело, но и заради европейската директива, която Христо Ковачки вече 7 години не е изпълнил. Нещо повече – в деня, в който свързаните с него депутати от БДЦ гласуват пенсионна реформа заедно с ГЕРБ при условие, че коалиционният партьор Реформаторите са против, то в същия ден от ДКЕВР е издадена лицензията на ТЕЦ-а. Информация за това “странно” съвпадение в един и същ ден на двете събития може да се намери в различни медии (“Дневник”, Ureport, “Капитал” и др.) Коментирано е също и от Радан Кънев. Ето какво може да се прочете по темата още декември м.г.:

Бизнесменът Христо Ковачки получи подарък и от тази власт – ТЕЦ „Бобов дол“ вече има лиценз за работа за още 5 години. ДКЕВР е взела решението на закрито заседание на 19 декември, когато депутатите на Христо Ковачки гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС за спорните пенсионни промени в парламент. Депутатите на партия „Лидер“ са част от „Български демократичен център“ (БДЦ, предишна „България без цензура“).
По същия начин, две седмици след изборите на 12 май 2013 г., тогавашното правителство на Пламен Орешарски взе решение да разсрочи милиони дългове за осигуровки.
Въпреки че Въгледобив „Бобов дол“ е бил в открито производство по несъстоятелност – справка Търговския регистър, надзорът на НОИ разсрочи за 7 години задълженията му в размер на 41 млн. лева. Непосредствено преди вота скрита камера на Нова ТВ разкри корпоративен натиск върху миньорите от Бобов дол да гласуват за БСП.
Без новото комплексно разрешително, издадено от МОСВ, трети блок на централата трябваше да бъде спрян в края на тази година. Тогава изтича срокът, даден от Европейската комисия, в който блокът можеше да работи без сероочистваща инсталация. За да продължи работата на този блок, ТЕЦ „Бобов дол“ трябваше да изгради втора сероочистваща инсталация. Сега централата ще може да работи с втори и трети блок, като първи се използва за студен резерв…
(Но кой е казал, че „Бобов дол“ е на Ковачки – цялата му енергетика е по разни офшорки, Кипър, Сейшелите… Но у нас Ковачки разполага със силни козове – работници, синдикати, а отскоро и парламентарна група… На разположение са няколко хиляди работници, които синдикатите винаги могат да изкарат на улицата, например когато трябва да се затвори някое „мръсно“ предприятие на боса, или да се натисне за пари, които НЕК да отпусне за произведения ток, но които едва стигат до хората. Същите тия хора – и семействата им, осигуриха местата за БДЦ.) Край на цитатите.

Издаденото през декември м.г. комплексно разрешително е послужило като основание, за да се издаде лицензията на ТЕЦ-а и той да продължи да работи.

За  27 април т.г. е насрочено друго дело, във Върховния административен съд – този път за самата лицензия от ДКЕВР – там страна отново е Петър Пенчев – лично, в качеството му член на Обществения съвет на АСС “Анна Политковская”.

Приканваме граждани и представители на медиите да дойдат в четвъртък в 14:00ч. в залата на съда, който се намира в синята сграда зад “Халите” на адрес:

1301 София
ул. “Георг Вашингтон” № 17.

 

kovachki_hristo1

Христо Ковачки

Penchev_Petar_1

Петър Пенчев (Снимки: БГНЕС)

 

 

One Comment »

 • bobcho-dolski said:

  Dиректният предизборният натиск над миньорите от Бобов дол, ескалирал в лишаването им от храна, за да гласуват за БСП, не представлявал нарушение. Това бил естественият начин, по който се води предизборна кампания “на езика на миньорите”.

  Това заяви пред Нова тв Мария Пиргова – майката на кандидатката за евродепутат от БСП Достена Лаверн, която по всяка вероятност ще отиде в Брюксел при отказ на лидера на социалистите и водач на листата от мястото му в европарламента.

  Лаверн доскоро бе зам.-председател на ЛИДЕР – партията, която оказа брутален натиск над миньорите, за да гласуват за БСП.

  Според Пиргова “указанията” на работодателите в мини Бобов дол към работниците им да гласуват за БСП били напълно нормални похвати.

  „В предприятията се ходи и се агитира по цял свят, ваучери и тоалетни хартии има във всички фирми“, каза невъзмутимо Пиргова.

  Тя заяви, че това е нормалният език, на който се води кампания пред миньорите, защото, по думите ù, те не били интелигенция и нямали време да се запознаят с политическата обстановка. Според разсъжденията на Пиргова миньорите са работническа класа, а работническата класа представлявала по традиция електорат на левицата.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.